Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Artisten miste livet på Estonia – dog när han räddade passagerare

27 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Pierre Isacsson vann Melodifestivalen två gånger med Family Four, och fick en stor hit med Då går jag ner i min källare.
Men den 28 september 1994 mister artisten livet bland 851 andra personer i den tragiska Estoniakatastrofen – men inte innan han hunnit rädda livet på flera passagerare.
Annons
TV: Så tar du dig igenom sorg - psykologens tipsBrand logo
TV: Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips

Den 28 september 1994 sjunker fartyget M/S Estonia på stormiga Östersjön, på en nattlig resa mellan Tallinn i Estland och Stockholm i Sverige. 852 personer omkommer i den fruktansvärda sjöolyckan, varav många är svenskar.

En av alla passagerare som mister livet är artisten och underhållaren Pierre Isacsson, känd från bandet Family Four, som vunnit Melodifestivalen två gånger.

Pierre Isacssons karriär tog sin början redan på 60-talet, då han var medlem i gruppen Country Four. I början av 1970-talet bildas istället Family Four, som vinner Mellodifestvalen två år på raken, både 1971 och 1972, med Vita vidder respektive Härliga sommardag. 1974 lämnade Pierre Isacsson bandet för att satsa på en egen karriär, och får en stor hit med låten Då går jag ner i min källare. Pierre släppte fyra album, och belönades till och med med en diamantskiva för albumet Pierre!.

Annons
Family Four.

På 80-talet skolade Pierre om sig till skådespelare på Scenskolan, och började medverka i musikaler som En fasansfull affär och Karlsson på taket. På grund av sin lugna basröst fick Pierre Isacsson ofta jobbuppdrag som berättare, och läste bland annat in Disneys sagokassetter, och lästa in Barna Hedenhös, Klas Klättermus och Lucky Luke.

Pierre Isacsson dog som hjälte

Under sina sista år i livet jobbade Pierre Isacsson som underhållare och kryssningsvärd på M/S Estonia, och åkte fram och tillbaka över Östersjön medan han showade för de många passagerarna. 1994 hade Pierre bokat in att han skulle gå på semester från arbetet den 29 september – men på sin sista arbetsdag miste han livet i den tragiska dödsolyckan.

Annons

Pierre Isacsson blev bara 46 år, men dog som hjälte. I tidningsartiklarna efter olyckan vittnade de överlevande om hur artisten räddade livet på flertalet resenärer genom att hjälpa dem till säkerhet, innan han själv drunknade när fartyget sjönk. Pierre Isacsson följde dock inte med ner i djupet, utan kunde efter olyckan begravas på Bromma kyrkogård i Stockholm.

Första advent förra året släpptes det ny musik med Pierre Isacsson, för första gången sedan innan Estoniakatastrofen. Den nyproducerade låten Jul i Sahara baserades på Pierres demokassetter.

Pierre Isacsson 1985.
TV: Linn Wågbergs råd för att bearbeta sorgBrand logo
TV: Linn Wågbergs råd för att bearbeta sorg
Annons
Annons