Camilla Läckberg, författare
Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren
1:22

Efter reklamen: Camilla Läckberg – 6 saker du inte visste om författaren

(1:22)

Slå på ljud

Camilla Läckberg och Henrik Fexeus har en bok ihop!

Nej förresten, det stämmer inte, Camilla Läckberg och Henrik Fexeus har tre böcker ihop. En trilogi kriminalromaner, där den första som kommer ut nu i höst har titeln Box.

Hur har det gått till? Camilla Läckberg är en mästare på att skriva kriminalromaner, det är ju inte helt obekant (för att ta till en underdrift), med 29 miljoner sålda böcker i kriminalgenren i sextio länder. Men Henrik Fexeus, som mest är känd för avancerade psykologiska experiment i tv, utnämnd till en av världens ledande experter på kroppsspråk, en prisbelönt mentalist med storsäljande böcker bakom sig som Alla får ligga, Konsten att läsa tankar och När du gör som jag vill, har aldrig tidigare visat några litterärt kriminella tendenser. Enligt en säker källa (Camilla Läckberg) hade Henrik faktiskt aldrig någonsin läst en kriminalroman innan de båda kom på att de skulle skriva en kriminalroman ihop.

Camilla Läckberg och Henrik Fexeus har skrivit Box tillsammans.

Henrik Fexeus och Camilla Läckberg har skrivit sin första bok tillsammans. Nu väntar två till.

Elisabeth Toll

– Jag känner Henrik väl sedan många år tillbaka, vi är nära kompisar och umgås familjevis. Hösten 2019 var han och hälsade på mig och min man Simon på vårt lantställe. Vi pratade böcker, det blir ofta att vi gör det, och så nämnde han en grov idé han hade till en bok. Jag tände på alla cylindrar och började kasta på honom idéer, som fick honom att komma på idéer – och till slut tittade vi på varandra: Ska vi inte skriva det här ihop?

Henrik Fexeus om de blodiga scenerna

Camilla Läckberg har svårt för samarbeten

När den första entusiasmen lagt sig en smula, började Camilla fundera om det verkligen skulle fungera.

– Jag har aldrig skrivit ihop med någon tidigare, jag har alltid hatat grupparbeten och har väldigt svårt att släppa in andra i mitt arbete. Jag har många kolleger som jobbar nära sina redaktörer, men jag är väldigt protektionistisk, jag släpper inte ifrån mig mitt manus förrän det är klart. Så jag sa att jag gärna ville försöka skriva med Henrik, men jag trodde inte det skulle gå.

Författaren Camilla Läckberg är aktuell med nya boken Box som hon skrivit med Henrik Fexeus.

Camilla Läckberg fick jobba på ett annat sätt när hon skrev boken med Henrik Fexeus. I vanliga fall har hon hela boken i huvudet, nu jobbade de med konversationskort.

Elisabeth Toll

När de satte i gång med skrivandet, lite försiktigt för att känna sig fram i det gemensamma arbetet, var huvudkaraktärerna satta. Polisen Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder arbetar tillsammans för att lösa en rad mord som liknar magiska illusioner. Både Vincent och Mina är en smula udda till karaktären, vilket påverkar både deras liv och hur de arbetar.

Utgick från sig själva

Vem är Camilla Läckberg?

Gör: Författare.

Ålder: 46 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Simon Sköld, make. Barnen Charlie Melin, Meja Eriksson, Polly Läckberg Sköld, Wille Eriksson.

Aktuell: Med kriminalromanen Box (Forum), den första delen i en trilogi, skriven ihop med Henrik Fexeus, och i tv-serien Svenska powerkvinnor på Viaplay.

– Det var lite lustigt, vi började skriva innan pandemin slog till, ett udda drag hos Mina är att hon är bakteriefobiker, hon spritar händer och håller på hela tiden. Då ansågs det som ett ganska konstigt beteende, men med pandemin har det ju snarare blivit till något vettigt och normalt.

Hur växte karaktärerna till liv?

– Vi gick ju inte direkt över ån efter vatten, Vincent är mentalist och ganska lik Henrik, han har Henriks alla ”skillsets”. Jag sitter ju på väldigt mycket av polisutredningskunskaper från min tidigare bakgrund, så jag bidrog mycket med att skapa polisen. Både jag och Henrik gillar människor som är lite udda, säregna. Alla tycker Mina och Vincent är konstiga, men de förstår varandra.

Hur har det då gått med skrivandet? Konflikter?

– Det har varit skitkul, jag är fortfarande förvånad över hur jävla lätt det gick. Förlåt att jag svär så mycket, mamma är här uppe och hon svär som en borstbindare, vilket gör att alla andra också gör det, ungarna låter som hamnsjåare när mormor är här.

10 boktips till hösten – recensenten listar

– Jag och Henrik har faktiskt inte haft enda konflikt, inte blivit irriterade på varandra, vårt flow har varit helt fantastiskt. Vi har träffats hos mig en dag i veckan då vi dragit upp de stora dragen i boken och delat upp scenerna mellan oss, och sedan gått hem och skrivit. Vi har skickat det vi skrivit till varandra, petat i varandras texter. De har blandats upp så mycket att det inte gått att se vem som har skrivit vad, och i stället blivit till en gemensam röst.

Henrik har fått hålla i den övergripande planen.

Bokomslag Box av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

Här kan du hitta (länk till Adlibris) Camilla Läckbergs och Henrik Fexeus första bok Box.

– Henrik är Mister Strukturerad, redan första gången vi skulle sätta i gång kom han med sådana där konversationskort som man har som föreläsare. Jag brukar i princip alltid ha hela boken i huvudet, då är det också ett himla kaos där ett bra tag. Vi la upp korten med de olika scenerna på mitt stora matsalsbord, och ordnade en struktur. Jag var inte van att jobba så, men det gick bra.

Är det inte lite läskigt att umgås med en kroppspråksexpert? Känner man sig inte iakttagen?

– Ha, ha, jag retar jämt Henrik för det, jag vet ingen människa som är så dålig på att läsa signaler från människor. ”Men hallå, nu har jag suttit här och varit hungrig i en timme och du fattar inte det!” Men det är ju på jobbet, säger Henrik, det är någonting helt annat!

Läckbergs förra bok blev årets mest sålda

År 2019 gav Camilla Läckberg ut En bur av guld, en hämndroman med affärskvinnan Faye i huvudrollen, som blev årets mest sålda bok i Sverige. Hon har ekonomi för att dra sig tillbaka flera gånger om, bo i ett slott och betrakta världen från en divan med ett glas champagne handen. Men Camilla har inga tankar på att sluta skriva.

Camilla Läckberg, författare, aktuell med nya boken Box och tv-serien Svenska powerkvinnor

Just nu syns också Camilla Läckberg i tv-serien Svenska powerkvinnor.

Elisabeth Toll

– Vad ska jag göra då? Man måste ju ha något att fylla dagarna med och jag älskar mitt jobb, det är väldigt roligt. Nu är Henrik och jag inne på bok två, manus ska vara klart i höst. Till våren ska nästa bok i serien Fjällbackamorden vara klar, den måste jag skriva parallellt med bok nummer tre i trilogin med Henrik. Man önskar man var en bläckfisk ibland, med åtta armar, det skulle underlätta. Men det finns inget tvång över det här, om man inte räknar deadline för ett projekt, det är högst självpåtaget. Jag gillar att arbeta, så är det!

Du har också varit inblandad i filmprojektet Glaciär, där du skrivit manus och varit scripta.

– Jag gillar att skriva för både film och tv, jag tycker även om producentbiten, hela filmskapargrejen. Nu är jag delägare i två produktionsbolag, Bad Flamingos och Creative Society. Jag jobbade som scripta för att lära mig hantverket, ska jag kunna skriva bra manus måste jag också veta hur man gör en film – och kanske också skaffa lite respekt i branschen, det är nog många som tänker, ”aha, den där jävla Läckberg tror att hon ska in i filmbranschen nu också”, då gäller det att visa framfötterna.

Så bra är Liza Marklunds comeback – med nya boken Polcirkeln

Då blir det kanske manus och film på den kommande trilogin?

– Det hoppas vi nog att det blir, jag tror att det väldigt mycket handlar om att se sin roll i ett vidare begrepp i framtiden. Jag vill nog mer se mig som en ”berättare” än strikt som ”författare”, det begränsar en ju väldigt mycket. Ser jag mig själv som en berättare är det inte forumet, kanalen, som är viktig, det är berättelsen.

– Det har hänt så mycket med tv och film de senaste fem åren, med massor av fantastiska serier. Det är häftigt att få vara med om den biten, och jag vill inte välja, jag vill göra allt!

Matlagning är den hobby Camilla kopplar av med.

– Ett program om mord på datorn i köket, och så börjar jag hacka loss, jag älskar det. När jag går och tränar, vilket inte är så ofta ska erkännas, då tittar jag på matprogram, det är lite uppochnedvända världen, haha.

Trilogin har redan sålts till ett dussintal länder, planer för en författarturné håller på att dras upp.

– Till senhösten, hoppas vi – världen håller äntligen på att öppna upp efter pandemin!

Mest läst