Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Så bra är de nya boksläppen

05 mar, 2021 
AvKenneth Gysing
FotografMAGNUS LIAM KARLSSON
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar månadens nya böcker och ger Karl Ove Knausgårds efterlängtade roman Morgonstjärnan full pott!
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna
Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.

Morgonstjärnan (Norstedts), Karl Ove Knausgård

Betyg: 5

När Karl Ove Knausgård hade avslutat sitt mäktiga romanprojekt Min kamp förklarade han att han skulle sluta som författare. Men en författare kan man förstås aldrig lita på, Knausgård var snart igång med nya böcker, dock ingen roman. Inte förrän nu, nio år senare, med Morgonstjärnan, en rejäl tegelsten på 666 sidor.

Det är ett olycksbådande nummer, kopplat till Djävulen i många skräckfilmer. Märkliga saker händer också i Knausgårds roman, där vi får möta nio olika berättarjag; bland andra litteraturprofessorn Arne, som kämpar med både en fetmande mage, tonårsbarn och en konstnär med psykotiska drag till fru. Vi möter också Katrine, bibelöversättaren som tröttnat på sin man, och helst bara vill fly sin väg, och Jostein, kriminalreportern som tvingats börja skriva om kultur (!).

Annons

Över dem alla dyker en dag en jättelik stjärna upp över horisonten, som får krabbor i havet att kravla upp på land och hjärndöda att komma till liv på operationsbord när läkarna står beredda att skära bort kroppsdelar för donationer.

Knausgård själv kan nog kännas igen både här och där i de olika berättarjagen, och han verkar ha haft fantastiskt kul under skrivandet. Det här är litteratur som underhållning på högsta nivå!

Sommaren på kanalen av Anne Youngson.

Sommaren på kanalen (Sekwa), Anne Youngson

Betyg: 4

Annons

Brittiska författaren Anne Youngson är ett alldeles lysande exempel på att det aldrig är försent att börja om i livet. Efter ett långt liv som ingenjör inom bilindustrin bestämde hon sig, sjuttio år gammal, för att försöka förverkliga de där drömmarna om att skriva som hon haft under många år.

Det gick över förväntan. Debuten Vi möts på museet blev en stor framgång och nu kommer hennes andra bok Sommaren på kanalen.

Här möter vi Eve, som efter en lång yrkeskarriär på ett företag försöker anpassa sig till ett lugnare liv, och som av en slump möter Sally som just bestämt att hon vill skiljas från sin man efter tjugofem års äktenskap. Så dyker där Anastasia upp, som behöver hjälp med att förflytta sin älskade kanalbåt genom England till ett varv för reparation. Själv kan hon inte köra båten då hon ska läggas in på sjukhus för en cancerbehandling.

Eve och Sally kommer överens med Anastasia att förflytta båten, till båten hör också hunden Noah som får följa med på resan. Det blir till en härligt varm och livsbejakande historia om nya och oväntade vänskaper – och om just detta att våga kasta loss för nya äventyr – både med båt och i livet.

Annons

Här hittar du (reklamlänk) Sommaren på kanalen.

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist.

Vänligheten (Ordfront), John Ajvide Lindqvist

Betyg: 4

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvist placerar en klargul container i Norrtäljes hamn. När den öppnas blir sig ingenting likt för varken Norrtälje eller de sex personer som romanen rör sig kring. Fasligt rysligt om förlorad vänlighet.

Bormann i Bromma av Hans Gunnarsson.

Bormann i Bromma (Albert Bonniers förlag), Hans Gunnarsson

Betyg: 4

Annons

I Hans Gunnarssons sällskap har man aldrig tråkigt, blir vardagen aldrig enahanda. Här skriver han om en smygnazist i Bromma, om en stammande sportkommentator på glid och mycket annat. Människor, vilka märkliga varelser!

Noveller av Tessa Hadley.

Noveller (Wahlström & Widstrand), Tessa Hadley

Betyg: 5

Lysande novellisten Tessa Hadleysom berättar i en novll om en student som blir förälskad i sin lärare, i en annan om en nyskild kvinna som får låna en lägenhet och blir besatt av ägarinnans före detta pojkvän. Att läsa Hadley är lika upplyftande som omtumlande!

Annons
Den trogne läsaren av Max Seeck.

Den trogne läsaren (Albert Bonniers förlag), Max Seeck

Betyg: 4

Hemskt och hisnande tempo när Max Seeck skriver om en kriminalförfattares värsta mardröm – att få en copycat till mord beskrivet i böckerna. I ett vintrigt Helsingfors gör en bokläsare allt för att kriminalkommissarien Jessica Nemi inte ska känna sig likgiltig (!).

Här hittar du (reklamlänk) Den trogne läsaren.

Månadens pockettips!

En förlorad man av Jane Harper.

En förlorad man (Forum), Jane Harper

Annons

Ruggigt familjedrama om bröderna Nathan och Bub som finner tredje brodern Cameron död i den australiska vildmarken under en stekande sol. Vad är det som har hänt?

W (Albert Bonniers förlag), Steve Sem-Sandberg

Nyblivna ­ledamoten av Svenska Akademien skriver om en ensam man som tar värvning och deltar i det tidiga 1800-talets många krig. Starkt om krigets barbari och om att vara människa.

Annons
Jungfrustigen av Philip Teir.

Jungfrustigen (Wahlström & Widstrand), Philip Teir

Richard möter vackra Paula, skiljer sig och de flyttar ihop. Men så blir det vardag, och Rickards två barn ska bo med dem varannan vecka. Roande och oroande om relationsrys!

Annons