Artikeln innehåller reklamlänkar
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing recenserar nya böcker, Trion av Johanna Hedman och Två pistoler av Klas Östergren
5 snackisar från Kristallen genom åren
1:19

Efter reklamen: 5 snackisar från Kristallen genom åren

(1:19)

Slå på ljud
Pestön, bok av Marie Hermansson

Pestön (Albert Bonniers förlag), Marie Hermanson

Betyg: 4

Året är 1929, spelplatsen Göteborg. Marie Hermanson låter oss åter möta Nils Gunnarsson, nu ett steg längre upp i karriären, utnämnd till överkonstapel, och den unga journalisten Ellen Grönblad.

Pestön är en fristående fortsättning på spänningsromanen Den stora utställningen som kom ut 2018. En välklädd man har flutit upp ur vattnet i ett område i Göteborgs utkanter där de så kallade ”Vrakarna” håller till, fattiga människor som lever på att plocka upp saker ur havet, vrakrester och skräp som de stora fartygen dumpat. Mannen är mördad på ett ohyggligt och mycket ovanligt sätt (skall här icke avslöjas), spåren leder till den så kallade Pestön, där sjuka sjöman sattes i karantän innan de kunde ta sig vidare in till Göteborg.

Ellen blev satt i husmorsskola när pappan upptäckte att hon hade en amorös affär med den tio år äldre konstapel Gunnarsson, när deras vägar nu korsas är hon gift med en välbeställd (och något yngre) affärsman. Så värst kär i äkta mannen är hon dock inte, det är däremot konstapel Gunnarsson i Ellen, han har aldrig kunnat glömma henne.

Med andra ord, hög spänning och romantik i ett atmosfärrikt gestaltat tjugotal i Göteborg, en tid och ett samhälle med klasskillnader att förfäras över. Det var sannerligen inte bättre förr, det visar Hermanson med besked.

Här hittar du Pestön (länk till Adlibris).

Två pistoler (Polaris), Klas Östergren

Två pistoler, bok av Klas Östergren

Betyg: 5

Klas Östergren nya roman, Två pistoler (Polaris), ligger rykande aktuell i samtiden, trots att den tar sin början 1831. ”Nar Toscana naddes av ryktet om en epidemi bestamde sig Adolf Fredrik Munck for att stanna inomhus resten av livet.”

I fokus är är Gustav III:s hovstallmästare Adolf Fredrik Munch, den man som en gång hjälpte den erotiskt tafatte kungen att få till en avkomma med sin drottning. Elaka rykten gjorde senare gällande att det i själva verket var Munch själv som var far till barnet.

När vi möter Munch är han åttio år fyllda, ekonomiskt utblottad och bor på nåder i en lägenhet vid kusten i Toscana, som han fått låna av en gammal kärlek från trakten, grevinnan av Medico. Enda sällskapet är kalfaktorn Ytterbom, som sköter om honom så gott det går.

En epidemi har tagit sin början, de håller sig avskilda från världen, fördriver tiden med att spela kort samtidigt som Munch drar häpnadsväckande historier ur sitt händelserika liv.

Östergren skriver vackert, mycket underhållande och med stort vemod om tidens flykt, om hur allt som varit betydelsefullt en dag förvandlas till minnen blott. Han blev nominerad till Augustpriset för förra romanen Renegater, jag skulle inte bli förvånad om han med den här romanen får en nominering till!

Här hittar du Två pistoler (länk till Adlibris).

Boken om Lilla Hjärtat – och andra böcker du borde läsa i höst

Trion (Norstedts), Johanna Hedman

Trion, bok av Johanna Hedman.

Betyg: 5

Fin, välskriven, bitterljuv debut om tre vänner i tjugoårsåldern, Thora, Hugo och August, som rör sig i Stockholm, Paris, New York. Flammande kärlek, tankar om identitet och klass mellan dem, där berättarperspektivet växlar mellan de tre. Kan bli en nominering till Augustpriset här med!

Här hittar du Trion (länk till Adlibris).

Funnen död (Harper Collins), Gretelise Holm

Funnen död, bok av Gretelise Holm.

Betyg: 5

Danska Gretelise Holms Funnen död utsågs till Årets kriminalroman i grannlandet förra året. Antropologen Ellinor Green, 62, hittas död i sin villa utanför Köpenhamn. Mord eller självmord? Maken, dottern, sonen, alla hade de en komplicerad relation till Ellinor. Spännande, livsklok kriminalroman.

Här hittar du Funnen död (länk till Adlibris).

Kvinnor som vi (Norstedts), Dolly Alderton

Kvinnor som vi, bok av Dolly Alderton.

Betyg: 4

Nina George Dean, 32, är en framgångsrik matskribent i London. Hon träffar Max via en dejtingapp och han tycks vara allt hon drömt om. Men så en dag är han som uppslukad av jorden. Alderton beskriver med stor humor och värme hur det kan vara att passera trettio och inse att livet inte varar för evigt.

Här hittar du Kvinnor som vi (länk till Adlibris).

Svart sol (Albert Bonniers förlag), Andreas Norman

Svart sol, bok av Andreas Norman

Betyg: 4

Högt tempo och action när säkerhetspolisen Bente Jensen leder en infiltration mot svenska högerextremister. På nätet går rykten om en förestående attack. Andreas Norman, med ett förflutet inom säkerhetspolisens terroristbekämpningsgrupp, har full koll på terrorhot i samtiden!

Här hittar du Svart sol (länk till Adlibris).

Författarintervju: Spännande Linn Spross släpper sin andra roman i dag

Månadens pockettips från Femina!

Midnattsbiblioteket, bok av Matt Haig

Midnattsbiblioteket (Polaris), Matt Haig

Nora Seed är trött på livet. När hon tar en överdos är det dock inte döden hon möter, utan hennes gamla skolbibliotekarie, som håller till i Midnattsbiblioteket där alla Noras livsval är samlade. Filosofiskt och mystiskt!

Här hittar du Midnattsbiblioteket (länk till Adlibris).

Bli snäll igen (Wahlström&Widstrand), Geir Gulliksen

Bli snäll igen, bok av Geir Gulliksen

Henning är färdig med förhållanden, har haft flickvänner och varit gift, nu vill ta reda på vem han är utan en kvinna vid sin sida. Gulliksen vänder och vrider på kärlek, skilsmässor, föräldraskap, sexualitet. Det är inte lätt att vara människa!

I djupt vatten (Forum), Paula Hawkins

I djupt vatten, pocket av Paula Hawkins

En ensamstående mamma hittas död i en idyllisk by i norra England, tidigare har en tonårsflicka hittats drunknad på samma plats. Högt tempo och spänning när kriminalinspektör Erin Morgon reder ut mörka hemligheter.

Här hittar du I djupt vatten (länk till Adlibris).