Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

21 kvinnor som har format 2022

21 dec, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT, Matilda Rahm, PETER JOENSSON, Ulrika Pousette
Kvinnor 2022.
En bagare, ett fotbollsproffs, en designer och en avgående partiledare. Femina sätter ljuset på de kvinnor som gjort extra stort avtryck under året som gått.
Annons
Video: Se power-kvinnorna över 50Brand logo
Video: Se power-kvinnorna över 50

1

Jessie Sommar­ström kock

”Jag ville lära mig mer om att laga hållbar mat”

Jessie Sommarström.
Jessie Sommarström.

Med en lammsadel som knockade jurymedlem­marnas gommar blev Jessie Sommar­ström den första kvinnan sedan 1988 att ta hem titeln Årets kock. Den andra kvinnan någonsin i tävlingens snart 40-åriga historia. Kock­mössan av för den svenska mästaren i professionell – och klimat­smart, matlagning!

2

Marie Richardsson ­skådespelare

”Det är roligt att jag får spela en kvinna i min egen ålder”

Annons
Marie Richardsson.
Marie Richardsson.

En skådespelare som bara blir bättre och bättre, med en spännvidd som imponerar. Från romantiska komedin Tisdagsklubben till Stadsteaterns uppsättning av Dustin Hoffman-klassikern Mandomsprovet där hennes ­insats fick teaterkritikerna att ropa ”magnifik!” i kör.

3

Farah Abadi­ programledare i radio och tv

”Jag älskar att jobba med Mello”

Farah Abadi.
Farah Abadi.

Mäh, hur kul är det med samma programledare för Melodi­festivalen två år i rad? Jättekul, om det är Farah Abadi! Förra året hade hon rollen mer som sidekick till Oscar Zia och artisternas kompis i green room, den här gången utgår vi från att det blir mer ljus på Farah i festivalen.

Annons

4

Jenny Küttim journalist

”Nu kan jag se hur liten och hjärntvättad jag var”

Jenny Küttim.
Jenny Küttim.

Med boken Sannings­bärarna tvingades SVT:s grävredaktör att riva i sina egna sår. Men hennes uppväxt i Jehovas vittnen är än i dag verklighet för många, vilket gör att vittnesmålen om systematiska förtryck och rena övergrepp i sekten behöver komma upp i ljuset.

5

Iris Apfel ­stilikon

”More is more & less is a bore”

Iris Apfel.
Iris Apfel.

När hon fyllde 100 firade hon storslaget med Katie Holmes, Tommy Hilfiger och Barbie Ferreira. Inför 101-årsdagen lanserade hon en kollektion tillsammans med H&M som under våren 2022 fyllde butikerna med knallgröna fuskpälsar, brokadtofflor med ärtskidor och strasshängda smycken. Ålder är bara en siffra, men ingen bär upp sin siffra och stil så lustfyllt, inspirerande och coolt som Iris Apfel.

Annons

6

Emma Hamberg ­författare & ­illustratör

”1. Hitta ett bord. 2. Ställ dig på bordet. 3. Dansa.”

Emma Hamberg.
Emma Hamberg.

Väntar ens bästa liv efter 50? Det känns så i Emma Hambergs universum. En feelgood-författare som påminner om det lilla stora i livet: Passa på, säg inte nej, sluta aldrig dansa men slut fred med din kropp. Levererade ett av sommarens mest tankeväckande sommarprat och snart ska hennes bok Je m’appelle Agneta bli film.

7

Mahsa Amini

”Glöm aldrig hennes namn”

Annons
Mahsa Amini.
Mahsa Amini.

22-åriga Mahsa Amini från Kurdistanprovinsen misshandlades så illa av sedlighetspolisen för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt att hennes liv inte gick att rädda. Den unga kvinnans död blev gnistan som växte till en revolution bland de heroiska kvinnorna i Iran med protester som hördes över hela världen.

8

Nkuli Mlangeni-Berg modedesigner

”Alla produkter är skapade med mycket tålamod och kärlek”

Nkuli Mlangeni-Berg.
Nkuli Mlangeni-Berg.

Inspirationen kom tidigt från gatorna i Kagiso, Johannesburg, där hon växte upp. I dag fortsätter Nkuli Mlangeni-Berg att genom designkollektivet The Ninevites lyfta fram textilier som hyllar en svart estetik och reflekterar dess skönhet och innovation. Vinnare av Årets inredningsaccessoar 2022 som delas ut av Elle Decoration.

Annons

9

Sara ­Zommo­rodi & Mina Azarian skådespelare

”Zan, Zendegi, Azadi”

Sara ­Zommo­rodi & Mina Azarian
Sara ­Zommo­rodi & Mina Azarian.

Man kan knyta näven i fickan och förfasas. Man kan också knyta näven i fickan, för­fasas – och agera. När 22-åriga Mahsa Aminis död växte till en revolution tog skådespelarna Sara Zommorodi och Mina Azarian initiativet till ett upprop där inte mindre än 43 av ­landets mäktigaste kvinnliga kultruraktörer visade sin solidaritet med de modiga kvinnorna i Iran.

10

Kosovare Asllani ­fotbollsproffs

”Jag ville tjäna pengar för att köpa allt som min mamma ville ha”

Annons
Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani.

”Hur bra är inte Asllani? Allvarligt?” som en BBC-reporter uttryckte saken i kanalens liverapport. Sverige åkte till EM i England med guldet i sikte och förlorade mot värdnationen i semifinalen. Det hjälpte säkert föga i stundens besvikelse men Kosovare Asllani visade världsklass och ger hopp inför ny guldjakt i VM nästa sommar.

