Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Herdis Molinder författardebuterar – vid 94 års ålder

16 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografLisa Arfwidson/SvD/TT
Herdis Molinder.
94 år in i livet debuterar Herdis Molinder nu med sin första bok.
Farmaceutens bok Mina första 94 år – tankar kring livet, från söndagsklänning till Facebook bjuder på kortare texter med hennes betraktelser från nästan ett helt sekel.
– Man kan skriva tankar från en hel livstid – inte om en hel livstid, säger hon till Boktugg.
Annons
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsaBrand logo
10 klassiska böcker och samtida succéer du borde läsa

Herdis Molinder, 94, vet att det aldrig är för sent att göra någonting i livet. Efter att ha jobbat som farmaceut och haft en lång karriär inom läkemedelsindustrin valde hon att som pensionär doktorera i medicinsk vetenskap. Och nu, vid 94 års ålder, så släpper hon sin debutbok Mina första 94 år – tankar kring livet, från söndagsklänning till Facebook.

Det var efter att en granne hade konstaterar att Herdis kändes understimulerad som idén till boken växte fram, berättar hon i en intervju för Boktugg.

– Hon tyckte att jag hade för lite att göra och var lite understimulerad. ”Men skriv något, du tycker ju om att skriva!” sa hon. Så jag gick och funderade på vad jag skulle kunna skriva, och några tankar föll mig in som var lite roliga, berättar Herdis.

Annons

Herdis Molinder skriver om sina 94 år i livet

När Herdis hade samlat ihop 20 texter med vardagsbetraktelser så tog hon sin idé till en vän som är förläggare, och uppmuntrades att fortsätta med sitt skrivprojekt. Efter fem månader hade hon skrivit avtal, och ett halvår in i skrivandet var boken klar, med 74 olika texter från hennes liv. Bland annat täcks tonårstiden under andra världskriget in i boken.

– Man kan skriva tankar från en hel livstid – inte om en hel livstid.

Herdis Molinder har varit noggrann med att inte bara lyfta saker som var bättre förr, utan sådant som också har blivit bättre under hennes långa livstid.

– Jag har också alltid hyllat du-reformen, det var en av de saker som jag tyckte grep in i min vardag. Det var suveränt att slippa prata i tredje person till alla människor, för att säga ”ni” var helt otänkbart, det gjorde man inte – man sa fru eller en titel. Det var en väldig lättnad när ”du” blev populärt och man kunde börja dua alla.

Annons