Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Kerstin Ekmans nya bok – och 5 andra lästips

03 okt, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografTT
Kerstin Ekman ny bok.
Behöver du lästips för hösten? Kolla hit. Kerstin Ekman är tillbaka med sin nya bok Min bokvärld och 5 andra spännande lästips.
Annons
"This or that" med Ninna PrageBrand logo
"This or that" med Ninna Prage

En ynnest att få kliva in i Kerstin Ekmans bokvärld

Kerstin Ekman fyllde nittio år den tjugosjunde augusti. I Min bokvärld blickar hon tillbaka på ett långt liv av läsande och skrivande.

”Läsa och skriva hör ihop. Jag tvivlar på att någon kan förstå. Men ändå skriver jag. Utan att riktigt veta varför skriver jag och jag vet inte för vem.”

Kerstin Ekman.
Kerstin Ekman.

I tjugofyra kapitel berättar hon om böcker som kommit att betyda mycket för henne, som hon återkommer till, som är som vänner, som ger tröst när livet känns tungt. Hon citerar den rumänske religionshistorikern Mircea Eliade som beskrivit läsandet som att ”Man befrias från sin egen tids påtaglighet och hastiga flykt. Man finner något som har varaktighet och ger löfte om befrielse från nuets träldom, bekymmer eller tvång. Kanske till och med, om än tillfälligt, från det lidande som vi aldrig kommer undan.”

Annons

Ekman skriver om hur läsandet började med föräldrarnas bokhyllor och så småningom Katrineholms stadsbibliotek där hon fick låna pappans lånekort då hon var för ung för att själv få låna på vuxenavdelningen. Hon skriver om författare som Hjalmar Bergman, Eyvind Jonsson, Selma Lagerlöf och ger August Strindberg en riktig känga (misogyn och paranoiker).

Kerstin Ekman öppnar dörren till sin bokvärld – det är en stor ynnest att få stiga in!

Min Bokvärld av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag)
Min Bokvärld av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag).

Min Bokvärld av Kerstin Ekman (Albert Bonniers förlag) - ESSÄER

Pascal Engman bjuder på en actionfylld start på hösten

Lagom till Bokmässan i Göteborg kommer Pascal Engman med kriminalromanen Bestseller, där en mycket framgångsrik författare av kriminalromaner, Raymond Salinas, avrättas brutalt i samma bostadskvarter i Stockholm som Pascal Engman bor i (!). Salinas, som liksom Engman en gång varit mycket framgångsrik reporter på Expressen, har ett bokprojekt på gång med ett avslöjande som kommer skaka om det svenska rättsväsendet.

Annons
Pascal Engman.
Pascal Engman.

Mer ska inte avslöjas än att Engmans hjältinna, kriminalkommissarien Vanessa Frank, får ett mycket knepigt fall att reda ut. Hon åker till Bokmässan för att förhöra Salinas förläggare, och Engman skriver lustfyllt (och aningens lustmördande) om kommersen i bokbranschen. Till det skumma advokater som går gängkriminellas ärenden, 3D-skrivare som kan forma vapen i plast, och korrupta poliser.

För de som haft en långtråkig sommar bjuder Engman på en minst sagt actionfylld start på hösten. Engman skriver också fint om framgångens rus efter att ha skrivit ”bestsellers”, där väl Raymond Salinas i fiktionens form får ses som Engmans mörka alter ego. Så gick det också som det gick för Salinas, till skillnad från Engman som lever vidare i all väl-måga – till lycka för hans läsare!

Annons
Bestseller av Pascal Engman (Bookmark).
Bestseller av Pascal Engman (Bookmark).

Bestseller av Pascal Engman (Bookmark) - KRIMINALROMAN

Fler spännande lästips för hösten

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Rut Kvarnström-Jones (Printz).
De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Rut Kvarnström-Jones (Printz).

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Rut Kvarnström-Jones (Printz) - FEELGOOD

Feelgood med full snurr i entrédörrarna till Grand Hôtel i Stockholm blir det när Wilhelmina Skogh anlitas för att få ordning på det anrika hotellets sviktande ekonomi. Med flera fenomenala kvinnor vid sin sida tar hon upp kampen i en mansdominerad bransch för att göra Grand Hôtel grandiost igen!

Annons
Spårvagnsresor med Mr Hume av Horace Engdahl (Albert Bonniers förlag).
Spårvagnsresor med Mr Hume av Horace Engdahl (Albert Bonniers förlag).

Spårvagnsresor med Mr Hume av Horace Engdahl (Albert Bonniers förlag) - ESSÄER

Horace Engdahl åker spårvagn i Göteborg och för samtal i huvudet med den skotske filosofen David Hume (död 1776). De diskuterar konst, konversation, nödvändigheten av lyx, kärlek, moral och andra ämnen av andlig vikt. Uppsluppet, djuplodande – härligt att åka spårvagn med Horace och Hume!

Förinta världen ikväll av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag).
Förinta världen ikväll av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag).

Förinta världen ikväll av Stina Jackson (Albert Bonniers förlag) - ROMAN

Ewa i Skellefteå oroar sig för dottern Matilda som rastlöst vandrar längs vägarna i västra USA. Droger och alkohol, relationer med män som inte vill henne väl, Ewa har all anledning till oro. Hon bestämmer sig för att hämta hem dottern. Drabbande drama om att vara förälder, om att vara ung och sökande.

Annons
I cirkelns mitt av Arne Dahl (Albert Bonniers förlag).
I cirkelns mitt av Arne Dahl (Albert Bonniers förlag).

I cirkelns mitt av Arne Dahl (Albert Bonniers förlag) - KRIMINALROMAN

En bil sprängs i luften på en motorväg, körd av en vd för ett stort företag. Fler bombdåd följer, kryptiska meddelande om kamp för klimatet skickas till kriminalkommissarien Eva Nyman. Spår pekar mot en f d poliskollega som flytt världen för ett liv som ”prepper” i skogen. Högklassig höstlig högspänning!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons