Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bästa böckerna i december 2023

29 nov, 2023 
AvKenneth Gysing
Böcker att läsa i december.
Vinter är kommen och det är en perfekt tidpunkt för att plocka upp en mysig bok. Feminas Kenneth Gysing tipsar om decembers bästa böcker.
Annons
Kulturfrågor med Ninna PrageBrand logo
Kulturfrågor med Ninna Prage

Glimrande och mäktigt romanbygge

Titeln, Vänskapens udde, låter lite knölig på svenska, originalets Fellowship Point, ­ligger mjukare på läpparna, men det är också den enda invändningen jag har mot Alice Elliot Darks lika glimrande som mäktiga ­romanbygge (646 s).

Dark tar oss till delstaten Maine på östkusten i USA, där vi möter Agnes Lee, åttioåtta år gammal, berömd både för sina barnböcker och sitt egensinne. En doktorand skriver, ”Det är som om Agnes Lee inte ägde minsta medvetenhet om att kvinnor kan betraktas som underlägsna. Hon skriver som om jämställdheten vore ett faktum.” Agnes har en egen syn på jämställdhet, ”Innerst inne ansåg hon inte att kvinnor var jämställda, eftersom detta i sig innebar en jämförelse, utan att de var nog i sig själva. // Alla levande varelser var nog i sig själva. Punkt slut.”

Alice Elliott Dark.
Alice Elliott Dark.

Vad ingen vet, inte ens bästa väninnan ­Polly, är att Agnes under alla år också skrivit romaner under pseudonym, om Pauline Schultz, en stark och stridbar kvinna i ett mansdominerat samhälle. Nu har Agnes drabbats av skrivkramp, och (bröst)cancer och Vänskapens udde där hon är född och uppvuxen (ett fantastiskt naturområde) hotas av exploatering. Det är sent på jorden för ­Agnes, men hon tänker inte ge upp. Det kan man som läsare skatta sig lycklig över!

Annons
Vänskapens udde av Alice Elliott Dark (Brombergs).
Vänskapens udde av Alice Elliott Dark (Brombergs).

Vänskapens udde av Alice Elliott Dark (Brombergs) - ROMAN

Ömsint och vackert om sorg, hopp och försoning

Allting hänger samman, dåtid, nutid, framtid – ett underliggande tema i Dani Shapiros fina roman ­Ledstjärnor, som glimrar av nostalgi och melankoli över varats förbiilande flyktighet. Där finns Mimi, som inför en ung barnfamilj, reflekterar över de egna barnen, Theo och Sarah. ”Sedan plötsligt – och det kommer att kännas som om det skedde från ena dagen till den andra – behövs inte längre några godnattsagor eller vaggvisor. Inga händer behöver hållas. Hon kommer att tappa det som sker ur sikte.”

Annons
Dani Shapiro.
Dani Shapiro.

Romanen börjar med en fruktansvärd händelse, Theo och Sara, då tonåringar, lånar en natt familjens bil utan lov i sällskap med ­Sarahs vän Misty. Det går illa, Theo krockar med ett träd, och Misty dör i olyckan. ­Händelsen kommer att skugga familjen genom livet.

Berättelsen växlar mellan årtal och karaktärer, Sarah blir en framgångsrik filmproducent i Los Angeles, Theo flyr utomlands och återvänder som framgångsrik kock, Mimi drabbas av alzheimer och hennes man Benjamin, den skicklige läkaren, åldras i ensamhet och saknar sin fru oändligt. Grannpojken Waldo drömmer om stjärnhimlar men fruktar pappan som inte förstår sig på honom. Shapiro skriver ömsint och vackert om sorg, hopp och försoning – en värmande läsbrygd för mörka vinternätter!

Annons
Ledstjärnor av Dani Shapiro (Brombergs).
Ledstjärnor av Dani Shapiro (Brombergs).

Ledstjärnor av Dani Shapiro (Brombergs) - ROMAN

Fler läsvärda böcker

Ristmärken av Johan Theorin (Wahlström & Widstrand).
Ristmärken av Johan Theorin (Wahlström & Widstrand).

Ristmärken av Johan Theorin (Wahlström & Widstrand) - KRIMINALROMAN

När höggravida polisinspektören Tilda Davidsson en natt på Öland finner ett äldre par dött i ett hus kopplas de till mörka hemligheter i det förflutna. Fallet kommer olägligt med annalkande födsel men då skyndar Tildas gamle ­släkting Gerlof till hjälp.

Annons

Hög historisk spänning med förlösande slut!

Den unge mannen av Annie Ernaux (Norstedts).
Den unge mannen av Annie Ernaux (Norstedts).

Den unge mannen av Annie Ernaux (Norstedts) - SJÄLVBIOGRAFI

Någon fullständig självbiografi är det inte, mer ett starkt minne. Strax innan hon fyller sextio har Annie Ernaux en intensiv kärleksrelation med en trettio år yngre man, som här blivit till en passionerad berättelse om erotik och skrivande. Vad annat kan man väl säga om detta än – leve kärleken och litteraturen!

I skuggan av pilträden av Barbro Guaccero (Printz).
I skuggan av pilträden av Barbro Guaccero (Printz).

I skuggan av pilträden av Barbro Guaccero (Printz) - KRIMINALROMAN

I slutet av sextiotalet firar en ung kvinna studentexamen i lilla småländska staden Vidstad. På kvällen kommer hon inte hem, och hittas ­dagen därpå död i en å. Fallet kopplas till andra olösta mord i bygden och stadens polis får ett svårt fall att lösa.

Annons

Spännande debut av Barbro Guaccero i vuxen ålder (78 år).

Minnet och rädslan – en biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström (Weyler förlag).
Minnet och rädslan – en biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström (Weyler förlag).

Minnet och rädslan – en biografi över Gunnar Ekelöf av Jesper Högström (Weyler förlag) - BIOGRAFI

Vad gör en människa till poet? Hur blir hen till? Jesper Hög­ström lodar djupt i en av våra främsta poeters liv, Gunnar Ekelöf. Född i rik familj på Östermalm, snobb och särling i ett och samma – och en diktare som fortfarande blir läst. Fascinerande, inspirerande om liv och dikt innan den digitala tidsåldern!

Annons

Tips på spännande pocketböcker

En välbevarad hemlighet av Kate Morton (Forum).
En välbevarad hemlighet av Kate Morton (Forum).

En välbevarad hemlighet av Kate Morton (Forum)

När Laurel är 16 blir hon vittne till en hemsk händelse, men familjen talar aldrig mer om saken. 50 år senare, då mamman ligger för döden, bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Mord och bedrägerier – Morton levererar dödlig dramatik!

Flicka, 1983 av Linn Ullmann (Albert Bonniers förlag).
Flicka, 1983 av Linn Ullmann (Albert Bonniers förlag).

Flicka, 1983 av Linn Ullmann (Albert Bonniers förlag)

En 16-årig flicka lämnar New York för att åka till en 30 år äldre man och fotograf i Paris. En modellkarriär hägrar, men ingenting blir som hon tänkt sig. 40 år senare ser hon tillbaka på flickan i Paris. Starkt och vackert om lust och skam och minne.

Annons
Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy (Forum).
Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy (Forum).

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy (Forum)

Flora Gordon lever ett lugnt liv i en skotsk hamnstad. När staden görs om till en flottbas förändras livet för Fiona. Många år senare återvänder Floras dotter Lexie till hemstaden. Gripande om relationen mor och dotter.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons