Trendar: InredningMat och dryckResor

Karin Smirnoff: ”Jag måste skriva på nästa projekt redan nu”

22 apr, 2020 
AvLisa Nilsson
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
Karin Smirnoff, som är aktuell med boken Sen for jag hem, hade en fullspäckad vår med planer som nu fått flyttas till hösten.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen?

– Våren var helt inbokad av författarframträdanden. När de nu flyttas till hösten – som skulle varit en ledig höst – måste jag börja skriva på nästa projekt redan nu.

Är du orolig för viruset och dess konsekvenser?

– Inte för egen del, men min mamma är gammal och flera av mina vänner tillhör riskgrupper. Konsekvenserna för samhället i stort kan man ju se redan nu. Många företag har det kämpigt, inte minst inom besöksnäringen.

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget?

– Jag fortsätter att gå på bio och restaurang här i Piteå. Köper även en del hämtmat. Sponsrar mina barn så de också kan köpa hämtmat. Äter på restaurangen där dottern jobbar så att hon ska få ha kvar jobbet. Det är lättare att ha ”sunt förnuft” i en småstad där trängseln inte är ett problem. Senast var vi fyra personer på bion.

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider? 

Annons

– Såg precis serien Unorthodox. Den var väldigt bra. Jag tänkte på en amerikansk Jana Kippo, huvudpersonen i mina böcker. Det går ju även att utöva egen kultur. Måla, skriva, läsa, laga mat, dansa, spela skitdåligt piano osv. Just nu försöker jag förstå hur mammas vävstol ska monteras och få ett nytt liv.

Vilken kulturpersonlighet skulle du vilja lyfta?

– Bokhandlare generellt, men framförallt de fristående. Att jag älskar bokaffärer är väl ingen skräll. Att en del kanske kommer behöva lägga ner på grund av ett virus är en deprimerande tanke.

Vilka är dina planer för framtiden? 

– Samma som innan hoppas jag. Skriva. Hålla i ett par skrivkurser i sommar. Gå en egen kurs i stenhuggeri.

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons
Annons