Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

En minnesbok om livet som flygvärdinna

30 mar, 2021 
AvKenneth Gysing
Kanske lite ressugen? Efter ett drygt år med corona och karantän och social distans och fortfarande knepigt med vacciner och det ena med det har det börjat krypa i kroppen på många av oss som tycker att omväxling i livet förnöjer. Men det är bara att härda ut och hoppas på det bästa, och kan man inte resa så kan man i alla fall drömma om att resa, både framåt och bakåt i tiden.
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Åsa Löthmans debutbok ”En förlorad värld – När lyx på flyget var vardag” (Lava förlag) är ger en hisnande högtflygande tillbakablick på en tid som inte längre är, då flyget var glamour och lyx med kockar som lagade mat ombord, att jämföra med dagens massflygningar där flygandet blivit lika alldagligt som att åka buss. Det var förstås inte bättre förr för gemene man, lyxen på flyget var ju också en lyx som få hade råd med, men det är rolig läsning att se hur det en gång gick till. Det var också en tid då yrket som flygvärdinna sågs som ett drömyrke lika eftertraktat och glamouröst som en filmstjärnas.

Åsa Löthman började som flygvärdinna i mitten på åttiotalet, och var kvar i yrket fram till det hon gick i pension för några år sedan. Hon skriver att hon och hennes kollegor från samma generation förmodligen är de sista som har tillbringat ett helt liv i flygvärdinneuniform, idag är yrket mer ett genomgångsyrke som man har under en kort period eller som ett extrajobb.

Annons

Det här är en minnesbok om vad hon och hennes kollegor har varit med om, och en berättelse om ett yrke som förändrats oerhört från sextiotalet fram till nu. Då tävlade flygbolagen med varandra om vem som kunde erbjuda lyxigaste servicen, med ett överflöd av gratisdrinkar och flygplansmat som fick gastronomiska utmärkelser – att jämföra med idag då man tävlar med de billigaste biljettpriserna.

Allt har dock inte varit glamour.”Jag och mina kollegor har sett alla tänkbara och otänkbara sidor av människosläktet och lite till. I den här boken berättar jag bland annat om en tiotimmars resa med en blandmissbrukare, dödsklinikresenärer med enkelbiljett, klottrande gubbar, fontänkräkningar klockan fem på morgonen, och en incheckad krokodil. Ni får också träffa flygrädda människor och rodnande, nyblivna medlemmar i 10 000–metersklubben”.

Ladies and gentlemen, welcome onboard!

Annons