Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: 3 böcker som skänker tröst

25 mar, 2022 
AvKenneth Gysing
Feminas Kenneth Gysing tipsar om böcker som ger ljus i en mörk värld.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Kriget i Ukraina har pågått i en månad, det talas om att årtalet 2022 redan har skrivit in sig i historieböckerna. Ingen vet när kriget kommer ta slut, det känns overkligt, som att plötsligt befinna sig mitt i en katastroffilm – världen står och vacklar på randen av en avgrund i en kamp mellan goda och onda makter. Litteratur lär inte bita på Putin, men den kan åtminstone ge lite tröst och vila för en stund, berätta om andra möjliga världar än den vi möter i ständigt återkommande nyhetsuppdateringar om krigets alla fasor. Så läs gärna den fantastiska Vivian Gornick som blickar tillbaka ett långt liv och berättar om sitt älskade New York, möt våren med en mysdeckare och far tillbaka till ett Paris i tidigt nittonhundratal med Simone de Beauvoir.

Den udda kvinnan och staden, Vivian Gornick (Natur&Kultur)

Bokomslag Den udda kvinnan och staden av Vivian Gornick

Vivian Gornick har fyllt åttio år när hon skriver Den udda kvinnan och staden, en tillbakablick på memoaren från 1987, Starka band, som gjorde henne vida berömd. I den skriver hon öppet, ärligt och med stor humor om en komplicerad mamma–dotter-relation, om hur hon formades till en intellektuell, stridbar radikal feminist som valde bort familjeliv och barn för konsten, för ett liv i ensamhet. Men hur blev då livet därefter?

Annons

Med New York som fond, staden hon är född och uppvuxen i, vandrar hon gatorna fram med bästa vännen och bögen Leonard, svartsynt som få, samtidigt full av (galg)humor. De diskuterar livet, kärleken och döden, skvallrar ohämmat om gemensamma bekanta. De älskar båda New York, att bo där gör ensamheten uthärdlig. Hon beskriver New York som ett ”temperament”, de som bor där behöver ”bevis på mänsklig uttrycksfullhet” – varje dag. Kärleken har hon valt bort, men det gör ont ibland. ”Jag värdesätter mitt härdade hjärta – jag har värdesatt det i alla dessa år– men förlusten av den romantiska kärleken kan fortfarande tära på det”, skriver hon. Väninnan Vera är mer prosaiskt, ”De flesta killar jag låg med var inget att ha i sängen// Så när man hittade en som var bra, då höll man hårt i honom.” Vivian kallar sig själv en ”udda kvinna”, en som alltid valt sin egen väg. Det är mycket upplyftande att följa Vivian på den vägen!

Annons

Gröna, sköna vårvindar, Christopher Holst (Lovereads)

Bokomslag Gröna, sköna vårvindar av Christopher Holst

Äntligen drar det ihop sig till vår igen, perfekt då med en mysdeckare i vårsolens glans. Kriminalreportern Cilla Storm trivs med livet och kolonilotten på Bullholmen, men när vinexperten Julia på andra sidan viken trasslar in sig i ett femtio år gammalt, olöst mord – då blir det andra ”bullar”!

De oskiljaktiga, Simone de Beauvoir (Lind&Co)

Bokomslag De oskiljaktiga av Simone de Beauvoir

Två unga kvinnor, Sylvie och Andreé, slåss mot stränga konventioner, religion och familjernas förväntningar i det tidiga nittonhundratalets Paris. Stark och vacker uppväxtskildring som Beauvoir skrev fem år efter Det andra könet, men som publicerades först efter författarens död.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons