Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Femina möter David Lagercrantz

20 sep, 2015 
AvFemina
Annons
David Lagercrantz

”När jag var liten dagdrömde jag om att jag var löparen Sebastian Coe och gick in i den rollen. Författaren Sven Lindqvist sa en gång i tiden att man ska gräva där man står, man ska skriva om det man kan. Men för mig gällde inte det, låg personen för nära mig blev jag hämmad. Jag är bäst när jag får gå in i någon annan än mig själv.”

Röd tråd i nya boken

”Vi lever sannerligen i ett övervakningssamhälle. Och när Storebror ser dig, då behöver vi en motkraft. Nu är det inte bara kriminella som hackar oss. Nu är det de stora underrättelseorganisationerna, som NSA, som går in och tar reda på allt om alla. Det är en skrämmande utveckling.”

Framtiden

”Visst kan det bli ännu fler böcker om Lisbeth Salander. Jag har en sådan löjligt bra situation, jag har massor av bra idéer att ta tag i. Ja, det är klart, går det åt helvete så blir de förstås ingen fortsättning. Men då finns det andra roller jag kan gå in i.”

Om att fortsätta en annan författares författarskap

”Om folk blir upprörda över mitt sätt att arbeta, så kan jag bara säga att jag tycker det är helt underbart när litteratur diskuteras. Så jag bara välkomnar den diskussionen.”

AV KENNETH GYSING

Annons