David Sundin.

0:52

Efter reklamen: David Sundin berättar om sin sjukliga shopping i intervju med Carina Bergfeldt

(0:52)

David Sundins barnbok Boken som inte ville bli läst har hyllats för sin innovation, då hela bokens upplägg går ut på att boken – som titeln antyder – inte ”vill bli läst”, och gör det svårt för uppläsaren att läsa. Den har sålts i tiotusentals exemplar sedan den släpptes i augusti förra året, och blev 2020 års mest sålda barnbok.

– Det är fantastiskt roligt så klart. Speciellt eftersom den handlar om att hylla stunden när en vuxen och ett barn läser tillsammans. Att det är det som får vara populärt är så himla kul tycker jag, säger David Sundin i SVT.

När man som förälder ska läsa boken för sitt barn så upptäcker man att texten luras, bokstäver försvinner, och sidorna ”börjar brännas”. Som vuxen måste man spela lite teater inför barnet för att boken ska få den effekt som David Sundin vill komma åt.

Gert Wingårdh berättar: Därför slutade jag dricka alkohol

David Sundins svar på kritiken

I recensionen i Expressen så ställer man sig frågan om boken inte är mer en leksak än en bok – något David Sundin inte heller med om.

– Den går ju att läsa rakt igenom som en bok. Men det blir roligare om man gör det som står. Så för att den ska fungera så får man ju vara lite lekfull, säger David Sundin.

Ett år efter debuten, som dessutom har sålts till 25 länder, så kommer uppföljaren – Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst. Den ger mer av samma vara, men är snäppet mer extrem.

– Den är eventuellt lite tuffare. Den har samma typ av upplägg, samma knas och trams, men den kan bitas och det finns ett monster med, säger han i SVT.

Vardagar med Ulf Lundell – allt du behöver veta om du inte hinner läsa böckerna