Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Få till julstämningen med en adventskalender för vuxna!

24 nov, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografPexels
Adventskalender 2022
Ge akt på julen – med en Adventskalender för vuxna!
Annons
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

Nu blir det lucköppning – eller snarare – sätt sprätt på julen med en papperskniv (och mota julhetsen i grind). Förväntan är temat för en högklassig konstnärlig adventskalender med bidrag av (bland andra) konstnären Karin Mamma Andersson, författaren Karolina Ramqvist och skådespelaren Jonas Karlsson!

Adventskalender, Konst&Litteratur (Akt Förlag)

Snart tändas tusen juleljus, stjärnor tindrar i vart och vartannat fönster, Adventskalendern rullar igång i Sveriges television, barnen vaknar till lucköppning varje morgon fram till den 24 december. Barnet i den vuxne minns kanske hur det en gång var att vara barn i juletid, saknar egna luckor att öppna, det suckas över planer på inköp av skinka och sill och rödkål och glögg och julklappar och gran och allt annat som hör julen till. Pengar räknas, hur ska de räcka till i inflationstider, samtidigt som den jämrans riksbankchefen Ingves höjer styrräntan lagom till första advent, vilken elak tomte, vad är väl det för en julklapp? – och hur många ljus har man egentligen råd med i julgranen? Det var så mycket enklare när man var liten, då var julen bara en enda stor förväntan.

Annons

Men nu kommer i alla fall en adventskalender för vuxna, där luckorna visserligen inte finns att öppna, men väl att sprätta upp med en papperskniv, en sådan där man använde på nittonhundratalet för att öppna brevkuvert och annat, kan införskaffas i antikbodar, men det går också bra att sprätta med en brödkniv och man tar det försiktigt.

Adventskalender konst och litteratur

Temat för kalendern är just också förväntan, där konstnärer, författare, skådespelare, musiker (och andra slags kulturarbetare) har skrivit, tecknat och målat tjugofyra bidrag från första advent och framåt. Vad kan man drömma om i svåra tider, vad kan man förvänta sig av framtiden?

Här medverkar (bl a) konstnärerna Karin Mamma Andersson, Martina Müntzing, Harald Lyth, författarna Karolina Ramqvist, Magnus Västerbro, Kristian Petri, skådespelarna Jonas Karlsson, Erik Ehn och musikern Staffan Hellstrand. Projektledare för adventskalendern är redaktören Margareta Petersson, som i förordet skriver om när hon berättade om bokprojektet för Lars Norén, som då svarade, ”Margareta, får jag också vara med?”

Konstbok

Margareta berättar att Lars Norén tyckte mycket om julen – möjligen en smula otippat, Noréns dramatiska produktion har nog aldrig andats någon större julefrid (men kanske just därför, skönt få vila ut från all dramatik, känna julefrid i juletid) – innan bokprojektet hunnit komma igång gick Lars Norén bort, så inget bidrag från Lars Norén. Men kan man tänka sig, som många tror, att de dödas själar far mot himlen och vidare till världsrymden upp, och där förvandlas till blinkande stjärnor. I skenet av alla dessa stjärnor kan det då vara fint att med papperskniven högsta hugg var morgon fram till jul sprätta fram ett konstnärligt möte. Över detta (kan man också tänka sig) blinkar då stjärnan Lars Norén lite extra däröver. Gud jul på det!

Annons