Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Åsa Linderborg aktuell med bok om metoo: ”Otroligt dramatiskt”

30 jul, 2020 
AvAlexandra Andersson
Åsa Linderborg berättar att hon ångrar de texter hon skrev om Benny Fredriksson. Foto: Anders Deros/Aftonbladet

Förra året lämnade Åsa Linderborg sin tjänst som Aftonbladets kulturchef.

I en ny bok skriver hon om de turbulenta 13 månaderna som följde metoo-hösten för snart tre år sedan – och om sin ånger över några av de texter hon själv publicerade.


Annons
#metoo – på 3 minuterBrand logo
#metoo – på 3 minuter

Aftonbladets före detta kulturchef Åsa Linderborg är aktuell med Året med 13 månader – en dagbok som tar sin start i början metoo-hösten 2017.

Året som följer blir omtumlande på alla plan i livet.

Ett par månader innan hon fyller femtio år lämnas hon av mannen hon älskar.

Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord.

– Det är ett otroligt dramatiskt och sorgligt år på många sätt, privat och yrkesmässigt, säger hon till SVT Nyheter.

Publicerade kritiserade artiklar

Efter att krönikören Cissi Wallin anklagade Åsa Linderborgs kollega Fredrik Virtanen för våldtäkt blossar metoo-debatten upp i Sverige och medier börjar granska inflytelserika personer som uppges ha missbrukat sina maktpositioner.

Aftonbladet publicerar flera artiklar som riktar allvarliga anklagelser mot Kulturhusets vd Benny Fredriksson – som därefter avgår och begår självmord.

Förra året fälldes flera av Aftonbladets artiklar om Benny Fredriksson av pressens opinionsnämnd som menar att tidningen inte hade tillräckliga belägg för flera av de riktade anklagelserna.

Annons

I en intervju med Dagens Nyheter säger Åsa Linderborg att önskar att hon aldrig hade skrivit texterna om Stadsteaterns förre vd.

På frågan om vad hon ångrar mest svarar hon:

– Jag skrev att han bedrev ett "skräckregemente" och det är väldigt hårt. Den första texten jag skrev är helt obegriplig i sin ilska. Jag är arg på så mycket och tar ut den i texten. Sedan är jag inte ansvarig för den granskning som tidningen gjorde, utan bara för de texter jag skrivit och det ansvaret försöker jag ta.

Är kritisk mot medierna

Nu efterlyser hon en debatt om mediernas agerande under metoo.

– Bevakningen blev så personfixerad på en gång så att i stället för att prata om de strukturerna som metoo påstår sig vilja blotta så var det människorna man punktmarkerade, säger hon till SVT Nyheter.

I Året med 13 månader skriver Åsa Linderborg även om debatten kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan 2018, och om ensamheten som drabbade henne efter att ha blivit lämnad av sin kärlek.

Linderborg har tidigare gett ut den självbiografiska boken Mig äger ingen som handlar om uppväxten och relationen med sin alkoholiserade pappa.

LÄS MER:

Annons