11

Annie Lööf avgående parti­ledare

”Partiledare är ett uppdrag man är i hela tiden”

Annie Lööf.
Annie Lööf.

Att hat och hot var del av orsaken till hennes beslut att avgå är både skrämmande och sorgligt. Oavsett politiska sympatier måste man erkänna att Annie Lööf, under sina elva år som partiledare, har vågat ta plats och stå upp för sina värderingar i maktens korridorer.

Annons

12

Camilla Hamid bagare

”I mitt huvud är jag fortfarande den lilla fattiga ungen som letar efter kläder i soporna”

Camilla Hamid.
Camilla Hamid.

Bloggen My Kitchen Stories blev startskottet. I dag är Camilla Hamid en av Sveriges mest framgångsrika influencers inom bakning. Över en halv miljon följare på Instagram och bästsäljande kokböcker på rad. Men det har inte kommit gratis. I flera intervjuer har bakdrottningen berättat om en tuff barndom med en hårt ekonomiskt pressad ensamstående mamma.

Annons

13

Nathalie Álvarez Mesén ­filmskapare

”Skamkulturen jag växte upp i existerar inte bara i Costa Rica”

Nathalie Álvarez Mesén.
Nathalie Álvarez Mesén.

Bästa regi: Nathalie Álvarez Mesén. Bästa film: Clara Sola. Bästa manus: Nathalie Álvarez Mesén för Clara Sola. Hennes storslam på Guld­baggegalan för långfilmsdebuten, som skildrar en kvinnas sexuella uppvaknande, säger precis allt – vi vill se mycket mer av Nathalie Álvarez Mesén.

14

Jonna Sundling skidåkare

”Ett mål jag tränat för så länge”

Jonna Sundling.
Jonna Sundling.

Befäste sin position som skidvärldens sprintdrottning med ett överlägset OS-guld i de extrema förhållandena i Peking och en spurt som fick varje hejande svensk i tv-soffan att tappa andan. Följde upp med ett silver i sprintstafetten och ett brons i stafetten som gav ytterligare hopp om att återväxten är god efter Charlotte Kalla.

Annons

15

Caroline Berg styrelse- ord­förande

”Vi har genera­tioner som nu växer upp utan kunskaper för att komma in i arbetslivet”

Caroline Berg.
Caroline Berg.

Toppade listan när Dagens Industri utsåg näringslivets mäktigaste kvinnor. Som femte generationen i familjeföretaget Axel Johnson har Caroline två ledord: integration och hållbarhet. Har också använt sin röst till att prata om vikten av en likvärdig skola och nödvändigheten i att bryta utanförskap.

16

Hilma af Klint konstnärspionjär

Målning av Hilma af Klint.
Målning av Hilma af Klint.

En svensk konstnär och pionjär inom abstrakt måleri som levde mellan 1862 och 1944 men vann ära och berömmelse långt efter sin död.

Annons

I år har vi kunnat se en Hilma af Klint-revival på vita duken i form av Lasse Hallströms film där Tora Hallström och Lena Olin delar på huvudrollen. I samband med lanseringen sa Lena Olin till Femina:

Hilma af Klint.
Hilma af Klint.

”Hon var modig, vågade tro på sin innersta dröm och vägrade kompromissa.”

17

Camilla ­Läck­berg ­författare

”För mig är det självklart att stötta och visa solidaritet med kvinnor, var de än finns i ­världen”

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

Med en imponerande produktivitet fortsätter Camilla Läck­berg att toppa listorna över Sveriges mest lästa författare. 2022 var det två av hennes böcker (Kult och Gök­ungen) som drog in mest cash. Att Camilla Läckberg i dag alltmer använder sina mäktiga plattformar åt att sätta ljuset på viktiga samhällsfrågor är inget minus.

Annons

18

Queen Elizabeth

”London bridge is down”

Hennes Majestät Drottning Elizabeth II.
Hennes Majestät Drottning Elizabeth II.

När kodorden som bekräftade drottningens död uttalades skakades Stor­bri­tannien. Med sina 70 år på tronen blev Elizabeth den monark som regerat landet under längst tid. Hon överlevde 15 premiärministrar, 13 amerikanska presidenter och satte alltid plikten framför allt. Men kunde också bjuda på skratt. Det var lätt att känna med britterna efter drottning Elizabeths bortgång.

19

Matilda Djerf influencer

”Jag gick på magkänslan och körde på”

Annons
Matilda Djerf.
Matilda Djerf.

Den 25-åriga modeskaparen bakom märket Djerf Avenue har haft ett otroligt 2022. Med sina 2,8 miljoner följare på Instagram är hon en av Sveriges internationellt sett största modeprofiler som blivit omskriven för sin stil i allt från Forbes till Insider och Vogue Australia. På sociala medier har hon också blivit en ­hårikon med tiotusentals personer som strävar efter att kopiera hennes elegant fönade frisyr.

20

Annie Ernaux författare

”Om jag efterfrågas, kommer jag att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter”

Annons
Annie Ernaux.
Annie Ernaux.

Blev årets mottagare av Nobel­priset i litteratur med motiveringen ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”. Den franska författaren kämpar för det hon kallar ”ett värdigt liv” för alla människor.

21

Alexandra Pascalidou journalist & författare

”Det är en ära och en förmån”

Alexandra Pascalidou.
Alexandra Pascalidou.

Fortsätter oförtrutet sin kamp för att uppmärksamma mödrarna som förlorat sina barn i gängkrigen vilket vi under året kunde se när hennes reportagebok Mammorna blev teaterföreställning på turné genom landet. Valdes i våras dessutom till ny ordförande för FN-orga­nisationen UN Women.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022Brand logo
Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022
Annons