Kim Kardashian.

Det är oktober 2016 och modevecka i Paris. I ett badkar i en luxuös våning ligger en av världens mest kända kvinnor med händer och fötter bundna och silvertejp över munnen. Hon hotas med pistol. Det är Kim Kardashian och dagarna innan har hon lagt ut bilder till sina då 85 miljoner följare på Instagram med en diamantring på fingret. Den var värderad till 36 miljoner kronor. De fem rånarna, utklädda till poliser, kommer över smycken till ett värde på över 90 miljoner kronor.

TV: Kim Kardashians stilresa genom åren
1:40

Efter reklamen: TV: Kim Kardashians stilresa genom åren

(1:40)

Slå på ljud

Det blir en världsnyhet – precis som det nästan alltid blir när familjen Kardashian tar sig för något.

Sedan Paris-rånet har det gått över fem år och nu har realityserien Keeping up with the ­Kardashians, som startade alltihop, lagt ner, Kim Kardashian har separerat från Kanye West och hennes följarantal ligger på 282 miljoner. Om Kim Kardashians Instagramkonto hade varit ett land, hade det klassats som världens fjärde mest folkrika nation.

Hur kom hon dit?

Kim Kardashian i slutet av 00-talet.

Kim Kardashian 2007.

James Atoa/Everett Collection

Kim Kardashian är dotter till den bortgångne advokaten Robert Kardashian, som försvarade OJ Simpson i den omtalade mordrättegången. Hon har två helsystrar, Kourtney och Khloé, helbrodern Rob och halvsystrarna Kendall och Kylie Jenner efter att mamma (och managern) Kris gifte om sig med Bruce Jenner. Bonuspappa Bruce heter numera Caitlyn Jenner och väckte stor uppståndelse när hon kom ut som transperson 2015.

Från början jobbade Kim som Paris Hiltons assistent, men efter en omtalad läckt sexvideo med en expojkvän fick familjen en egen tv-serie 2007. Det var här de slog igenom och blev några av världens mest kända personer utan att egentligen vara kända för någonting alls.

9 reklamfilmer som etsade sig fast i hjärnan - så gick det sen för profilerna

Influencer-yrket uppstod.

Kim Kardashian gjorde inte bara selfien till en konstform och släppte en bok om det, hon förändrade också hela det västerländska kropps­­idealet. Om man tidigare hade blickat åt catwalkens långa, magra modeller, ville alla nu vara timglasformade med den patenterade rumpan i fokus.

När rapparen och entreprenören Kanye West steg in i hennes liv 2012 och de gifte sig och bildade familj förändrades också estetiken. Tidigare kunde familjen Kardashian låta sig sponsras av nästan vad som helst. Kim har haft ett eget mobilspel och egna emoijs ute på marknaden. Nu tonade hon ner urringningarna, gjorde munktröjan (gärna designad av maken) het igen och började satsa på egna märken. De blev 2010-talets stora powerpar.

Kim Kardashian och Kanye West.

Kim Kardashian var tillsammans med den världsberömde rapparen och entreprenören Kanye West i nästan tio år. De har fyra barn tillsammans. 2020 ställde han upp i presidentvalet, men fick ytterst få röster.

DANNY MOLOSHOK

Det var i april förra året som Forbes dubbade henne till dollarmiljardär, mycket tack vare hennes framgångsrika sminkföretag KKW Beauty och Skims som gör underkläder och shapewear. Samtidigt pluggar hon till jurist och ligger i skilsmässa. Under hösten 2021 regerade hon skvallerpressen med bilder på henne och den 28-årige komikern Pete Davidson – hennes första dejt sedan uppbrottet från Kanye West.

Följarna fortsätter att ticka in, liksom miljonerna på banken. Och fortfarande är hon inte känd för något speciellt. Eller som Kim Kardashian skrev på Twitter med glimten i ögat när hon prydde tidningen Forbes omslag: ”Inte dåligt för en tjej utan talang.”

Neneh Cherrys succé – dottern är känd artist

Nyckelpersoner i familjen Kardashian

Kim Kardashian, 41

Kim Kardashian.

Kim Kardashian, 41 år.

Mario Anzuoni

Affärskvinna och världens originalinfluencer. Separerad från maken Kanye West och har fyra barn: North, Saint, Chicago och Psalm. Slog igenom i tv-serien Keeping up with the Kardashians och har varit 10-talets stora stil­förebild.

Kris Jenner, 66

Kris Jenner.

Kris Jenner, 66 år.

NGRE

Har fyra barn med advokaten Robert Karda­shian, som gick bort 2003, och två med Caitlyn Jenner – tidigare Bruce. De skilde sig 2014. Är manager till sina barn och spindeln i nätet för hela Kardashian-familjen.

Kylie Jenner, 24

Kylie Jenner.

Kylie Jenner, 24 år.

DANNY MOLOSHOK

Modell, affärskvinna och den yngsta i syskon­skaran. Startade Kylie Cosmetics 2014 och utsågs 2020 till världens yngsta dollarmiljardär av Forbes. Har dottern Stormi med rapparen Travis Scott och paret väntar ett till barn.

Så tog kvinnorna över svenskt tv-drama

Kourtney Kardashian, 42

Kourtney Kardashian.

Kourtney Kardashian, 42 år.

ANDREW KELLY

Äldsta barnet i syskonskaran. Gör mängder av samarbeten med familjen och låter sig sponsras av olika företag. Var tillsammans med Scott Disick i tio år och har tre barn med honom. Är nu i en omtalad relation med artisten Travis Barker.

Se också: Hela bakgrunden till Kim och Kanyes kärlekshistoria
0:51

Efter reklamen: Se också: Hela bakgrunden till Kim och Kanyes kärlekshistoria

(0:51)

Slå på ljud
Mest läst