Artikeln innehåller reklamlänkar
Feminas Kenneth Gysing recenserar Karl Ove Knausgårds Vargarna från evighetens skog
5 snackisar från veckan som gått
0:59

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(0:59)

Slå på ljud

Mars går mot april och det är vår i luften. Alltid något att glädja sig åt i en tid då mycket är elände. En annan glädje är läsglädje och det lockar Karl Ove Knausgård till rejält i nya och sjuhundrajuttiosju sidor långa romanen Vargarna från evighetens skog som till stora delar utspelar sig i Ryssland. En rykande aktuell roman – i flera bemärkelser! Feminas bokredaktör har läst den.

Vargarna från evighetens skog, Karl Ove Knausgård (Norstedts)

Bokomslag Vargarna från evighetens skog av Karl-Ove Knausgård

Betyg: 5

I Karl Ove Knausgårds nya roman, Vargarna från evighetens skog, en fri fortsättning och parallellberättelse till förra, Morgonstjärnan, kan man läsa, ”Har du hört den om den medelmåttiga underrättelseofficeren som blev hela Rysslands härskare?” En rysk lastbilschaufför berättar historier för en ung medarbetare­ – Knausgård måste ha synska anlag som lyckats förlägga en del av handlingen i nutidens aktuella centrum.

Första halvan av boken utspelare sig dock i Norge; året är 1986, tiden för Tjernobylolyckan och Palmemordet. Syvert Løyning har avslutat militärtjänsten och drar fötterna efter sig hemma i huset hos sin sjuka mamma och lillebror. Pappan dog i en olycka när Syvert var tio, nu upptäcker han gamla brev på vinden från en kvinna i dåvarande Sovjet, pappan har uppenbarligen haft en kärlekshistoria, möjligen med ett barn som resultat. Detta utvecklas till en glimrande berättelse med spännande sidospår, där andra halvan utspelas trettio år senare och till stor del i Ryssland.

En stor stjärna dyker upp på himlen, på begravningsbyrån Syvert (numera) arbetar konstateras något märkligt; plötsligt dör allt färre människor. Med det sagt – Knausgård levererar en läsfest på högsta nivå!

Här kan du köpa Vargarna från evighetens skog av Karl Ove Knausgård (länk till Adlibris).

Hemligheterna som är dolda i de världskända målningarna

Utan hänsyn, Marianne Lindberg De Geer (Kaunitz-Olsson)

Bokomslag Utan hänsyn av Marianne Lindberg de Geer

Betyg: 5

Kulturkvinnan Marianne Lindberg De Geer bjuder på berörande läsning i självbiografiska betraktelser på Söder i Stockholm. Kärlek, åldrande, konst – och arga tjyvnyp på kulturella kollegor som inte faller i smaken. Kul kvinnlig motvikt till kulturmannen Ulf Lundells manliga Vardagar på Österlen!

Här kan du köpa Utan hänsyn av Marianne Lindberg de Geer (länk till Adlibris).

Segregation, skjutningar och otrygghet – författaren berättar om nya samhällskritiska romanen

Hemligheternas bibliotek, Janet Skeslien Charles (Printz)

Bokomslag Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles

Betyg: 4

Paris 1939, unga bibliotekarien Odile smugglar ut böcker till judar runtom i staden. Montana, 1983, tonåringen Lily, som förlorat sin mamma, lär känna en äldre fransk dam i grannhuset med ett mystiskt förflutet. Fin spänning om vänskap, böckers makt och mänskligt mod!

Här kan du köpa Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles (länk till Adlibris).

Mest läst