Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Därför ska du läsa Moral av Lyra Ekström Lindbäck

22 sep, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografSeverus Tenenbaum
Boken Moral, Lyra Ekström Lindbäck, recension
Läs och lär om moral, begär och lust i nya boken Moral av Lyra Ekström Lindbäck. Feminas bokredaktör Kenneth Gysing tycker till!
Annons
Tilda och Frida Boisen om nya boken "aldrig släppa taget"Brand logo
Tilda och Frida Boisen om nya boken "aldrig släppa taget"

Vad är rätt och vad är fel när åtrån slår till? Och hur lämpligt är det egentligen för en gift man att ha en erotisk affär med en kvinna som är författare. En affär är ju olämpligt bara det enligt gängse moral, men att också ha det med en författare kan dessutom vara mycket riskfyllt. Författaren kan ju få för sig att skriva om affären, göra en roman av den.

Så tycks också fallet här där verklighet och fiction synes röra sig i parallella banor. Romanens Anna far till en universitetsstad i Tjeckien för att doktorera i ämnet moralfilosofi. Författaren Lyra Ekström Lindbäck disputerade själv nyligen på en avhandling om den irländska författaren och filosofen Iris Murdoch och vad som skiljer litteratur från filosofi, vid ett universitet i en liten tjeckisk småstad.

Moral, Lyra Ekström Lindbäck, (Modernista)

Moral, Lyra Ekström Lindbäck

På universitetet i staden finns en svensk man som är lärare i filosofi och som ska vara Annas handledare. Hon har valt ut honom efter att ha läst texter skrivna av honom (googlat upp på nätet). Hon känner sig intellektuellt attraherad, och när han möter henne på plats i Tjeckien attraheras hon även fysiskt. Anna funderar över sig själv, är inte helt klar över vad som håller på att hända, funderar över sakernas tillstånd.

Annons

”Män lyssnar bättre till ett par målade läppar, men det kan vara lite oklart vad exakt de lyssnar till. Och gradvis har det blivit mer och mer oklart för mig själv om jag ens vill säga något, eller om det bara är en ursäkt för att få känna mig begärd”.

Hemma i Sverige är Anna en erkänd författare (liksom Lyra), hon är tjugosju år och har inte haft någon relation med en man sedan gymnasiet. Men nu bränner det till ordentligt, och de inleder en relation. Mannen är inte bara gift, han har ytterligare en älskarinna, men det bekommer inte Anna. Hon är inte kär, hon känner bara begär.

”Av någon anledning kan jag inte skilja den intellektuella spänningen från en sexuell eller min egen vilja från vetskapen om att du vill ha mig”.

Den manlige handledaren handleder erotiken med filosofisk finess, säger sig vilja visa hur begäret (och dess utlevelser) kan leda människan till djupare insikter i det mänskliga varat. Anna är dock klar över att när de väl slutar ligga med varandra kommer han att tappa intresset för henne. Men när det sker tänker hon ta makten över det som varit genom att skriva en roman om relationen sedd ur hennes synvinkel.

Den romanen har vi nu här! Så läs och lär om moral och begär och lust – det är ingen dålig tröst i alltmer mörknande höst!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons