Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Malin Karim: ”Är man i en väldigt taskig relation kan det vara befogat med äktenskapsbrott”

07 mar, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografHannah Hedin
Malin Karim sitter i en grön soffa.
Vad skulle du göra om du inte vore så förbannat väluppfostrad?
Det började Malin Karim fundera över efter att hon blivit utbränd och fått sparken.
Nu kommer hennes debutroman Jag är Gud där hon tar ut svängarna och ger svaret.
Annons
The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise

Det blir ordentligt åka av i Malin Karims debutroman Jag är Gud. Hermine, mamma till två odrägliga tonåringar och med en man som far världen runt på jobb och sällan syns hemma, plus att hon själv vantrivs på jobbet som journalist på ett glossigt månadsmagasin för kvinnor, känner att hon börjar närma sig bristningsgränsen för vad hon klarar av.

Så en dag händer en sak som driver Hermine över gränsen, hon bestämmer sig för att checka ut från vardagen och leva ut allt det hon tidigare hållit inom sig. Hermine beskriver själv känslan: ”Det var som med de där snubbarna man läser om i tidningen som en dag bara vaknar, mördar sin fru och styckar upp henne i charkvänliga bitar som sedan dumpas inom radien för deras friluftsområde.”

Annons

Riktigt så drastisk är inte Hermine, men hon bestämmer sig för att beta av de sju dödssynderna innan hon säger tack och hej till livet. Hon gör upp en lista: 1. Frosseri 2. Lättja 3. Lust 4. Girighet 5. Avund 6. Högmod 7. Vrede.

Malin Karim om sin nya bok

Malin Karim är dock fortfarande i allra högsta grad levande när jag ringer upp henne för en intervju (pandemistyle) så gissningsvis är Jag är Gud inte direkt någon förtäckt självbiografi.

Malin Karim står framför en marmor vägg.
Efter många år som journalist har Malin Karim nu bestämt sig för att satsa helt på sitt drömyrke – författare.

–Nej, riktigt så galen som Hermine är jag inte även om folk kanske kommer att tro det, säger Malin och skrattar. Men utgångspunkten för romanen var att jag själv gick in i väggen, blev utbränd och sjukskriven. Jag låg hemma i sovrummet med neddragna gardiner och växlade mellan dvala och att vara vaken. Min terapeut sa att jag inte fick titta på saker som upprörde mig, så jag började kolla Gilmore Girls, det var bara pluttigt och fint, och såg alla säsongerna.

Annons

Karim om sjukskrivningen

Malin hade kört slut på sig själv, och fick under sjukskrivningen också sparken från den tidning hon arbetade på.

–Jag vill inte göra någon stor grej av det, det var 2016 och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Men allting sammantaget blev det själva upprinnelsen till boken. Först skrev jag en krönika som handlade om saker jag skulle göra om jag inte vore så förbaskat väluppfostrad. Då tänkte jag på den där filmen på nittiotalet, Falling down, där Michael Douglas spelar en man som en dag får nog, han bara stiger ur bilen i en bilkö som står still och går därifrån. Krönikan började jag sedan utveckla till en bok.

–Jag funderade över de sju dödssynderna, om man tittar närmare på dem är det många saker som framför allt kvinnor blir skammade för. Män kan ligga runt, frossa och supa men om en kvinna gör samma sak döms hon på ett helt annat sätt än vad en man gör.

Annons

När Hermines man är ute på en längre affärsresa, lämnar Hermine barnen hos svärföräldrarna, hon säger att hon själv plötsligt måste i väg en vecka på en jobbresa, men i stället checkar hon in på hotell Diplomat i Stockholm. Maken Tom är rik och Hermine har fått ett kreditkort med i stort sett obegränsad kredit som kan användas i yttersta nödfall. Hotellet blir sedan utgångspunkten för Hermines genomgång av dödssynderna.

–Jag har haft väldigt roligt när jag har skrivit, jag ville skriva om en kvinna som gjorde precis det som föll henne in, utan att tänka på konsekvenserna, det var härligt att få leva ut det. Jag skulle själv aldrig ha gjort de här sakerna personligen, men det var så skönt att bara få släppa på topplocket och ösa på. Sedan har jag väl lite ångest också över hur det ska tas emot av läsarna. Den är ju skriven med humor och med glimten i ögat, men jag tror också där finns mycket som många kvinnor kan känna igen sig i.

Malin Karims bok Jag är gud.
Malin Karims ­debut­-roman Jag är Gud (Bazar Förlag) behandlar de sju ­dödssynderna.

–Hermine är en kvinna som inte säger ifrån, hon har hela livet duckat och förträngt och behagat folk, hon vet själv innerst inne inte riktigt vem hon är. Hon har curlat både barnen och mannen, hon är en sådan kvinna som tar på sig allt, lagar mat och tvättar och håller kontakt med barnens skola, samtidigt som hon har ett heltidsjobb.

Annons

Malin Karim om relationen med maken Alexander

Malin själv har tre barn och en man, Alexander Karim, som är skådespelare – och som reser mycket i jobbet.

