Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så bra är Sigge Eklunds Gruppen – experten reder ut

29 dec, 2023 
AvKenneth Gysing
Tips på böcker, Gruppen av Sigge Eklund.
Feminas Kenneth Gysing reder ut Sigge Eklunds nya bok Gruppen samt ger tips på flera läsvärda böcker.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Poetiskt och existentiellt drama på kosmiskt hög nivå

Den brittiske författaren Olaf Stapledon kom 1930 ut med den fantastiska SF-romanen De första och de sista människorna där mänskligheten ger sig ut i rymden för att befolka andra världar och hur de med tiden (miljoner av år) förvandlas till varelser som skiljer sig stort från den mänsklighet de en gång utgick ifrån. Möjligen har danska Olga Ravn sneglat på Stapledons roman när hon skrivit de De anställda, där ett rymdskepp som lämnat jorden för att aldrig återvända, i yttre rymden träffar på en ny, beboelig ­planet, ”Nyupptäckten”.

Olga Ravn.
Olga Ravn.

Skeppets besättning, ”de anställda”, består av en blandning av ursprungliga människor, androider (robotar som ser ut som människor) och människoliknande varelser som skapats på organisk väg. På ”Nyupptäckten” finner man märkliga föremål som får de anställda att börja bete sig irrationellt och ställa besvärliga frågor; Vad är egentligen våra uppgifter? Vad betyder det att vara mänsklig? Vad är ett liv? Vad är ett arbete? En kommitté sätts samman för att genom intervjuer av besättningen försöka få grepp om deras tankar. Vittnes­målen blir till en rapport som utformar sig till ett existentiellt, poetiskt drama på kosmiskt hög nivå – en Harry Martinsons Aniara för vår tid!

Annons
De anställda av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand).
De anställda av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand).

De anställda av Olga Ravn (Wahlström & Widstrand) - ROMAN

Skarp 83-årig penna finner tröst i konsten

Margaret Atwood är på strålande skrivhumör i nya novellsamlingen Gammal kärlek, dock handlar novellerna inte så mycket om ömma känslor på ålderns höst som om kvinnor med någonting vilt och farligt inom sig. Originaltiteln Old Babes in the Wood är mer rättvisande.

Margaret Atwood.
Margaret Atwood.

I novellen Min onda mor växer en flicka upp med en mor som antyder att hon är en häxa och förvandlat pappan till en trädgårdstomte då det gjorde honom lyckligare. ”Som trädgårdstomte behövde han inte göra någonting, som att klippa gräs – som han hur som helst var dålig på – eller fatta beslut, vilket han avskydde. Han kunde bara stå där och njuta av vädret.” Boken är dedicerad till Graeme Gibson, Atwoods make under många år, hyllad kanadensisk författare som gick bort vid 85 års ålder (drabbad av demens). Paret Nell och Tig i några noveller kan nog läsas Margaret och Graeme, där hon skriver fram gripande anekdoter ur deras långa liv tillsammans. Det är en skarp och pigg 83-åring som för pennan, dock citerar hon gamle poeten Alfred Tennyson, ”Och jag, den siste, går nu utan frände// och dagarna omkring mig mörknar liksom åren, bland nya mänskor, andra ansikten och tankar ...” Sorgen efter maken är stor, men i konsten finns tröst. Där skriver hon honom tillbaka bland de levande!

Annons
Gammal kärlek av Margaret Atwood (Norstedts).
Gammal kärlek av Margaret Atwood (Norstedts).

Gammal kärlek av Margaret Atwood (Norstedts) - NOVELLER

Spännande läsning

Reykjavík av Katrín Jakobsdóttir, Ragnar Jónasson (Romanus & Selling) - KRIMINALROMAN

Reykjavík av Katrín Jakobsdóttir, Ragnar Jónasson (Romanus & Selling).
Reykjavík av Katrín Jakobsdóttir, Ragnar Jónasson (Romanus & Selling).

En femtonårig flicka försvinner spårlöst från lilla ön Videy utanför Reykjaviks kust 1956. Trettio år senare börjar en ung journalist forska i fallet vilket väcker farliga krafter till liv i samhällets topp. Rafflande deckardebut av Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir i par med Ragnar Jónasson.

Annons

Zorn – Ett liv, en tid av Per Svensson (Albert Bonniers förlag) - BIOGRAFI

Zorn – Ett liv, en tid av Per Svensson (Albert Bonniers förlag).
Zorn – Ett liv, en tid av Per Svensson (Albert Bonniers förlag).

Per Svensson bjuder på ett mäktigt levnadsöde (väl in­ramat) i biografin om målarfursten Anders Zorn. Zorn var så mycket mer än målare av yppiga dalkullor. Svensson ser Zorn som besatt av ”Verklig­hetens skönhet. Livets sken som gjuter sin glans i ett ­känsligt öga”. En lysande ljusfest i vintermörkret!

Gruppen av Sigge Eklund (Albert Bonniers förlag) - ROMAN

Gruppen av Sigge Eklund (Albert Bonniers förlag).
Gruppen av Sigge Eklund (Albert Bonniers förlag).

En ung, svensk kvinna får jobb som arkivpraktikant på Pradomuseet i Madrid. Uppfylld av Goyas målning Häxsabbaten och i längtan efter någon att älska dras hon till en grupp unga vackra rika människor. Till varje pris vill hon bli en av dem. Djävulskt (!) drama som väcker reslust till Madrid, Prado – och Goya!

Annons

Dancing Queen av Denise Rudberg (Norstedts) - POLISROMAN

Dancing Queen av Denise Rudberg (Norstedts).
Dancing Queen av Denise Rudberg (Norstedts).

Året är 1976, det dansas på diskotek på helgerna, IB-affären och bordellhärvan ger stora rubriker i tidningarna. Två kvinnliga poliser, en ung, en medelålders, hamnar i en härva av konspirationer på högsta ort. Härlig tidsresa för oss som var unga då – och rasande raffel för de som är unga nu!

Månadens pockettips

Allegro pastell av Leif Randt (Forum)

Allegro pastell av Leif Randt (Forum).
Allegro pastell av Leif Randt (Forum).

Tanja, snart 30 år, har en distansrelation med fem år äldre Jerome, framgångsrik webbdesigner boende i Frankfurt. De har det ganska bra, lever fritt och träffas när andan faller på. Men någonting skaver ändå. Skarpt och underhållande om (hipster)kärlek i 2020-tal.

Annons

Älskade bror av Lisa dos Santos (Forum)

Älskade bror av Lisa dos Santos (Forum).
Älskade bror av Lisa dos Santos (Forum).

Åklagaren Lisa dos Santos skriver om brottsutredningen bakom ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm. Fascinerande och skrämmande om gängkriminella och deras advokater och ett svenskt rättsväsende som håller på att falla i bitar.

Midnattsdåd av Nora Roberts (Albert Bonniers förlag)

Midnattsdåd av Nora Roberts (Albert Bonniers förlag).
Midnattsdåd av Nora Roberts (Albert Bonniers förlag).

Harry Booth blir tjuv redan som nioåring, för att hjälpa mamma, sjuk i cancer. I vuxen ålder, skicklig konst- och juveltjuv, förälskar han sig och försöker ändra sitt liv, men en farlig uppdragsgivare från förr vill annat.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons