Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bästa böckerna i januari 2024

18 jan, 2024 
AvKenneth Gysing
Boktips 2024.
Nytt år och nya böcker skall läsas. Feminas Kenneth Gysing ger tips på flertalet spännande böcker för månaden, delvis Richard Swartz nya boksläpp Loppmarknad.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Självbiografisk skimrande samling skärvor av liv

Det är ett sant nöje att följa med Richard Swartz på loppmarknad i Wien och förhandla om priser på alla möjliga och omöjliga prylar. Där finns ryssen med judisk bakgrund som fastnade i Wien på väg till Israel, av honom köper Swartz en matta som han får hemburen. Ryssen ser en tavla hemma hos Swartz som han vill köpa, men det får han inte. Tavlan är ett minne från Swartz barndom, och mormodern på Östermalm. Hennes älskare, farbror Acke, målade tavlan som dessutom är en förfalskning.

Annons
Richard Swartz.
Richard Swartz.

Mormodern bodde i en våning omgiven av prylar, var en samlare av rang. Det karaktärsdraget gick vidare till barnbarnet Swartz, som med tiden växte upp, blev journalist och författare och nu lever pensionärsliv i Wien. Här minns han barndomen, hur han fick hjälpa farbror Acke att förbättra dåliga målningar, funderar över äkta och falskt och saker utan egentligt värde som ändå kan vara så åtråvärda. ”Mormor brukade nöja sig med att någonting var vackert”, skriver han.

Annons

Farbror Acke får efter en falsk signatur för mycket ett par veckor på Långholmen, men kommer ut igen. Loppmarknad är en skimrande samling skärvor av liv, både levt sådant och framställt i gamla föremål. Som läsare är det bara att ge sig ut och fynda!

Loppmarknad av Richard Swartz (Polaris) - Självbiografiskt

Loppmarknad av Richard Swartz (Polaris).
Loppmarknad av Richard Swartz (Polaris).

Lågmält och finstämt om minnen

Australiska författaren ­Jessica Aus roman Kallt nog för snö är lite som en road movie. En ung kvinna arrangerar en gemensam resa till ­Japan med sin åldrade mamma. Mamman är uppvuxen i Hong Kong, men flyttade till Australien där hon fick två döttrar (någon pappa nämns inte).

Annons
Jessica Au.
Jessica Au.

Den unga kvinnan är författare till yrket, har en pojkvän men inga barn, och en syster som är läkare och mamma till två barn. Det är författaren i berättelsen som för fram texten, hon ser på världen som en konstnär, har ett skarpt öga för detaljer och färger, reflekterar över uppväxten och släkten i Hong Kong som hon bara besökt en gång, när morfadern (som hon inte kände) skulle begravas.

Mamman och dottern säger inte mycket till varandra, mamman verkar bara vara ”glad över att vi var tillsammans och inte hade något behov av att prata”. Au skriver lågmält och finstämt fram minnen ur mammans och dotterns liv, mamman som pratade kantonesiska när hon växte upp och fick byta språk efter flytten, och de två systrarna som studerade hårt i en katolsk flickskola. Hon funderar över konst och litteratur och hur man finner sin plats i världen. Hon skriver också om parker och värdshus och vandringsleder i Japan så att man omedelbart vill åka dit!

Annons

Kallt nog för snö av Jessica Au (Weyler förlag) - Roman

Spännande läsning

Breven till Vilma av Gudrun Skretting (Printz) - Feelgood

Breven till Vilma av Gudrun Skretting (Printz).
Breven till Vilma av Gudrun Skretting (Printz).

Pianoläraren Vilma, 35, lever ett stillsamt liv i sitt hus, utan män – och utan pappa (som hon aldrig vetat något om). Men så knackar en ung präst på dörren, med en bunt brev från Vilmas avlidne far i handen. De breven kommer att förändra Vilmas liv. Finfin feelgood – en rejäl hjärte­värmare i vinterkylan!

Annons

Hyper av Agui Ismaïl (Albert Bonniers förlag) - Roman

Hyper av Agui Ismaïl (Albert Bonniers förlag).
Hyper av Agui Ismaïl (Albert Bonniers förlag).

Rafiq Kermanj flyr från Irak via Iran till London med sin fru Xezal och deras tre barn, där han försöker bygga upp ett nytt liv åt sin familj. En son hamnar i finansbranschen, en dotter gifter sig olyckligt, en son blir ”hacker”. Rafflande, underhållande släktdrama – och skarpt om människors besatthet av pengar.

Maskiner som tänker av Inga Strümke (Polaris) - Faktabok

Maskiner som tänker av Inga Strümke (Polaris).
Maskiner som tänker av Inga Strümke (Polaris).

Den artificiella intelligensen är här för att stanna, och många är vi som oroas. Kommer robotarna ta över, kommer människan förslavas av överlägset tänkande datorhjärnor? Norska datageniet Inga Strümke reder här ut framtiden på bästa tänkbara sätt. En AI kunde inte ha gjort det bättre!

Annons

Hildur av Satu Rämö (Forum) - Kriminalroman

Hildur av Satu Rämö (Forum).
Hildur av Satu Rämö (Forum).

Iskall isländsk spänning levereras när Hildur Rúnarsdóttir, polis i lilla samhället Ísafjörður vid Västfjordarna, tar sig an ett fall med en mördad man. Finske polispraktikanten Jakob Johanson (med stickning som hobby), bistår Hildur (med synska anlag, och surfare på fritiden). Originellt, välskrivet!

Månadens pockettips

Det låsta rummet av Elly Griffiths (Forum)

Det låsta rummet av Elly Griffiths (Forum).
Det låsta rummet av Elly Griffiths (Forum).

Rättsarkeologen Ruth Galloway sitter isolerad under pandemin. En kriminalinspektör ber om hjälp med mystiska självmord kopplade till en arkeologisk fyndplats. Men att bryta karantän för en mordutredning visar sig förenat med dubbel livsfara!

Annons

Djävulspakten av Max Seeck (Albert Bonniers förlag)

Djävulspakten av Max Seeck (Albert Bonniers förlag).
Djävulspakten av Max Seeck (Albert Bonniers förlag).

Känd finansman hittas mördad efter att hans företag tvingats till stora nedskärningar. Polisen Jessica Niemi upptäcker att fler personer är hotade. Klurig intrig och högspänning!

En kvinnas frigörelse av Édouard Louis (Wahlström&­Widstrand)

En kvinnas frigörelse av Édouard Louis (Wahlström&­Widstrand).
En kvinnas frigörelse av Édouard Louis (Wahlström&­Widstrand).

Sonen Édouard ger ett inkännande och ömsint porträtt av mamman som under en stor del av sitt vuxna liv levde i fattigdom och misär, och utsatt för manligt våld. Vid fyrtiofem års ålder gör hon uppror och blir fri. Gripande om uppbrott och försoning.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons