Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Här är 9 böcker du inte får missa just nu

26 sep, 2023 
AvKenneth Gysing
Boktips för hösten.
Hösten är här och läsning står på schemat. Feminas bokredaktör kommer med 9 läsvärda boktips, bland annat Lotta Olssons bok Jag som är kvar.
Annons
Kändisarnas film-och boktipsBrand logo
Kändisarnas film-och boktips

Innerligt öppen sorgesång över de som gått förlorade

Någon grundlig självbiografi är det inte, mer en sorgesång över en man som gått förlorad. Över en mamma som har gått förlorad, en pappa, och andra män. Kvar finns en kvinna i en snart femtioårig kropp som undrar vad hon ska göra med återstoden av sitt liv. ”Jag ville vara vacker och jag vill fortfarande vara vacker och varför är det viktigt? // Med U kunde jag vara ful och jag var ful, men det var döden också när den kom.”

Lotta Olsson.
Lotta Olsson.

Lotta Olsson slog igen stort som poet med sonettsamlingen Skuggor och speglingar (1994) och har under åren växlat mellan ­poesi, barnböcker och pjäser. För tjugo år sedan träffade hon trettio år äldre barnboksförfattaren Ulf Nilsson, som blev hennes ­stora kärlek. Han gick bort i cancer förra året (en sjukdom han skriver om i En liten bok om konsten att dö).

Annons

Lotta Olsson begrundar livet, ”Nu sörjer jag att U dog och rakar benen för J, som ändå inte kommer att komma, men som jag tycker om att tänka på (och kanske måste tänka på, för att orka med). När börjar ett sorgeår? Och när slutar det?”

Olsson skriver innerligt, öppet, naket, vackert. Vår stund på jorden, så kort. ”Lusten som är hunger som är drift. Vi börjar våra liv med att andas in och avslutar med en utandning. Däremellan: begäret.”

JAG SOM ÄR KVAR

Lotta Olsson

(Polaris)

SJÄLVBIOGRAFISKT

Fint skrivet om gryende kärlek och ensamhet

Trettonåriga Iris bor med sin mamma i ett hus på landsbygden i Somerseth, England, året är 1992. Pappan är okänd, mamman vill inte säga vem han är, mer än att hon valde honom för att skapa Iris. Hon ville ha ett barn, men ingen man, vågade inte chansa. ”Fäder kunde för all del vara bra att ha, om man fick en som höll måttet. Problemet var att oddsen var så dåliga, säg nio mot ett. På tio fäder var nio i bästa fall mer eller mindre värdelösa och i värsta fall rent outhärdliga.”

Annons
Amanda Svensson.
Amanda Svensson.

Vi får också möta Iris som nitton­åring, i Glasgow, Skottland, 1998. Hon jobbar extra på en underklädes­avdelning på ett varuhus, går kurser på en konstskola och spelar cello. Mamman är död, huset har Iris eldat upp och för det tillbringat en tid på ungdomsanstalt (orsaken till eldsvådan dröjer). Hon börjar bli kär i Rupert, en anemisk ung man som startat ett band, Soul’s Telegraph. Rubert har haft leukemi och länge svävat i gränslandet mellan liv och död, sjunger egenskrivna, märkliga texter och har en blick som genomskådar allt.

Amanda Svensson skriver fram ensamhet, gryende kärlek mellan såriga människor, skriver om familjehemligheter och musik som telegram från själen – och ett hus som brann upp. Det gör hon mycket fint!

Annons

SJÄLENS TELEGRAF

Amanda Svensson

(Norstedts)

ROMAN

Själens telegraf av Amanda Svensson (Norstedts).
Själens telegraf av Amanda Svensson (Norstedts).

Spännande lästips

RÖD AUGUSTIMÅNE

Rebecka Edgren Aldén

(Romanus & Selling)

SPÄNNINGSROMAN

Röd Augustimåne av Rebecka Edgren Aldén (Romanus & Selling).
Röd Augustimåne av Rebecka Edgren Aldén (Romanus & Selling).

Psykologisk högspänning i Stockholms skärgård när sjöräddarna Annika och Simon hittar en död kvinna på en stenstrand. Några dagar innan har Charlotte motvilligt följt med Fredrik för sommarens sista seglats och lämnat tonårssur son och nittonårig dotter hemma. Risiga relationer får kraftfull vind i seglen!

Annons

ALLA DESSA BARN

Milena Bergquist

(Natur & Kultur)

SLÄKTBIOGRAFI

Alla dessa barn av Milena Bergquist (Natur & Kultur).
Alla dessa barn av Milena Bergquist (Natur & Kultur).

Författaren och journalisten Milena Bergquist följer mormodern Mimi i spåren då hon som nioåring i februari 1920 stiger på ett tåg från det krigshärjade Österrike för ett nytt hem i Sverige. Stark och ­drabbande släkthistoria, om krigsbarn och krigs förödelse – också aktuell i detta nu!

DET HON FÖRTJÄNAR

Emma Ångström

(Piratförlaget)

SPÄNNINGSROMAN

Det hon förtjänar av Emma Ångström (Piratförlaget).
Det hon förtjänar av Emma Ångström (Piratförlaget).

Ebba Nord arbetar på PR-byrå, upplever jobbet som ytligt och söker tjänst som kommunikatör på en kvinnojour för mer mening i livet. Fanny hamnar mot allt förnuft i en relation med en dömd mördare, som förvandlas till en mardröm. Starkt och drabbande om våld i nära relationer.

Annons

MED LIVET SOM INSATS

Veronica Palm

(Bokfabriken)

SPÄNNINGSROMAN

Med livet som insats av Veronica Palm (Bokfabriken).
Med livet som insats av Veronica Palm (Bokfabriken).

Veronica Palm bjuder på politisk högspänning, med full koll på riksdagsarbetet ­(gammal politiker som hon är). Erika Berg, ordförande i riksdagens kulturutskott, hamnar oförskyllt i en rysans­värd konspiration som resulterar i ett bombhot mot riks­dagen. Vem sa att politik var tråkigt?

Månadens pockettips

Andromeda

Annons

Therese Bohman

(Norstedts)

Andromeda av Therese Bohman (Norstedts).
Andromeda av Therese Bohman (Norstedts).

Therese Bohmans fina berättelse om en ung kvinna som kommer till ett stort förlag som praktikant och får en äldre man som vän och mentor i karriären.

Åh, William!

Elizabeth Strout

(Forum)

Åh, William! av Elizabeth Strout (Forum).
Åh, William! av Elizabeth Strout (Forum).

Strouts tredje roman om Lucy Barton i New York, som nyligen blivit änka och är ensam med två vuxna döttrar. Då hör exmannen William av sig och föreslår en resa för att rota i en gammal familjehemlighet. Strout skriver lyhört och skarpögt som få om vardagsliv, relationer och kärlek!

Den kungliga guvernanten

Wendy Holden

(Piratförlaget)

Den kungliga guvernanten av Wendy Holden (Piratförlaget).
Den kungliga guvernanten av Wendy Holden (Piratförlaget).

Unga lärarinnan Marion Crawford från Skottland kommer 1933 till London för att bli guvernant till de små prinsessorna Elizabeth och Margaret. Crawfie (som hon kallades) försöker uppfostra barnen som ”vanliga” barn. Det går sådär. Spännande för alla som älskar Netflix The Crown.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons