Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Därför ska du inte missa nya Andy Warhol-utställningen

28 apr, 2022 
AvEmma Gray Munthe
Andy Warhol, Shakespeare, Titanic.
Om ni inte kommit iväg än på utställningen Andy Warhol: Photo Factory på Fotografiska är det dags nu. Missa inte heller de andra spännande kulturupplevelserna som våren bjuder på.
Annons
Nytt på Netflix i maj & juniBrand logo
Nytt på Netflix i maj & juni

Jesse Mac Cormack – Solo

ALBUM

Jess Mac Cormack - Solo.
Jesse Mac Cormack – Solo.

Från djupet av pandemin, en relation på upphällningen och de senaste årens rädslor och besvikelser har kanadensaren Jesse Mac Cormacks album Solo vällt ut – uppblandad med en längtan efter glädje, framåtrörelse och förändring. Det är en lyckad cocktail, och resultatet är kanske lite mjukare och mer intimt än han låtit tidigare. Solo finns ute nu.

The Last Dream of William Shakespeare på Örebro teater

TEATER

Cecilia Nilsson i The Last Dream of William Shakespeare.
Cecilia Nilsson i The Last Dream of William Shakespeare.

The Last Dream of William Shakespeare är en föreställning som skapats genom att väva ihop skådespelarnas drömmar med scener ur William Shake­speares pjäser – och ett visuellt och musikaliskt drömspel utlovas. Bara första bilden gör att man blir nyfiken! Bearbetning och regi: Nikita MilivojeviĆ och Amalia Bennett. På scen: bland andra Cecilia Nilsson och Ole Forsberg. Spelas till och med 21 maj. www.orebroteater.se

Annons

Dr Mabuse fyller 100 år

FILM MED LIVEMUSIK

Dr Mabuse fyller 100 år.
Dr Mabuse fyller 100 år.

I år är det 100 år sedan Fritz Langs två klassiska Dr Mabuse-filmer hade premiär i Tyskland. Här hemma i Sverige blev de totalförbjudna, och fick aldrig någon biopremiär – men nu firas de med pampiga jubileumsvisningar där en sextett framför nyskriven filmmusik av kompositören Johan Ullén. Spelas 27 april–4 maj på Bio Capitol i Stock­holm, och efter det finns planer på turné till fler städer. Håll utkik på www.nonstoptimeless.com/dr-mabuse!

Annons

Brinn på Bryggeriteatern i Malmö och Unga Klara i Stockholm

TEATER

Brinn på Bryggeriteatern, Malmö, och Unga Klara, Stockholm.
Brinn på Bryggeriteatern, Malmö, och Unga Klara, Stockholm.

En berättelse om Evy och Agni, som är så nära varandra att de nästan vuxit ihop och har en vänskap så intensiv att inget utanför den räknas. Föreställningen bygger på intervjuer och dokumentärt material, med manus av Elmira Arikan och Unga Klaras konstnärliga ledare Farnaz Arbabi. Regisserar gör Arbabi själv, och på scen står elever från Teaterhögskolan i Malmö. Urpremiär på Bryggeriteatern i Malmö 19 maj, nypremiär på Unga Klara 2 september. Mer info på www.ungaklara.se.

Annons

Numen/For use på Wanås

KONST

Numen/For Use, Tape, Paris, Palais de Tokyo, 2015.
Numen/For Use, Tape, Paris, Palais de Tokyo, 2015.

Wanås skulpturpark är alltid värd ett besök, med sina 70 permanenta verk av bland andra Jenny Holzer och Yoko Ono i samlingen. I sommarens stora utställning gör också industridesignkollektivet Numen/For use en stor installation av rep och tejp som både fyller och sprider sig ut ur den 25 meter långa log­byggnaden – och besökarna bjuds in att utforska gångar och hålrum. Utställningen pågår från 7 maj fram till november.

www.wanaskonst.se

Annons

Titanic – the Exhibition i Sundsvall

UTSTÄLLNING

Titanic - the Exhibition i Sundsvall.
Titanic - the Exhibition i Sundsvall.

I år är det 110 år sedan Titanic sjönk, och nu i maj flyttar den välbesökta utställningen Titanic – the Exhibition från London till Sundsvall. Kurerad av den svenske experten Claes-Göran Wetterholm – som kallat filmen Titanic för den bästa som någonsin gjorts om vad som aldrig hände ombord – innehåller utställningen flera återskapade interiörer i naturlig storlek, sinnesupplevelser och runt 200 originalföremål som alla berättar en historia om dem som var med. 19 maj–4 september. www.titanicsundsvall.com

Annons

Tangerine Dream till Sverige

KONSERT

Tangerine Dream.
Tangerine Dream.

De tyska pionjärerna Tangerine Dream har blivit utsedda till världens bästa synthband av New York Times, och står också för flera av tidernas bästa soundtracks. Ta Thief från 1981, till exempel! Tidigare i år släppte de sitt andra album – Raum – efter att bandets grundare och motor Edgar Froese gick bort 2015, och nu kommer de i ny liveuppställning till Sverige för att göra tre spelningar: Nalen i Stock­holm (14 maj), Pustervik i Göteborg (15 maj) och KB i Malmö (17 maj). Mer info på respektive ställes sida.

Annons

Dopesick på Disney+

SERIE

Dopesick handlar om familjen Sackler och hur de skapade opiodkrisen.
Dopesick handlar om familjen Sackler och hur de skapade opiodkrisen.

Alldeles nyss släpptes Patrick Radden Keefes bok Smärtans imperium – Berättelsen om familjen Sackler och opioidkrisen på Albert Bonniers förlag, och för den som vill ha mer på samma ämne – eller föredrar serier framför faktaböcker – kan det vara värt att påminna om sevärda (och raseri­framkallande) Dopesick. Serien hade premiär på Disney+ i november, och handlar om hur det gick till när ett enda företag utlöste den värsta drogepidemin i USA:s historia. Delvis baserad på Beth Macys bok med samma namn. www.disneyplus.com

Annons

Andy Warhol på Fotografiska i Stockholm

FOTO

Till vänster: Grace Jones, 1984. Till höger: Dolly Parton, 1985.
Till vänster: Grace Jones, 1984. Till höger: Dolly Parton, 1985.

Om ni inte kommit iväg än på utställningen Andy Warhol: Photo Factory på Fotografiska är det dags nu. Över 100 fotografier ur konstnärens dagliga dokumentation av åren 1960–1987: kändisar, fester och vardagen som den såg ut i popkulturens absoluta centrum. De som inte kan ta sig till utställningen kan titta på den sex avsnitt långa dokumentärserien The Andy Warhol Diaries på Netflix – eller förstås läsa de postumt publicerade dagböckerna. Utställningen pågår fram till 21 augusti. www.fotografiska.com

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons