Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Här är de 10 bästa böckerna att fynda på bokrean

23 feb, 2023 
AvKenneth Gysing
Bokrean 2023 tips
Bokrean 2023 är i full gång! Feminas bokredaktör Kenneth Gysing guidar dig till de bästa köpen – spana in de här 10 boktipsen!
Annons
Vad är grejen med Det mest förbjudna?Brand logo
Vad är grejen med Det mest förbjudna?

Det är inte bara det att fettisdagen inföll den här veckan, med fullt godkännande från alla ortodoxa ätare av semlor (fast det har fuskats friskt av mindre regelbundna sedan någon månad tillbaka), det här är också veckan då den årliga bokrean inträffar. En ypperlig kombination är förstås att både införskaffa ett par semlor som med fördel slukas i anslutning till bokslukande av fynd från bokrean.

Här 10 tips på böcker ur den digra bokreafloden – vad gäller semlor får dock suktande av sådana söka själv (om möjligt i gräddfil genom de talrika mandelmassorna)!

1. Moa Herngren, Skilsmässan, Norstedts

Moa Herngren Skilsmässan bok

Knivskarpt relationsdrama om Bea och Niklas som lever ett bekvämt liv på Östermalm i Stockholm. Efter ett gräl försvinner Niklas hemifrån, och kommer sedan inte tillbaka. När de väl får kontakt igen vill han skiljas!

Annons

2. Åsa Larsson, Fädernas missgärningar, AB

Åsa Larsson Fädernas missgärningar bok

Spännande, hisnande intrig och mycket välskrivet, där rättsläkaren Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon är arbetstrött och slutkörd. Utsågs av Svenska Deckarakademin till Årets Bästa Svenska Deckare 2021.

3. Den som dödar helvetets änglar, Jan Guillou, Piratförlaget

Den som dödar helvetets änglar Jan Guillou bok

Journalistveteranen Erik Ponti och vännen och före detta underrättelseofficeren Carl Hamilton, båda numera pensionärer, ger sig ut i kamp mot extrem och välorganiserad brottslighet. Jan Guillou i högform levererar både samhällskritik och underhållning på högsta nivå.

Annons

4. Charlie Mackesy, Pojken, mullvaden, räven och hästen, Forum

Charlie Mackesy Pojken, mullvaden, räven och hästen bok

En vardagsfilosofisk tankebok, modern fabel och hjärtevärmande berättelse om vänskap och gemenskap, rikt illustrerad med alldeles underbara akvareller. Toppade boklistorna i USA under många veckor och blev också en stor succé här hemma i Sverige.

5. Karolina Ramqvist, Bröd och mjölk, Norstedts

Karolina Ramqvist Bröd och mjölk bok

En ensam flicka växer upp omgiven av dofter, färger och smak. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet, all mat som både lockar och skrämmer. Ramqvist söker efter sig själv i minnena av maten och människorna däromkring. Finstämt och innerligt.

Annons

6. Lars Kepler, Spindeln, AB

Lars Kepler Spindeln bok

Våldsam jakt på seriemördare där Keplers radarpar Joona Linna och Saga Bauer efter upptäckten av en säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittat fastsurrad i ett träd i Kapellskär. Spänning på hög nivå men inget för de kräsmagade!

7. Jens Lapidus, Mr Ett, W&W

Jens Lapidus Mr Ett bok

Trötte gangsterbossen Isak (Mr Ett i gangsterhierarkin) vill varva ner, sälja alla tillgångar och bli vit. En ny kung, Kerim, väntar i kulissen på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter måste Isak ut på gatan igen. Svart, hård och actionspäckad krim!

Annons

8. Ia Genberg, Detaljerna, Weylers

Ia Genberg Detaljerna

Detaljerna är en roman med fyra porträtt, med en kvinna nerbäddad i feber i fokus. Tankar och känslor far vida omkring, kan en älskad människa verkligen försvinna, och vilken är den perfekta klänningen för att fira millenniumskifte? Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2022.

9. Diamant Salihu, Tills alla dör, Mondial

Diamant Salihu Tills alla dör bok

I Järvaområdet nordväst om Stockholm krigar gängen Dödspatrullen och Shottaz mot varandra. Men bortom fasaden av droger, vapen och rapmusik hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra? Vinnare av Stora Journalistpriset 2021.

Annons

10. Jonathan Franzen, Vägskäl, Brombergs

Jonathan Franzen Vägskäl

Mästerlig roman om svenskättlingarna Hildebrandts hiskeliga familjesaga. Familjefadern är en vek och självcentrerad präst med en psykiskt instabil och geniförklarad hustru. Deras fyra barn driver den dramatiska berättelsen framåt. Syskonkärlek, rivalitet, förtvivlan och svek alltmedan historien har sin gång. Den första boken i en planerad trilogi.

Annons