–Men han är absolut inte som Hermines man Tom, skrattar Malin. Han är mycket jämställd när han är hemma, förutom att han är dålig på att plocka upp kläder efter sig. Det finns drag av Hermine i mig, jag har alltid varit en duktig flicka, mitt mantra är att ”jag fixar det”. Men jag älskar också känslan av att fixa saker, att kunna göra flera saker samtidigt. Att jag blev utbränd handlade mer om mig själv, familjen var inte problemet, jag gick över en gräns för vad jag klarade av. Nu har jag lärt mig att sätta gränser för mig själv, inte säga ja till allt.

Malin Karim

Gör: Frilansjournalist, författare. Driver podden Karimkvarten med maken Alexander Karim, bloggar om föräldraskap i tidningen Mama.

Ålder: 44 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Maken Alexander Karim och tre barn.

Aktuell: Med romanen Jag är Gud (Bazar Förlag).

Hermine är en kvinna som mest flutit med i livet, saker har bara blivit utan att hon egentligen känt efter vad hon själv innerst inne velat göra. ”Att vara till lags var min ledstjärna och det gav inte utrymme till irritation i någon större utsträckning.” Mannen Tom har hon i och för sig valt, men inte med någon större passion. ”Jag hade valt honom för att han var lagom. Lagom snygg, lagom rolig och lagom bra. Han slog inte över åt något håll, det var tryggt och säkert att älska honom.”

Annons

–I vårt samhälle i dag är det nog lätt att man tappar bort sig själv på vägen, man tror man vill ha vissa saker, men egentligen kanske man vill något helt annat fast man aldrig tillåtit sig själv att faktiskt få känna det.

–Jag kan ju bara gå tillbaka till mig själv, jag blev journalist för att jag ville skriva, jag tänkte att författare kan jag inte bli, det kan inte vem som helst bli. Men jag ville ändå skriva, så då fick jag bli journalist och så var det bra med det. Ändå har jag alltid haft ett stort sug efter att få skriva fritt.

När Hermine ska ta sig an dödssynden Lust, träffar hon en man på krogen som tar med henne till en villa i Täby. Hon knaprar i sig en tablett som förvandlar livet till ett kärleksrosa skimmer, i villan pågår en orgie som Hermine lustfyllt dras med i. ”Förortslivet var sannerligen underskattat. Om det här var vad villaägarna pysslade med på sin lediga tid så var det obegripligt varför alla så bestämt ville bo i innerstan.” Hermine ger sig hän, men i gryningsljuset bleknar hänryckningen: ”Tiden hade stått stilla, men nu var det rosa skimret borta och kärlekskänslorna började mattas av lite. Jag kände mig mätt som efter en räkfrossa.”

Annons

–Jag har faktiskt aldrig varit i Täby, säger Malin, men man kan ju tänka sig, haha.

Hermine betar av dödssynderna en efter en, men det blir kämpigt mot slutet.

”Det här frivola livet med sex, mat och sprit och knark – det var inte jag. Jag må vara vilsen i mitt vanliga liv, men detta var inte den livsväg som jag letade efter.”

Hon skriver ett manifest, ”Kvinnors tio budord – eller Lev ditt jävla liv för ingen annan kommer att göra det åt dig”. Samtliga ska inte avslöjas här, men det sjätte budordet ligger ganska långt bort från de Guds bud gamle Moses knackade ner på stentavlor:

6. Det är okej att begå äktenskapsbrott om det känns befogat.

–Min man studsade till lite inför budord nummer 6, säger Malin, sedan är det ju Hermines manifest, inte mitt. Men om man är i en väldigt taskig relation, med en partner som är en riktig rövhatt, då kanske det kan vara befogat med äktenskapsbrott.

Malin Karim ler in mot kameran.
Malin Karims debutbok behandlar de sju ­dödssynderna och funderingar över varför en kvinna döms hårdare än en man om hon lever ut dem.

Nu är första romanen skriven, Malin är redan inne i nästa.

–Jag har fullt fokus på författarskapet nu, det är alldeles underbart. Jag hoppas jag kan fortsätta på den vägen.

Annons

Hon beskriver sitt skrivande som en film som bara rullar fram i huvudet. Det har blivit till en roman med många alldeles underbara (och ibland förskräckande) scener. Bli inte förvånade om Jag är Gud framöver blir till en film – med inspelningsplats i Täby då förstås!

Malin Karims 3 bästa boktips

1. Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo.
Flicka, kvinna, ­annan av Bernardine Evaristo.

Jag tjatar om denna till alla. En fulländad läsupplevelse – en riktig njutning! Skriven med lätt hand men samtidigt så mycket allvar och humor. Önskar att jag hade skrivit den!

2. Stad-serien av Per Anders Fogelström

Stad-serien av Per Anders Fogelström.
Stad-serien av Per Anders Fogelström.

Jag läste dem första gången som 12-åring och har sedan dess både läst och lyssnat om flera gånger. Drömmer om att få tid och talang att kunna skriva ett historiskt epos som detta – gärna med kvinnoliv i centrum.

3. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.
Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

Har varit fascinerad av Ester Blenda Nordström ända sedan jag läste om henne under min utbildning. Jag har läst boken två gånger och det blir säkert fler gånger. Välskrivet om en otroligt inspirerande kvinna och ett intressant, om än lite sorgligt, livsöde.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons