Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Böcker på bokrean 2021 du inte får missa

23 feb, 2021 
AvKenneth Gysing

Äntligen har bokrean börjat! Feminas bokredaktör Kenneth Gysing har scannat bokhyllorna och valt ut några guldkorn du bara inte får missa – spana in dem här!

Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Känner ni det, det är vår i luften? Nähej, kanske inte riktigt det, vintern har förstås varit ovanligt kallsinnig i år (vad hände med klimatkrisen?) men ett första litet vårtecken är faktiskt på gång – det är dags för BOKREA igen!

Ett år till ända och det som nyligen var alldeles nya böcker har plötsligt blivit gamla och ska ge plats för nya. Tiden rusar så fort fram i bokbranschen, men samtidigt – bra litteratur åldras ju aldrig till innehållet, den håller i evighet. Det är bara priserna som faller, och det till all lycka för oss bokälskare.

Så se hit – här har ni tio tips på extra prima litteratur, plockade ur den väldiga bokreabokfloden!

Där kräftorna sjunger (Forum), Delia Owens.

Där kräftorna sjunger, Delia Owens bokrea 2021

Fantastiskt fin berättelse om en liten flicka som lever ensam i samklang med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust.

Annons

Samlade verk (AB Förlag), Lydia Sandgren.

Samlade verk, Lydia Sandgren, bokrea 2021

Förra årets Augustvinnare, en riktig bladvändare till släktsaga som utspelar sig i Göteborg från 1980-talet och framåt, där bokförläggaren Martin Berg står i centrum. Köp hem den här. (reklamlänk)

Vargasommar (Norstedts), Hans Rosenfeldt.

Vargasommar, Hans Rosenfeldt, bokrea 2021

Rasande raffel i Haparanda, med blodiga gänguppgörelser och en kvinnlig lönnmördare i farten. Det blir ingen semester den här sommaren för Hannah Wester, kriminalkommissarie vid Haparandapolisen.

Annons

Vardagar (W&W), Ulf Lundell.

Vardagar, Ulf Lundell, bokrea 2021

Författaren och musikern Ulf Lundell skriver dagbok om åldrandet, livet och döden från gården på Österlen på ett mycket underhållande, tänkvärt och alldeles oförglömligt vis.

Rotvälta (Lind&Co), Tore Alsterdal.

Rotvälta, Tore Alsterdal, bokrea 2021

Mångbottnad, välskriven kriminalhistoria där polisen Eira Sjödin kopplar samman ett nytt mord på en äldre man med ett tjugotre år gammalt mord på en tonårsflicka i trakterna kring Kramfors i Ångermanland.

Annons

Offermakaren (Forum), Viveca Steen.

Offermakaren, Viveca Steen, bokrea 2021

Högspänning i Viveca Steens första bok i nya kriminalserien ”Åremorden” där poliserna Daniel Lindskog och Hanna Ahlander får fullt upp med fyndet av en ung kvinna som hittats mördad och stelfrusen i en skidlift.

Hovjuvelerarens barn (AB Förlag), Gunnar Bolin.

Hovjuvelernas barn, Gunnar Bolin, bokrea 2021

Kulturmannen (i ordets bästa bemärkelse) och radiorösten Gunnar Bolin skriver personligt och fängslande om sin kosmopolitiska släkt i tre generationer, med början hos ryske tsarens hovjuvelerare, Wilhelm Bolin.

Annons

Jana Kippo–sviten (Polaris), Karin Smirnoff.

Jana Kippo-sviten, Karin Smirnoff, Bokrea 2021

Tre böcker i en, Jag for ner till bror, Vi for upp med mor och Sen for jag hem; starkt och vackert om kärlek och konst och märkliga människoöden i Västerbottens inland, på ett språk som inte liknar något annat.

Änkorna (Bookmark), Pascal Engman.

Änkorna, Pascal Engman, bokrea 2021

Stenhårda kriminalinspektören Vanessa Frank får fullt upp med islamistiska terrorceller i Stockholm. Välskriven actionfylld kriminalhistoria med fasansfullt aktuellt tema i tiden.

Annons

Innan molnen kommer (AB Förlag), Mari Jungstedt.

Innan Molnen kommer, Mari Jungstedt, bokrea 2021

Lärarinnan Lisa Hagel, plötsligt dumpad av sin man efter trettio års äktenskap, lämnar allt för ett nytt liv på Marbella. Där hinner hon inte mer än börja på en tangokurs förrän hon blir inblandad i ett mystiskt mord. Jungstedt i högform!

Annons