1:10

Efter reklamen: 5 älskvärda filmer från 80-talet

(1:10)

Dr Zjivago

Man måste ha sett Dr Zjivago med Omar Sharif i huvudrollen. Bland de mäktigaste storfilmer som gjorts. Intressanta miljöer, svindlande vinterlandskap och en historia som handlar om Ryssland under första världskriget och revolutionen. Drama-romantik-spänning.

PRESSENS BILD

John Cleese utforskar cancel-kulturen – kritiserar politisk korrekthet

Den bästa sommaren

En svensk klassiker som bjuder på både skratt och gråt. Kjell Bergqvist spelar en sommarpappa som inte tycker om barn, men som får tänka om när han tar in Mårten och Annika, spelade av Anastasios Soulis och Rebecca Scheja.

Claudio Bresciani/TT

Nyckeln till frihet

Nyckeln till frihet gick lite under radarn när den kom och fick oförtjänt få Oscarsstatyetter, då den släpptes samma år som Forrest Gump. Men filmen om fängelset Shawshank, baserat på Stephen Kings novell, håller än idag och är en film man kan se om och om igen. Gripande, välspelad och rolig.

Moviestore/REX

Amelie från Montmartre

Hela filmen går i en grön ton och storyn berättas på ett underbart sätt, som har kopierats av andra efter det, och man förstår varför. En lite märklig film om en lite märklig tjej, men det är just det som gör filmen fantastisk.

VICTORIE PRODUCTIONS/UGC IMAGES/TAPIOCA FILMS/FRANCE 3 CINEM / Album

Så bra är nya succédebuten – boken alla talar om

Min granne Totoro

Om man har barn som helst vill kolla på tecknat, men är trött på att se Frost för miljonte gången är Min granne Totoro ett hett tips. Att låta barnen titta på filmer av den japanska animatören Miyazaki istället för Disney är ett hett tips generellt, för att även du som förälder ska få en härlig filmstund.

TOKUMA SHOTEN / Album

En kärlekshistoria

Roy Anderssons mästerverk som behandlar ung kärlek på ett så magiskt realistiskt sätt att det inte går att förstå. De få orden, blickarna, rörelserna. Lägg där till en klockren skildring av vuxenvärldens problem med Anita Lindblom i makalös roll, underbara Stockholmsmiljöer och grym musik. Ett måste!

PRESSENS BILD

I hetaste laget

Man måste ha sett I hetaste laget av Billy Wilder med Marilyn Monroe, Jack Lemon och Tony Curtis. En klassisk romantisk filmkomedi från Hollywoods storhetsdagar. Den kom 1959 och höll på att förbjudas på grund av skämten med män i kvinnokläder. Marilyn är en otrolig comedienne och Jack Lemon ett geni.

General

Rachel Molins okända karriärbyte – stor intervju!

The Talented Mr.Ripley

The Talented Mr.Ripley som blivit kult främst för filmens ikoniska mode, som sommar efter sommar känns lika relevant och som refereras av modehus i kollektioner än i dag. Bra skådespelarinsatser av Jude Law och Matt Damon också.

Miramax/Courtesy Everett Collection

The Holiday

Det här har ju blivit en stående julklassiker i många hushåll, men egentligen håller The Holiday som romantisk komedi året runt. Med Kate Winslet och Cameron Diaz i spetsen är filmen om de två kvinnorna som byter hus över vintern den perfekta romantiska filmen att se om och om igen.

CAP/RFS

Utvald läsning

Femina