Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Ingmar Bergman i fokus på Cannes filmfestival – Tim Roth om Fårö

14 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAlec Michael/TT.
Ingmar Begman Tim Roth
Det har gått 14 år sedan Ingmar Bergman gick bort, men i filmvärlden är han ständigt aktuell.
Nya Cannes-aktuella filmen Bergman island med Tim Roth är inspelad på Fårö och dignar av referenser till den svenska legendariska regissören.
– Vi var där sex, sju veckor. Jag hade en son med mig, säger Roth om tiden på Fårö.
Annons
Röda mattan i Cannes genom tidernaBrand logo
Röda mattan i Cannes genom tiderna

Ingmar Bergman må ha lämnat jordelivet, men den svenska regissören är fortfarande en institution i filmbranschen. På den pågående Cannes-festivalen visas nu filmen Bergmans island av franska Mia Hansen-Løve, som utspelar sig på Bergmans Fårö. I filmen är det Tim Roth och Vicky Krieps som spelar huvudrollerna som det amerikanska filmparet som åker till lön för att hitta inspiration, och bort i huset där Ingmar Bergman spelade in Scener ur ett äktenskap.

Filmen är fullspäckad med svenska birollsinnehavare – som Anki Larsson, Kerstin Brunnberg, Melinda Kinnaman, Stig Björkman, Joel Spira och Albin Grenholm – och svensk musik.

Skådespelarnas relation till Ingmar Bergman

Tim Roth har inte haft en brinnande passion för Ingmar Bergman, sin långa skådespelarkarriär till trots. I stället blev arbetet med Bergmans island första gången han kom i kontakt med svensken på lång tid.

Annons

– När jag var ung och gick på teaterskola i London såg vi mycket Bergman-filmer. Men det gjorde vi ärligt talat mest för att vara lite coola och bildade, säger Tim Roth i Aftonbladet.

Vicky Krieps blev avskräckt av Bergmans kvinnliga karaktärer, berättar hon.

– Jag var för ung och tyckte kvinnorna i Bergmans film skrämde mig. Så jag struntade i filmerna. Ironiskt nog vet jag nu mer om hur han bodde, var han satt och åt och sådant, säger Vicky Krieps.

Ingmar Bergman.

Tim Roth minns inspelningen på Fårö med värme – framförallt saknar han maten.

– Vi var där sex, sju veckor. Jag hade en son med mig. Det var kul att jobba med det här gänget och på ett ställe hade de världens godaste pizza, den saknar jag.

Annons