Artikeln innehåller reklamlänkar
Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.

Morgonstjärnan (Norstedts), Karl Ove Knausgård

Betyg: 5

När Karl Ove Knausgård hade avslutat sitt mäktiga romanprojekt Min kamp förklarade han att han skulle sluta som författare. Men en författare kan man förstås aldrig lita på, Knausgård var snart igång med nya böcker, dock ingen roman. Inte förrän nu, nio år senare, med Morgonstjärnan, en rejäl tegelsten på 666 sidor.

Det är ett olycksbådande nummer, kopplat till Djävulen i många skräckfilmer. Märkliga saker händer också i Knausgårds roman, där vi får möta nio olika berättarjag; bland andra litteraturprofessorn Arne, som kämpar med både en fetmande mage, tonårsbarn och en konstnär med psykotiska drag till fru. Vi möter också Katrine, bibelöversättaren som tröttnat på sin man, och helst bara vill fly sin väg, och Jostein, kriminalreportern som tvingats börja skriva om kultur (!).

Över dem alla dyker en dag en jättelik stjärna upp över horisonten, som får krabbor i havet att kravla upp på land och hjärndöda att komma till liv på operationsbord när läkarna står beredda att skära bort kroppsdelar för donationer.

Knausgård själv kan nog kännas igen både här och där i de olika berättarjagen, och han verkar ha haft fantastiskt kul under skrivandet. Det här är litteratur som underhållning på högsta nivå!

Här hittar du (länk till Adtraction) Morgonstjärnan.

Sommaren på kanalen av Anne Youngson.

Sommaren på kanalen (Sekwa), Anne Youngson

Betyg: 4

Brittiska författaren Anne Youngson är ett alldeles lysande exempel på att det aldrig är försent att börja om i livet. Efter ett långt liv som ingenjör inom bilindustrin bestämde hon sig, sjuttio år gammal, för att försöka förverkliga de där drömmarna om att skriva som hon haft under många år.

Det gick över förväntan. Debuten Vi möts på museet blev en stor framgång och nu kommer hennes andra bok Sommaren på kanalen.

Här möter vi Eve, som efter en lång yrkeskarriär på ett företag försöker anpassa sig till ett lugnare liv, och som av en slump möter Sally som just bestämt att hon vill skiljas från sin man efter tjugofem års äktenskap. Så dyker där Anastasia upp, som behöver hjälp med att förflytta sin älskade kanalbåt genom England till ett varv för reparation. Själv kan hon inte köra båten då hon ska läggas in på sjukhus för en cancerbehandling.

Eve och Sally kommer överens med Anastasia att förflytta båten, till båten hör också hunden Noah som får följa med på resan. Det blir till en härligt varm och livsbejakande historia om nya och oväntade vänskaper – och om just detta att våga kasta loss för nya äventyr – både med båt och i livet.

Här hittar du (länk till Adtraction) Sommaren på kanalen.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist.

Vänligheten (Ordfront), John Ajvide Lindqvist

Betyg: 4

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist placerar en klargul container i Norrtäljes hamn. När den öppnas blir sig ingenting likt för varken Norrtälje eller de sex personer som romanen rör sig kring. Fasligt rysligt om förlorad vänlighet.

Här hittar du (länk till Adtraction) Vänligheten.

Bormann i Bromma av Hans Gunnarsson.

Bormann i Bromma (Albert Bonniers förlag), Hans Gunnarsson

Betyg: 4

I Hans Gunnarssons sällskap har man aldrig tråkigt, blir vardagen aldrig enahanda. Här skriver han om en smygnazist i Bromma, om en stammande sportkommentator på glid och mycket annat. Människor, vilka märkliga varelser!

Här hittar du (länk till Adtraction) Bormann i Bromma.

Noveller av Tessa Hadley.

Noveller (Wahlström & Widstrand), Tessa Hadley

Betyg: 5

Lysande novellisten Tessa Hadleysom berättar i en novll om en student som blir förälskad i sin lärare, i en annan om en nyskild kvinna som får låna en lägenhet och blir besatt av ägarinnans före detta pojkvän. Att läsa Hadley är lika upplyftande som omtumlande!

Här hittar du (länk till Adtraction) Noveller.

Den trogne läsaren av Max Seeck.

Den trogne läsaren (Albert Bonniers förlag), Max Seeck

Betyg: 4

Hemskt och hisnande tempo när Max Seeck skriver om en kriminalförfattares värsta mardröm – att få en copycat till mord beskrivet i böckerna. I ett vintrigt Helsingfors gör en bokläsare allt för att kriminalkommissarien Jessica Nemi inte ska känna sig likgiltig (!).

Här hittar du (länk till Adtraction) Den trogne läsaren.

Böcker på bokrean 2021 du inte får missa

Månadens pockettips!

En förlorad man av Jane Harper.

En förlorad man (Forum), Jane Harper

Ruggigt familjedrama om bröderna Nathan och Bub som finner tredje brodern Cameron död i den australiska vildmarken under en stekande sol. Vad är det som har hänt?

Här hittar du (länk till Adtraction) En förlorad man.

W (Albert Bonniers förlag), Steve Sem-Sandberg

Nyblivna ­ledamoten av Svenska Akademien skriver om en ensam man som tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Starkt om krigets barbari och om att vara människa.

Här hittar du (länk till Adtraction) W.

Jungfrustigen av Philip Teir.

Jungfrustigen (Wahlström & Widstrand), Philip Teir

Richard möter vackra Paula, skiljer sig och de flyttar ihop. Men så blir det vardag, och Rickards två barn ska bo med dem varannan vecka. Roande och oroande om relationsrys!

Här hittar du (länk till Adtraction) Jungfrustigen.

Emma Gray Munthe: 9 sätt att liva upp en trist februaridag

Mer läsning

Femina