Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Johan Theorin återvänder till Öland – så bra är nya boken

09 dec, 2021 
AvKenneth Gysing
Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör recenserar Djävulens advokat av Katarina Wennstam och Benvittring av Johan Theorin
Äntligen är kriminalförfattaren Johan Theorin tillbaka! Feminas bokredaktör recenserar måndens böcker och hittar många bra deckare, som de nya av Tove Alsterdal, Katarina Wennstam och Alex Burenius.
Annons
Biofilmerna du inte vill missa 2022Brand logo
Biofilmerna du inte vill missa 2022
Bokomslag Benvittring av Johan Theorin
Annons

Benvittring, Johan Theorin(Wahlström&Widstrand)

Jämfört med Gotland, där Mari Jungstedt, Anna Jansson, Håkan Östlund och Håkan Nesser härjat vilt med blodisande kriminalhistorier under årens lopp, har Öland framstått som en betydligt tryggare plats att befinna sig på litterärt. Johan Theorin oroade visserligen rysligt kriminellt på Öland med debuten Skumtimmen 2007, men efter Rörgast (2013) har det varit tyst.

Johanna Mo har också dykt upp med Nattsångaren och Skuggliljan i serien Ölandsbrotten men i den mordiska tvekampen grannöarna emellan (om man så säger) har Gotland länge legat som blodig etta. Men nu har Johan Theorin vaknat till igen (som en annan gast) och fått Benvittring.

”Gerlof såg på henne.

’Det sägs att mördades ben inte vittrar sönder, förrän de hittas. Om det nu är mord.’

Tilda tittade tillbaka, med tvivel i blicken.

’Vem säger det?’

’Gammalt folk.’”

Det är gamle sjökapten Gerlof, gisten i lederna och inhyst på ett äldreboende, som bistår med gamla minnen när brorsdotterdottern Tilda Davidsson (kriminalinspektör till yrket) nystar i ett knepigt fall där en äldre man hittats död på en strand bredvid resterna av ett gammalt skelett. Theorin bjuder på en spännande (och kuslig) resa genom öländsk tid och rum. Fortsätter det så här kommer Öland snart bli lika underbart läskigt som Gotland!

Annons
Bokomslag Slukhålet av Tove Alsterdal

Slukhålet, Tove Alsterdal (Lind&Co)

Det norra Sverige Tove Alsterdal skriver fram i nya kriminalromanen Slukhålet har inte mycket gemensamt med lyxen och skidåkarglamouren som man kan stöta på i Åre med omnejd.

Polisen Eira Sjödin har tjänst i Kramfors i Ångermanland, en stad som drabbats hårt av utflyttning, och därmed krisande kommunal service och affärer som stängts en efter en. De ångermanländska skogarna är fulla av ödehus, i ett av dem hittas en dag en ihjälsvulten man, instängd i en källare sedan veckor tillbaka. Eira upptäcker en koppling till ett liknande fall i Malmberget, ett gruvsamhälle där det mesta stannat av efter att gruvan lags ner, sjuttio mil norrut. Jakten tar vid på en bestialisk mördare.

Annons

Slukhålet är en fristående fortsättning på förra Rotvälta, som vann Glasnyckeln för bästa kriminalroman i Norden och utsågs till bästa svenska deckare 2020. Alsterdal levererar återigen med bravur, det är ”Norrland noir” på högsta nivå, med människor som kämpar på bäst de kan i den jämmerdal som kallas livet, samtidigt som ondskan ruvar i skuggorna. Lyckligtvis finns det också ljusglimtar, storskogen må vara mörk och korparna kraxa olycksbådande, men plötsligt så brusar där också kärleken fram, lika stark och mäktig som Ångermanälven.

Bokomslag Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar av Sara Smarsh

Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar, Sara Smarsh (Natur & Kultur)

Klarsynt och underhållande om fenomenet Dolly Parton, feminist och sexsymbol (!) som parallellt med en fantastisk musikkarriär kämpat hårt för att förbättra fattiga kvinnors levnadsvillkor (själv med rötterna i arbetarklass i den amerikanska södern).

Annons
Bokomslag Smuts av Elise Karlsson

Smuts, Elise Karlsson (Natur & Kultur)

Elise Karlsson levererar en ny vinkel på händelserna kring kulturklubben Forum i en källarlokal i Stockholm. Där härskar Serner och Mikaela, de driver ett exklusivt teatersällskap med stark dragningskraft på unga människor med konstnärsdrömmar. En längtan lätt att utnyttja för mörka krafter.

Annons
Bokomslag Dödsängeln av Axel Burenius

Dödsängel, Axel Burenius (Wahlström&Widstrand)

Tre ungdomar på väg hem från en skidresa kommer på fel sida av vägen, frontalkrockar med en lastbil. Samtliga omkommer. Lillebrodern till en av de döda försöker förstå, försöker förhålla sig till det som har hänt. Fin och berörande debut om livets mening – eller brist på mening.

Bokomslag Djävulens advokat av Katarina Wennstam

Djävulens advokat, Katarina Wennstam (Albert Bonniers förlag)

En ung kvinna, Nora Ljungberg, är försvunnen. Det enda spår polisen har är blod på en matta i hennes lägenhet. Kriminalkommissarie Charlotta Lugn finner likheter med ett tidigare fall där mördarens advokat lyckades fria en mördare med (djävulskt) skicklig juridik. Ska det gå den här gången också?

Annons

Månadens pockettips från Femina

Bokomslag Spegelmannen av Lars Kepler

Spegelmannen, Lars Kepler (Albert Bonniers förlag)

Nervkittlande spänning när kriminalkommissarien Joona Linna får hand om ett märkligt fall där en kvinna försvinner för att fem år sedan hittas mördad på en lekplats i Stockholm.

Bokomslag Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutson

Kvinnor på gränsen till genombrott, Ulrika Knutson (Albert Bonniers förlag)

Initierat och roande om feminismens genombrott i början av tjugotalet med kvinnorna på Medborgarskolan vid Fogelstad i fokus. Stridbara och inspirerande kvinnor som kämpade för ett jämlikare samhälle.

Annons
Bokomslag Dö för vårt syndiga släkte av Marianne Cedervall

Dö för vårt syndiga släkte, Marianne Cedervall (Lind & Co)

Ett lik lutat mot två järnkors var inte vad prästen Samuel Williams väntade sig att möta i sömniga Klockarvik i Dalarna. Bråda dagar i juletid blir det när skarpa (och stiliga) kriminalpolisen Maja-Sofia Rantatalo ber Williams om hjälp att reda ut fallet.

Annons