Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktörens bästa feelgood just nu - och 5 andra favoriter

17 mar, 2022 
AvKenneth Gysing
Teman som kvinnors sexualitet, yrken som sällan hyllas, bröllop, att vara hemlös i Tokyo och mycket mer finner man i dessa böcker. Några av Feminas bokredaktörs favoriter just nu.
Annons
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapetBrand logo
5 snabba med David Lagercrantz om författarskapet

Efter en lång och kylslagen vinter hettar det äntligen till ordentligt när nu regissören och manusförfattaren Åsa Kalmér debuterar som författare med Naket – det mest intima som hör till det bästa jag läst om kvinnors förhållande till kroppar, sexualitet och män.

NAKET – DET MEST INTIMA

Åsa Kalmér

Naket - Det mest intima av Åsa Kalmér.
Naket - Det mest intima av Åsa Kalmér.

(Romanus & Selling)

Skönlitteratur

Kalmér har intervjuat tjugoen kvinnor där den yngsta nyss har fyllt fyrtio och den äldsta är några år över de nittio och där alla har fått vara anonyma.

Här möter vi kvinnan som tycker att otrohet kan vara okej ”när det är någon man inte är kär i eller om det är hemligt och förbjudet, då kan man tillåta djuret i sig mer på något sätt”, och lärarinnan i franska som har fyllt åttio år och fortfarande kan få orgasmer i sömnen. Där finns Ayla som när hon fick sin första orgasm vid trettiofem års ålder trodde det var en hjärtattack, och som brukar ha tjejträffar där man hjälper till att vaxa varandra. Någon tycker snoppar är det vackraste som finns, någon annan att de är förfärligt fula, någon känner en frihet i att åldras och inte längre ”behöva vara det där sexobjektet”.

Annons

Det är öppet, avslöjande, avväpnande, allvarligt och emellanåt mycket roligt. Ack, allas vår sexualitet, så komplicerad, så enkel, så alldeles underbar. Läs och känn lusten spira i vårsolens glans!

5 andra favoriter

Städerskan

Nita Prose

Städerskan av Nita Prose.
Städerskan av Nita Prose.

(Albert Bonniers förlag)

KRIMINALROMAN

”Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv, brukade mormor säga”. Det är Molly som för ordet i Nita Proses debut-(kriminal)roman Städerskan.

Molly är städerska på anrika ­Regency Hotel i London, och hon älskar att städa. ”Jag föddes för det här jobbet. Jag älskar att städa. Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform.” Molly är inte riktigt som andra, det finns de bland den övriga personalen som viskar om henne som ”Molly Mutant, Regelmiffot”, men det finns också de som älskar henne för den hon är, en godhjärtad, generös människa som sköter sitt arbete exemplariskt. Molly vill också tro det bästa om de människor hon möter men när hon hittar affärsmannen Charles Black död i en svit hon ska städa, dras hon in i en härva av mord, knarkhandel och svek där hon inte längre vet vem hon kan lita på.

Annons

Men uppvuxen som hon är med en mormor som älskar att titta på gamla avsnitt på tv med deckar­räven Columbo tar hon sig an mordgåtan med samma noggrannhet i detaljerna som när hon städar hotellrummen.

Det är charmigt, finurligt, och en alldeles underbart vacker kärleksförklaring till ett yrke som alltför sällan hyllas – hotellstäderskans! I Hollywood planeras redan för en filmatisering av boken.

En brud för dagen

Jenny Jacobsson

En brud för dagen av Jenny Jacobsson.
En brud för dagen av Jenny Jacobsson.

(Lind & Co)

FEELGOOD

Hans och Ofelia ska gifta sig. Men när bröllopet närmar sig får Ofelia kalla fötter. Vill hon verkligen gifta sig med Hans, en framgångsrik författare med huvudet alltför ofta uppe bland molnen? Ofelia far iväg med en spontaninköpt husbil för att tänka över saken. Härlig feelgood med hjärtligt humör!

Tokyo Ueno Station

Yu Miri

Tokyo Ueno Station av Yu Miri.
Tokyo Ueno Station av Yu Miri.

(Albert Bonniers förlag)

ROMAN

Gamle Kazu lever som ute­liggare i den kejserliga Uenoparken i Tokyo. Livet har inte varit nådigt mot honom, han har arbetat hårt för sin familj men det räckte ändå inte riktigt till. Yu Miri skriver om ett gammalt och ett nytt Japan, gestaltat genom Kazus livsöde. Starkt, intressant, om skuggorna i Solens rike!

Kaffe med mjölk

Ella-Maria Nutti

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.
Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.

(Wahlström & Widstrand)

ROMAN

Agneta och Tilda, en mamma och en dotter. Mamman i Gällivare, dottern i Stock­holm. Ett stort avstånd mellan dem, också känslomässigt. Mamman är svårt sjuk, men vill inte berätta för dottern innan det är bra mellan dem. Vemodig, finstämd debut om såriga känslor mellan förälder och barn.

Klänning för korta kvinnor

Kristina Appelqvist

Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist.
Klänning för korta kvinnor av Kristina Appelqvist.

(Piratförlaget)

SPÄNNINGSROMAN

Nina Storm, kommunikationschef på Myndigheten för kulturstöd, har ärvt en prästgård efter en moster. I en garderob hittar hon en kartong full med miljoner i kontanter. Vad i all sin dar har mostern haft för sig? Myndigt underhållande spänningsroman, full av överraskningar – och krisande kulturstöd!

Annons