Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Janet Jacksons egna ord om skandalen i ny dokumentär

15 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Janet Jackson har tröttnat på att alla andra pratar om henne – och producerat en egen dokumentärserie.
I Janet Jackson, som finns på TV4 Play och Cmore, berättar hon om tragedierna och skandalen som nästan förstörde hennes karriär.
– Allt togs ur proportion, självklart var det en olycka, säger Janet Jackson i dokumentären.
Annons
5 saker om Paris Jackson som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Paris Jackson som du kanske inte visste

Janet Jackson, 55, är van vid att folk pratar om henne – det har de gjort hela hennes liv. Uppvuxen i Jackson-familjen med Michael Jackson och Jackson Five som storebröder har hon tillbringat hela sitt liv i rampljuset. Sedan genombrottet 1982 har Janet Jackson haft en lång musikkarriär, och firar alltså 40 år som artist i år.

Efter att Hulu släppte en dokumentär vid namn Malfunction i november, om Janet Jackson och Super Bowl-skandalen med Justin Timberlake, medverkade hon inte. Nu har hon gjort en egen dokumentär.

Vad handlar Janet Jackson-dokumentären om?

Dokumentärserien Janet Jackson har tagit fem år att göra, och är artistens sätt att ta tillbaka ordet. Tillsammans med sin bror Randy Jackson är Janet Jackson med som exekutiv producent, och medverkar dessutom i en rad intervjuer i dokumentärserien. Janet har hela tiden samarbetat med dokumentärfilmarna, och berättar både om ”nipplegate” och trauman och tragedier i sitt liv.

Annons

Var kan man se dokumentären om Janet Jackson?

Sedan 10 februari finns dokumentärserien Janet Jackson att se på TV4 Play och Cmore. För den som vill se dokumentären Malfunction som komplement, så finns den på SVT Play. Där heter den Blottad: Skandalen som fällde Janet Jackson.

Janet Jackson tar bladet från munnen i nya dokumentären.

Vad säger Janet Jackson om ”nipplegate”?

När Janet Jackson och Justin Timberlake uppträdde tillsammans på Super Bowl 2004 slutade det i en superskandal. Timberlake slet sönder Jacksons topp så att hennes ena bröstvårta blottades. Eftersom hennes bröstvårta var täckt med ett silversmycke under plagget togs det för ett vågat pr-trick, men i dokumentären Janet Jackson säger artisten att det hela var en olycka, och att det blev större än det borde ha.

Annons

– Allt togs ur proportion, självklart var det en olycka. Detta borde inte ha hänt, men alla letar efter en syndabock och det måste få ett stopp, säger Janet Jackson i dokumentären.

Efteråt blev Janet Jackson utfryst från branschen – hennes inbjudan till Grammygalan drogs in, och hon fick inte komma på olika tillställningar som tidigare velat ha honom. I efterhand har Justin Timberlake anklagats för att ha kastat Jackson under bussen, men den 55-åriga artisten menar att hon själv rådde honom att inte säga något när han ville göra ett uttalande.

– Jag sa till honom: ”Jag vill inte att du ska råka ut för något drama. De riktar allt mot mig. Så om jag var du skulle jag inte säga någonting”, säger hon i dokumentären, och tillägger att hon och Timberlake är goda vänner.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons