Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Lukas Moodysson om de två Tillsammans-filmerna

11 okt, 2023 
AvGunnar Rehlin
Fotograftt
Lukas Moodysson och Tillsammans 99.
I höst får vi åter kliva in i kollektivet när Lukas Moodyssons ­efterlängtade uppföljare Tillsammans 99 har premiär. Femina träffar regissören och skådespelarna och pratar tidsresor, återföreningar och konsten att fortsätta.
Annons
6 sevärda svenska serier och filmer på NetflixBrand logo
6 sevärda svenska serier och filmer på Netflix

Vi trodde vi kunde förändra världen, men det var världen som förändrade oss.”

Citatet från Ettore Scolas mästerverk Vi som älskade varann så mycket skulle lika gärna kunna komma från Lukas Moodyssons Tillsammans 99.

När huvudpersonerna från klassikern Tillsammans möter varandra efter drygt tjugo år är mycket annorlunda – revoltören har blivit konservativ, tidigare hippier har blivit välavlönade byråkrater, grälen är nära, men också upptäckten att det som knöt dem samman för 24 år sedan faktiskt finns kvar.

Lukas Moodysson.
Lukas Moodysson.

– Att göra en fortsättning som utspelades två–tre år senare hade inte varit intressant, säger Lukas Moodysson till Femina.

Annons

– Nu har det gått så pass lång tid. 24 år, det är hisnande. Det blev en tidsresa för oss alla. Inte bara för karaktärerna utan också för oss som gjorde den första filmen. Det är lätt att tro att skådespelare umgås jämt, men så är det ju inte.

Tillsammans var Lukas Moodyssons andra långfilm

Tillsammans kom 2000 och var Lukas Moodyssons andra långfilm. Han hade två år tidigare fått sitt genombrott med tokhyllade Fucking Åmål, och reaktionerna på Tillsammans blev inte mindre lyriska. Den fick sin internationella premiär på filmfestivalen i Venedig (med strålande recensioner i bland annat amerikanska Variety) och reste sedan jorden runt och belönades med en mängd priser. Den finns med på ett par internationella listor över de 500 bästa filmer som någonsin har gjorts.

– Jag bryr mig inte så mycket om priser och omnämnanden och festivaler. Jag sitter på mitt rum och hittar på saker och sedan blir det två månader kaos då vi spelar in. För mig lever filmen sedan sitt eget liv. Jag är glad och tacksam över att jag får göra saker som folk får se. Jag vet att jag är privilegierad och jag vill inte låta otacksam, men jag är inte så jätte­intresserad av att tala om det jag gör. Jag vill mest skriva nya saker, säger Lukas Moodysson.

Tillsammans 99.
I Tillsammans 99 samlas det gamla kollektivet för ett dygns fest.

Tillsammans handlade om personerna i kollektivet med samma namn. Det var mitten av 1970-talet, filmen började med att alla jublade över radiomeddelandet att den spanske diktatorn Franco var död.

Annons

Kollektivets ledare var den snälle och hunsade Göran, vars flickvän Lena ville ligga med andra. Här fanns också Erik, överklassaren-som-blivit-kom­munist, Anna som bestämt sig för att hon blivit lesbisk och bögen Klas som blivit förälskad i Jessicas exmake Lasse.

Till kollektivet kom Görans syster Elisabeth, som blivit misshandlad av sin make Rolf. Denne reagerade först med ilska över hustruns och barnens flytt, men blev i sin ensamhet vän med den också ensamme Birger, en vänskap som fick Rolf att ändra personlighet. ”Det är bättre att äta gröt tillsammans än att äta oxfilé ensam.”

Filmen hade också ett tydligt barnperspektiv, i det att den på flera sätt tog upp barns utsatthet i en vuxen värld.

Tillsammans 99

I Tillsammans 99 är det bara Göran och Klas som utgör kollektivet. Duon har flyttat till ett nytt hus och har tröstlösa möten om hur man ska lyckas få fler medlemmar. Men en dag, på Görans födelsedag, ringer det på dörren. Större delen av det gamla gänget har samlats – och följer gör ett dygn fyllt av musik, fest, diskussioner, slagsmål och gräl.

Annons

– Tanken var att det gamla kollektivet inte hade splittrats utan att det krympt. Kärnan finns kvar. Det är något rörande med ett kollektiv som består av två personer, och passande att det var Göran och Klasse.

Göran spelas åter av Gustaf Hammarsten och han är fortfarande den där snälla killen som har svårt att ta ton och som oftast håller med den som talar. Först kände han viss tveksamhet inför att göra en fortsättning:

Lukas Moodysson och Tillsammans 99.
Efter 24 år har Lukas Moodysson fått ihop det gamla Tillsammans-gänget igen.

