Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Björn Natthikos 8 visdomar för lycka

15 okt, 2020 
AvMalin Roos
FotografTT + PRESSBILD
Hans berörande sommarprat grep tag i ett helt svenskt folk.
Själv hämtade ALS-sjuka Björn Natthiko Lindeblad sina vägvisare från bakgrunden som buddhistmunk.
I sin självbiografiska bok delade Björn med sig av sina livsråd för lycka, bland annat: Var mer som Nora i norska tv-serien Skam.
Annons
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Den före detta civilekonomen, näringslivschefen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad har gått bort, 60 år gammal. Han hade sjukdomen ALS, och valde att avsluta sitt liv omgiven av nära och kära.

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden”, skriver han i ett sista inlägg på Facebook - och Sveriges minns en man som var både stark och skör i sitt sätt att sprida visdom.

Lämnade allt för att bli buddhistmunk

Natthiko - eller ”Den som växer i visdom” - var namnet Björn Lindeblad fick när han 1992 lämnade en lovande chefskarriär, rakade av sig håret och gav bort allt han ägde för att leva som buddhistisk skogsmunk i Thailand.

Nästan 30 år senare och tillbaka i Sverige som uppskattad meditationslärare och föredragshållare, var det visdomarna från livet i kloster som ledde Björn Natthiko Lindeblad.

Annons

2018 diagnosticerades han med den obotliga sjukdomen ALS - något han berättade gripande om i Sommar i P1. Hans program var ett av de mest lyssnande och omtalade den sommaren.

Träffade sin Elisabeth efter tv-framträdande

Med boken Jag kan ha fel (skriven tillsammans med vännerna Caroline Bankler och Navid Modiri och utgiven av Bonnier Fakta), delade Björn Natthiko Lindeblad med sig av sina egna tillkortakommanden, ALS-beskedet och när han träffade sitt livs kärlek, Elisabeth. Det var i juni 2010 och han hade som gäst i Anne Lundbergs tv-program sagt att han längtade efter att bli förälskad. Två veckor senare vinkade en kvinna till honom på Facebook, en vän till en vän som han träffat på en middag för 20 år sen.

"Elisabeth har varit det bästa i mitt liv, hon är medicinen för mig", konstaterade Björn Natthiko Lindeblad i sin bok där han också sammanfattade de lärdomar som fört honom framåt i livet - och inte minst påminner om vad som är viktigast när allt går mot sitt slut.

Björn Natthiko Lindeblad blev sjuk i ALS och gick bort i januari 2022.
Björn Natthiko Lindeblad har gått bort i sviterna av sin ALS-sjukdom. Foto: Fredrik Bankler









Här är sju visdomar från Björn Natthiko Lindeblad:


1. Medge - och omfamna dina brister

Titeln på boken var väl vald. Redan i förordet till Jag kan ha fel slås det fast att förmågan att leva med attityden att du kan ha fel är en nödvändig förutsättning för ett öppet sinne och ett öppet hjärta. Björn Natthiko Lindeblad konstaterar att thailändarna verkade gillade sig själva i en större utsträckning. Vi svenskar lever av rädsla att "bli avslöjade", skriver Björn och påminner om att en enda relation pågår hela livet; den med oss själva. Se på dina brister med mer humor och möt dig själv med snälla ögon, lyder rådet.

Annons

2. Var varsevarande

Som munk i 17 år levde han utan pengar, sex, alkohol, tv-serier och moderna bekvämligheter. Han kom från en tillvaro med firmabil, hus vid havet, egen sekreterare och business class på flyget. Men gjorde det honom lyckligare? Framgång inte är garanti för lycka och att vara lyckad inte är det samma som att vara lycklig, konstaterar den ALS-sjuka författaren och menar att det är en superkraft att leva i ögonblicket med total uppmärksamhet.

3. Andas mer, tänk mindre

Björn Natthiko Lindeblad trodde inte på positivt tänkande som en kraftfull metod för lycka, inte heller på att inte försöka tänka alls. Däremot, att avsiktligt försöka rikta uppmärksamheten mot en kroppslig företeelse som andetaget, kan ge en välgörande paus från det inre kaoset. Ta chansen, andetaget är värt det, var hans budskap.

4. Hitta din plats

Meditationsläraren berättade vidare i boken hur han tillbaka i Sverige efter åren som munk i Thailand, drabbades av djup ångest och nattsvarta tankar, bland annat för att han började tänka på vad han saknade i livet. Flickvän, familj, jobb. Efter att ha ägnat halva sitt liv åt att försöka utveckla sig själv som person. Vändningen kom, skriver han i Jag kan ha fel, när han började att undervisa och därigenom hittade en plats som var hans.

Annons

5. Var inte så säker på att du vet

Det finns ett värde i att inte fastna i tvärsäkerhet, menade Björn. "Om du hela tiden lever i det du tycker dig veta så blir du otillgänglig, du går miste om så mycket". Du får lära dig mycket mer om livet om du inte tror att du redan vet allt och bäst, lyder mottot.
Den som tror den redan vet allt, lyssnar inte ordentligt och går miste om kunskap.

6. Var som Nora i Skam

Livet är fullt av utmaningar och vägskäl som vi ställs inför varje dag.
Frågan uppstår: Ska jag välja det som är mest bekvämt för dig själv eller det som känns mest generöst? Livet blir både enklare och friare om du följer din etiska kompass, menade Björn Natthiko Lindeblad och lyfter lite otippat Nora i norska tv-succén Skam som föredöme. En vän som går utanför sin komfortzon för att hjälpa dig, skriver den ALS-drabbade författaren och citerar de ord Nora skrev ner på en post it-lapp under seriens gång:
Alla du möter

Annons

utkämpar en kamp

som du inte vet någonting om

Var snäll

Allid

7. Lämna utrymme för mirakel

Enligt Björn finns två sorters tankar som är dominerande för nästan alla människor: De som rör din historia och de som gäller ens framtid. Om man släpper på almanackan, pusslandet och kontrollen och inte planerar allt i detalj, öppnar det upp för oväntade oplanerade händelser i livet. Mirakel, kort och gott.

8. Säg förlåt

Vi har inte tid att slarva, det enda vi vet är att vi har varandra och livet till låns, sammanfattade Björn Natthiko Lindeblad sin bok. Finns det något du ångrar eller någon som skulle behöva få ett förlåt från just dig? Vänta inte, var hans råd.

Kanske går det rentav att oftare skilja på person och handling.

På måndagen den 17 januari avslutade Björn Natthiko Lindeblad sitt liv, omgiven av nära och kära i norra Halland, står det att läsa i ett inlägg som publicerats på hans sociala medier:
”Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan.”

Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons