Ingmar Begman Tim Roth
2:42

Efter reklamen: Röda mattan i Cannes genom tiderna

(2:42)

Slå på ljud

Ingmar Bergman må ha lämnat jordelivet, men den svenska regissören är fortfarande en institution i filmbranschen. På den pågående Cannes-festivalen visas nu filmen Bergmans island av franska Mia Hansen-Løve, som utspelar sig på Bergmans Fårö. I filmen är det Tim Roth och Vicky Krieps som spelar huvudrollerna som det amerikanska filmparet som åker till lön för att hitta inspiration, och bort i huset där Ingmar Bergman spelade in Scener ur ett äktenskap.

Filmen är fullspäckad med svenska birollsinnehavare – som Anki Larsson, Kerstin Brunnberg, Melinda Kinnaman, Stig Björkman, Joel Spira och Albin Grenholm – och svensk musik.

Grått hår stora trenden på röda mattan på Cannes filmfestival

Skådespelarnas relation till Ingmar Bergman

Tim Roth har inte haft en brinnande passion för Ingmar Bergman, sin långa skådespelarkarriär till trots. I stället blev arbetet med Bergmans island första gången han kom i kontakt med svensken på lång tid.

– När jag var ung och gick på teaterskola i London såg vi mycket Bergman-filmer. Men det gjorde vi ärligt talat mest för att vara lite coola och bildade, säger Tim Roth i Aftonbladet.

Vicky Krieps blev avskräckt av Bergmans kvinnliga karaktärer, berättar hon.

– Jag var för ung och tyckte kvinnorna i Bergmans film skrämde mig. Så jag struntade i filmerna. Ironiskt nog vet jag nu mer om hur han bodde, var han satt och åt och sådant, säger Vicky Krieps.

Ingmar Bergman.

FOTO: Jacob Forsell

Tim Roth minns inspelningen på Fårö med värme – framförallt saknar han maten.

– Vi var där sex, sju veckor. Jag hade en son med mig. Det var kul att jobba med det här gänget och på ett ställe hade de världens godaste pizza, den saknar jag.

Udda designen är största trenden på Cannes filmfestival