Den 28 oktober 1967 föddes en av världens mest kända skådespelare: Julia Roberts – inget varken hon eller världen visste den höstdagen. Julia Roberts har med tiden kommit att bli en sann ikon på filmduken med ett leende och skratt vi sent ska glömma.

Femina listar åtta favoriter med Julia Roberts – från genombrottet till samtiden.

1. Pretty Woman, 1990

Julia Roberts och Richard Geere i Pretty Woman

Richard Geere och Julia Roberts som Edward Lewis och Vivian Ward i filmen Pretty woman från 1990

Foto: TT

Det anses vara Julia Roberts stora genombrott, när hon vandrade in med knähöga stövlar i våra liv som Vivian Ward. Pretty woman, från 1990, är en av våra mest kända kärleksfilmer. Där den prostituerade Vivian möter affärshöjdaren Richard Geere som Edward Lewis.

Utan att deras läppar möttes växte en "omöjlig" kärlek fram som en maskros slår sig upp genom asfalten. Ja, filmen handlar om stora klasskillnader, "allt kan köpas för pengar" och en ganska så romantiserad bild av prostitution – trots det är den svår att inte älska. För Edward Lewis kunde inte köpa Vivians kärlek.

2. Notting Hill, 1999

Julia Roberts och Hugh Grant i filmen Notting Hill

Julia Roberts och Hugh Grant i filmen Notting Hill från 1999

Foto: TT

Julia Roberts är med i ännu en av våra mest älskade rom-coms: Notting Hill från 1999. Hugh Grant, som spelar William Thacker, faller handlöst för skådespelaren Julia Roberts som Anna Scott. Deras första möte tar plats i William Thackers bokaffär i Notting Hill och tycket för varandra växer, en kärlekssaga mellan den vanlige mannen och den världskända aktrisen. Dock kommer Anna Scotts kända pojkvän emellan och sätter käppar i hjulet – men som i många rom-coms övervinner kärleken allt.

Den blåa dörren till William Thackers lägenhetshus i Notting Hill har, efter filmen, blivit ett oerhört populär turistattraktion i London.

3. Erin Brockovich, 2000

Julia Roberts i filmen Erin Brockovich

Julia Roberts spelar ensamstående trebarnsmamman Erin Brockovich i filmen med samma namn från 2000.

Foto: TT

Bara ett år efter Notting Hill kommer filmen Erin Brockovich – där Julia Roberts spelar den ensamstående trebarnsmamman Erin Brockovich som sliter hårt för att få ihop pengar så familjen ska klara sig. Hård och rättfram lyckas Erin få jobb på en advokatfirma och får nys om att flera familjer som bor runt om ett energibolag drabbats av kroniska sjukdomar. Det visar sig att företaget försökt mörka kemiska utsläpp i grundvattnet som orsakat sjukdomarna och Erin vägrar låta bolaget gå fria.

Filmen är baserad på den sanna historian om kvinnan med samma namn – Erin Brockovich. Den har också visat på en mammas urkraft och känslan för rätt och fel. En sann förebild. För sin roll som Erin Brockovich tilldelades Julia Roberts en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

4. Mona Lisas leende, 2003

Julia Roberts som Katherine Watson i filmen Mona Lisas leende

Julia Roberts som Katherine Watson i filmen Mona Lisas leende

Foto: TT

Under 1950-talets USA kommer lärarinnan Katherine Watson till den konservativa flickskolan Wellesley College, där ska hon undervisa i konsthistoria. Som nytänkande kvinna på skolan försöker hon få sina elever att slå sig fria från att i framtiden bli hemmafruar. Katherines inte så konservativa åsikter uppskattas inte av de andra lärarna på skolan, men hennes kurs är desto mer populär hos eleverna.

Filmen med Julia Roberts ger oss en god påminnelse om sin egen självständighet och att vi kvinnor inte alltid haft rättigheter som kan kännas självklara i dag.

5. Sova med fienden, 1991

Julia Roberts i filmen Sova med fienden

Julia Roberts tillsammans med Patrick Bergin i filmen Sova med Fienden från 1991

Foto: TT

Sova med fienden är också en av Julia Roberts tidigare insatser som skådespelare. Denna gången lite mer allvarlig thriller än en lättsam rom-com som Pretty woman. Julia Roberts spelar Laura Burney som är gift med hennes drömmars man: Martin Burney. Men Martin är inte en drömmars man då han är våldsam mot Laura och misshandlar henne – hon bestämmer sig då för iscensätta sin egen död, hon byter identitet och lämnar sin våldsamma make bakom sig.

Sova med fienden visar på en kvinnas otroliga mod att våga lämna ett våldsamt förhållande – något som absolut inte är en självklarhet för många i det verkliga livet. Men på bioduken kan allt hända och vi älskar att se starka kvinnor ta plats!

6. Eat, Pray, Love, 2010

Julia Roberts i filmen Eat, pray, love

Julia Roberts som Liz Gilbert i filmen Eat, pray, love från 2010.

Foto: TT

2010 kommer Julia Roberts tillbaka i den romantiska filmen Eat, pray, love, baserad på romanen med samma namn. Julia Roberts spelar Elizabeth Gilbert som har allt man kan tänka sig att ett perfekt liv ska ha – men ändå är det något som skaver. Liz känner sig förvirrad i tillvaron och ger sig därför ut på en "hitta sig själv"-resa. På sina olika resmål hittar hon det hon saknat – passionen för mat i Italien, inre lugn i Indien och sann kärlek i Indonesien. För att vara en ganska smörig film så kan vi inte hjälpa att ryckas med i den perfekta feel good-filmen – och det är säkert fler än vi som gjort det. Har kanske du gett dig ut på samma resa som Liz?

Julia Roberts är inte längre ett av de mest aktuella ansikten på filmduken – men vad gör det när man har en så gedigen lista av hyllade filmer! Vi älskar dem alla.

Läs mer:

Emma Gray Munthe: ”Trump väljer musik som en dj på bröllop”

Per Gessle om saknaden efter Marie Fredriksson: ”Trodde man hade förberett sig”

Quiz: Vad kan du om The Beatles?

Mer läsning

Femina