Flashback forever

TV: Edvin Törnblom om nya podden "Stammis"
1:26

Efter reklamen: TV: Edvin Törnblom om nya podden "Stammis"

(1:26)

På måndagen hölls den årliga Barncancergalan i Stockholm, som sänds på Kanal 5, för att samla in pengar till cancerforskning och stötta Barncancerfonden. Som alltid slogs galan ihop med utdelningar av humorpriser – och för första gången någonsin delades det ut pris i kategorin Årets humorpodd.

Nominerade till priset var Ursäkta med Johanna Nordström och Edvin Törnblom, Nours poddelipodd och Henrik med Nour El Refai och Henrik Schyffert, Fråga Anders och Måns med Anders Johansson och Måns Nilsson, samt Flashback forever med Emma Knyckare, Ina Lundström och ”Scroll-Mia”. Till slut blev det den sistnämnda, Göteborgsbaserade podcasten som tog hem priset.

I en intervju med GP beskriver Ina Lundström sin lycka.

– Vi är så jävla nöjda. Gud alltså, vi blev verkligen svinglada, säger hon.

Artisten miste livet på Estonia – dog när han räddade passagerare

Podcasten startades i början av pandemin, och har sedan dess vuxit och blivit en av de största i landet.

– Jag känner en enorm stolthet över att vi från början byggde upp det här helt själva. Jag tror fortfarande inte att vi har förstått vad det är som har hänt. Den här podden startade som en konsekvens av pandemin och har vuxit under en period där vi inte kunnat träffa lyssnarna, säger hon.

Emma Knyckare fälldes för mansfri festival

För de som inte har lyssnat på podcasten än så är det kanske främst Emma Knyckare som låter bekant av de tre profilerna. Komikern, som varit programledare både i radio och tv, väckte stor uppmärksamhet med sin mansfria festival Statement, som hölls i augusti 2018. Festivalen startades som en motreaktion till de sexuella övergrepp som rapporterades in från flera festivalen under 2017.

Festivalen både hyllades och hatades, men fälldes till slut av Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver GT.

Otäcka händelsen på Lotta och doktor Mikaels lyxsemester

Emma Knyckare stod dock fast vid sitt initiativ.

”Vi har tagit del av beslutet från DO och det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat om som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement Festival visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer - vi är upptagna med att förändra världen”, sa hon i ett uttalande.

TV: Spöktimmen - Sveriges största kvinnliga podcast
1:17

Efter reklamen: TV: Spöktimmen - Sveriges största kvinnliga podcast

(1:17)

Mer läsning

Femina