Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

6 böcker att se fram emot 2023!

03 jan, 2023 
AvKenneth Gysing
Boktips 2023
Vill du läsa mer 2023? Feminas bokredaktör listar 6 nya böcker att se fram emot i år – som du inte får missa!
Annons
Vad är grejen med Brott och straff?Brand logo
Vad är grejen med Brott och straff?

Hej då 2022, ett år som varit en riktig rysare! Fortsatt krig i Ukraina, elpriser som aldrig tidigare skådats, galopperande inflation. Nu vänder vi blicken mot framtiden och hoppas på att 2023 blir ett betydligt bättre år. På boksidan ser det i alla fall lovande ut – här är några böcker att se fram emot.

Min egen elds kurir – Harry Martinsons författarliv, Johan Svedjedal

Min egen elds kurir – Harry Martinsons författarliv, Johan Svedjeda

Vägen till Klockrike, Nässlorna blomma, Aniara, är titlar till böcker av fattigpojken Harry Martinson som blev Nobelpristagare i litteratur. Nu har Johan Svedjedal skrivit den första stora biografin om Martinson, ”Min egen elds kurir”. Kommer ut i början av maj.

Annons

Simmarna, Julie Otsuka

Simmarna, Julie Otsuka

Finstämt, tankfullt, poetiskt om simning i ett badhus (längd efter längd längs med bottens svarta linje) som en metafor för livet, om relationen mellan Alice, 80, på väg in i demens (som själv simmat i badhuset i trettiofem år) och dotter som känner skuld över att hon aldrig riktigt kom sin mamma nära, och nu är det försent.

Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, Jan Guillou

Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters, Jan Guillou

Jan Guillou ger sig inte, ej heller hemlige agenten Carl Hamilton och hans gamle vän, journalistveteranen Erik Ponti. Det är två pensionärer med krut i – när Putins Ryssland överfaller Ukraina kallas Hamilton in till tjänst. Med Ponti vid sin sida ämnar han göra livet så surt som möjligt för Putins arme av mordiska ”orcher”. ”Eventuellt uppsåt – att döda ortens gangsters” kommer i maj.

Annons

Sniglar och snö, Agneta Pleijel

Sniglar och snö, Agneta Pleijel

I ”Spådomen” skriver Agneta Pleijel fram flickan hon var i barndomens Stockholm, Lund, i ”Doften av en man” återskapar hon den unga kvinnan som var student i Göteborg. I ”Sniglar och Snö” möter vi yrkeskvinnan, Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning (Aftonbladet), med komplicerade relationer, moderskap – till det mötet med den stora kärleken, flammande passion. Kommer i april.

Det tredje riket, Karl Ove Knausgård

Det tredje riket, Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård håller farten uppe i skrivandet, våren 2023 kommer ”Det tredje riket” fortsättningen på mäktiga romanerna ”Morgonstjärnan” och ”Vargarna från evighetens skog”. Inte illa av en författare som sa att han skulle sluta skriva efter romansviten och världssuccén ”Min kamp”. Men författare kan man (lyckligtvis) aldrig lita på!

Annons

Memoria, David Lagercrantz

Memoria, David Lagercrantz

David Lagercrantz har kommit fint igång efter Millennium med egen kriminalserie där professorn och experten på förhörsteknik, Hans Rekke, och tuffa förortspolisen Micaela Vargas har huvudrollerna. Efter premiären med ”Obscuritas” kommer nya ”Memoria” i april nästa år där handlingen rör sig kring 90-talets bankkris och oligarkernas strid med gamla ryska spionorganisationen KGB.

Annons