3:46

Efter reklamen: Så lär du ditt barn om pengar – 5 tips från sparekonomen

(3:46)

Ett familjeföretag i konkurs

Familjeföretaget Taylor & Sons hade funnits i 124 år när brittiska myndigheter rapporterade att de skulle lägga ner. Det skulle de inte – det var företaget Taylor & son som skulle lägga ner. Men trots att felskrivningen rättades inom några dagar så var Taylor & Sons skadat så i grunden att de gick i konkurs på riktigt bara två månader senare. De stämde sedan staten, och vann 17 miljoner dollar.

En övervärdering som inte tar slut

2019 tappade en anställd på Wastach County sin mobil på datorns tangentbord, och råkade av misstag värdera ett hus till flera hundra miljoner kronor mer än det var värt – 987 miljoner dollar i stället för 302 000 dollar. Felskrivningen gjorde att hela länet övervärderades med sex miljoner dollar, något som kom att påverka skatteläget fram till 2023.

10 bästa filmerna från 80-talet – här är listan

Förlorade spritpengar

En flaska av den sällsynta alkoholen Allsopp's Arctic Ale, bryggd 1852 och bevarad sedan dess, kunde kosta 50 000 dollar på auktioner. Men en Ebay-användare lärde sig den hårda vägen att det gäller att vara noggrann med stavningen – när han sålde sin flaska och lade ut den som som ”Allsop's” fick han bara 300 dollar för den.

Erotiska resor

1988 annonserade Gula sidorna företaget Banner Travel's som ”erotiska resor” – när det egentligen skull stå exotiska. Ägaren menade att misstaget kostade henne 80 procent av hennes företag, och stämde Southwestern Bell på 10 miljoner dollar, vilket hon också fick.

10 platser med utomhuskonst värda ett besök

Fyndresa

2006 råkade flygbolaget Alitalia Airlines lägger ut flygresor mellan Toronto och Cypern för 39 dollar, när de egentligen skulle kosta 3900 dollar. De sålde 2000 biljetter innan misstaget upptäcktes och rättades till. De lät dock de lyckliga resenärerna behålla de billiga biljetterna, och förlorade sju miljoner dollar på kuppen.

Att flyga mellan Toronto och Cypern blev billigt.

Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock

En riktig skrapmiss

2005 skickade en bilhandlare ut 30 000 skraplotter till potentiella kunder, där en av lotterna skulle innehålla ett pris på 1000 dollar, medan resten skulle vara nitlotter. Problemet var bara att alla lotterna var vinstlotter. Företaget hade inte råd att betala ut de 30 miljonerna det skulle bli, utan gav i stället alla ett presentkort på 5 dollar på Walmart, vilket kostade dem 149 000 dollar mer än den enda 1000 dollar-vinsten de skulle ha betalat ut.

Ett kommatecken värt miljontals dollar

1872 genomförde den amerikanska staten en taxa på 20 procent på alla importer från utlandet förutom ”frukt, plantor tropiska och semi-tropiska med syfte att kultivera”. Men ett ovälkommet kommatecken kom med – det skulle egentligen stå fruktplantor. Detta gjorde att staten förlorade närmare 40 miljoner dollar i dagens valutakurs.

Ninna Prage är Ulf Lundells nya kärlek