Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: 4 nya böcker du inte får missa

11 mar, 2022 
AvKenneth Gysing
Två speciella deckare och två relationsromaner står högst uppe på bokredaktören Kenneth Gysings lista just nu.
Annons
7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångestBrand logo
7 tips för att hantera perfektionism och prestationsångest

Det är bra stökigt i världen just nu. Då kan det vara skönt att ta sin tillflykt till litteraturen för en stund, där behöver man inte oroa sig för annat än att boken snart ska ta slut – förutsatt att det är en bra bok då förstås.

Här tips på fyra böcker som faller väl inom den kategorin – bra alltså!

Städerskan, Nita Prose (Albert Bonniers förlag)

Bokomslag Städerskan av Nita Prose

”Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv, brukade mormor säga.” Det är Molly som för ordet i Nita Proses debut(kriminal)roman Städerskan.

Annons

Molly är städerska på anrika Regency Hotell i London, och hon älskar att städa. ”Jag föddes för det här jobbet. Jag älskar att städa. Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform.” Molly är inte riktigt som andra, det finns de bland den övriga personalen som viskar om henne som ”Molly Mutant, Regelmiffot”, men det finns också de som älskar henne för den hon är, en godhjärtad, generös människa som sköter sitt arbete exemplariskt.

Molly vill också tro det bästa om de människor hon möter men när hon hittar affärsmannen Charles Black död i en svit hon ska städa, dras hon in i en härva av mord, knarkhandel och svek där hon inte längre vet vem hon kan lita på. Men uppvuxen som hon är med en mormor som älskar att titta på gamla avsnitt med deckarräven Columbo på tv, tar hon sig an mordgåtan med samma noggrannhet i detaljerna som när hon städar hotellrummen. Det är charmigt, finurligt, och en alldeles underbart vacker kärleksförklaring till ett yrke som alltför sällan hyllas – hotellstäderskans! I Hollywood planernas redan för en filmatisering av boken.

Annons

En brud för dagen, Jenny Jacobsson (Lind & Co)

Bokomslag En brud för dagen av Jenny Jacobsson

Hans och Ofelia ska gifta sig. Men när bröllopet närmar sig får Ofelia kalla fötter, vill hon verkligen gifta sig med Hans, en framgångsrik författare med huvudet alltför ofta uppe bland molnen. Ofelia far iväg med en spontaninköpt husbil för att tänka över saken. Finurlig feelgood med hjärtligt humör!

Annons

Kaffe med mjölk, Ella-Maria Nutti (Wahlström&Widstrand)

Bokomslag Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

Agneta och Tilda, en mamma och en dotter. Mamman i Gällivare, dottern i Stockholm. Ett stort avstånd mellan dem, också känslomässigt. Mamman är svårt sjuk, men vill inte berätta för dottern innan det är bra mellan dem. Vemodig, finstämd debut om såriga känslor mellan förälder och barn,

Klänning för korta kvinnor, Kristina Appelqvist (Piratförlaget)

Bokomslag Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist

Nina Storm, kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd, har ärvt en prästgård efter en moster. I en garderob hittar hon en kartong full med miljoner i kontanter. Vad i all sin dar har mostern haft för sig? Myndigt underhållande spänningsroman, full av överraskningar – och krisande kulturstöd!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons