Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Veckans boktips: 3 berättelser som berör på djupet

28 maj, 2021 
AvKenneth Gysing
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing tipsar om tre böcker som berör!
Väder kommer och går, bra böcker består – här tre vädertåliga boktips för helgen!
Annons
Femina nummer 7: Efva Attling bakom kulissernaBrand logo
Femina nummer 7: Efva Attling bakom kulisserna

I skrivande stund står regnet som spön i backen, rännstenarna porlar som ystra fjällbäckarna och det är gummistövlarna på. ”Det blir i alla fall grönt i naturen”, tröstade en granne känd för sitt positiva sinnelag. Själv är jag allvarligt orolig för att syrenerna kommer regna bort innan man hinner lukta på dem. Väderspåhennen (meteorologerna i TV–rutan) har dock hintat om soligare tider till helgen, så vi får väl se. Bäst dock ha några bra böcker till hands, om de har fel. Här tips på tre sådana.

En bastu i Umbrien, Tomas Bacoccolis (Kaunitz–Olsson)

En bastu i Umbrien, Tomas Bacoccolis (Kaunitz–Olsson)
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

En pappa, stor och bullrig, stark och med driv i tillvaron, börjar förändras något år innan han ska fylla sjuttio, han glömmer saker, visar tecken på förvirring. Snart står det klart för sonen att pappan drabbats av alzheimer. Tomas Bacoccolis ”En bastu i Umbrien” är en stark och berörande berättelse om att bryta upp från ett liv i Sverige, hoppa av en framgångsrik karriär som chef inom en mediekoncern och flytta ner med fru och barn till Umbrien i Italien för att vårda och trösta en allt sjukare pappa och ta hand om dennes förfallna vingård. Köp boken här. (reklamlänk)

Allt vi inte sa, Sara Osman (AB)

Allt vi inte sa, Sara Osman (AB)
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tre kvinnor i Stockholms innerstad. Sofia, enda svarta kvinnan på en advokatbyrå, Amanda som dricker för mycket, Caroline som har allt men vill ha mer, som hoppade av juristutbildningen för att bli influencer. De ses på fester och luncher, de rör sig i samma sociala sammanhang, de är vänner och fiender om vartannat. Sara Osman (själv jurist) debuterar med en vass och klarsynt roman om hur det kan vara att vara ung kvinna i karriären i Stockholms innerstad; det är glitter, glamour men också svindlande existentiella bråddjup. Allt är inte guld som glimmar på ytan! Köp boken här. (reklamlänk)

Ljudet av fötter, Sara Lövestam (Piratförlaget)

Ljudet av fötter, Sara Lövestam (Piratförlaget)
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Monika Bengtsson har doktorerat i litteraturvetenskap, med inritning på mytologier. Hon försöker bli gravid, med sin grånade älskare Kent och genom provrörsbehandlingar, men utan resultat. Själv har hon vuxit upp i en familj som hon inte var hennes egen, i ursprungsläkten finns ett närmast genetiskt alkoholberoende. Inför sitt sista IVF-försök, där tillvaron börjar kännas alltmera krisartad, börjar hon forska i historien om sin biologiska familj. Om hon skulle bli gravid, kommer hon då bli en bra mamma? Sara Lövestam skriver underfundigt, med sprakande språk, massor av humor och värme – och djup! Köp boken här. (reklamlänk)

Annons