– Jag led länge av att folk trodde att jag var likadan som Göran, att jag var den där killen som alltid höll med om allt. Jag led av det även när det gällde rollbesättande efteråt. Det tog lång tid för mig att kämpa mig bort från det, och det var nog därför jag först var lite motvalls här. Men manuset var ju fantastiskt, det var öppet och lite svårt att få grepp om.

Annons

Lukas Moodysson skrattar när han får höra om Gustaf Hammarstens farhågor.

– Han är inte som Göran, men han har otroligt lätt att komma in i det. Gustaf tar aldrig en fel ton, även om han är annorlunda i verkligheten.

Hur kändes det första dagen då större delen av det gamla gänget samlades igen?

– Som en befrielse. Alla kände att ”det funkar”. Det var en euforisk känsla, det var kul. Och de är ju så bra, allihop. Man kan luta sig till­baka och titta på folk som är bra på sitt jobb, säger Lukas Moodysson.

Från den första filmen saknas Michael Nyqvist, som spelade Rolf. Han avled ju för några år sedan och får under sluttexterna en hyllning.

– Jag blev väldigt tagen när han gick bort. Jag träffade Micke på gatan några år innan han dog och vi talade om att vi borde göra något ihop. Men så blev det ju inte, säger Lukas Moodysson.

– Att han avlidit gav en skuggsida till filmen. Tiden har gått så mycket att alla inte lever längre. Det är livet. Först funderade jag på att ha det som någon sorts tema, att Roffe inte finns längre. Sedan kändes det fint att inte nämna det så mycket. Sådant är också livet.

Lisa Lindgren och Gustaf Hammarsten.
Lisa Lindgren som Elisabeth och Gustaf Hammar­sten som Göran.

En annan skådespelare som saknas från ursprungscasten är Ola Rapace. Enligt regissören var det ett krav från medproducerande SF. Lukas Moodysson vill inte gå in på vad som låg bakom beslutet, utan konstaterar att det var något som låg utanför hans kontroll och tillägger att ”sådant är ju också livet”.

Annons

Att skriva ut karaktären Lasse hade varit omöjligt på grund av vissa delar av handlingen. Lösningen blev att han i stället nu spelas av Jonas Karlsson.

– Det kändes fint att Jonas kunde komma in.

Anja Lundqvist, som spelar Lena, säger att hon omedelbart tackade ja när hon fick frågan.

– Jag blev jätteglad, det var ingen tvekan. Och när jag sedan läste manuset blev jag ännu gladare. Det var något helt annat, även om det var samma karaktärer.

Rollen i Tillsammans var den första Anja gjorde efter att ha gått igenom Scenskolan, och hon var varken beredd på genomslaget – eller på att karaktären Lena skulle bli kontroversiell. Inte bara det att hon manipulerar den snälle Göran till att låta henne vara otrogen, det var ännu mer det att hon visar brösten för den unge grannpojken Fredrik och sedan försöker kyssa honom.

– Jag älskade Lena, hon låg mig väldigt varmt om hjärtat. Jag var inte beredd på att man skulle se henne som den stora skurken.

Lukas Moodysson har inte sett om Tillsammans

Det är nog många som nu ser om Tillsammans inför att se fortsättningen. Men Lukas Moodysson har inte sett om sin film.

Annons

– Jag är inte nostalgisk … jo, det är jag väl lite, men jag tänker inte på mina filmer, de finns någonstans där i bakgrunden. Det blev några små fel i manuset. Jag hade skrivit att karaktären Birger inte har några barn, någon påpekade att i första filmen säger han att han har en dotter. Så jag har första filmen i lite blurrigt minne.

Jessica Liedberg och Lisa Lindgren i Tillsammans, 2000.
Jessica Liedberg och Lisa Lindgren i den första filmen.

Nu under tidig höst ska Lukas, lite motvilligt, resa med filmen till festivalerna i Toronto och London. Helst skulle han vilja sitta hemma och skriva.

– Jag håller på med en grej nu. Det är ett smart manus. Men det blir nog inget av det. Då får jag göra om det till en dikt. Film är inte den konst jag tar mest del av, böcker och musik är något jag ägnar mig mer åt.

Tillsammans från 2000.
Tillsammans hade ett tydligt barnperspektiv.

Dagen efter intervjun, som skett via Teams, skriver Lukas i ett mejl:

”Du nämnde att första Tillsammans-filmen var med på någon lista över bästa filmer nånting. Listor och priser intresserar mig inte mycket men en lista jag ändå blev väldigt glad över var när Pitchfork skulle utse bästa punkfilmen någonsin och Vi är bäst! blev etta, det var festligt. (Det slutgiltiga målet med T99 är nu att komma högst på listan över de bästa filmerna som någonsin gjorts om lite halvtrötta men ändå ganska pigga femtioåriga proggare.)”

Då har filmen premiär

Filmen Tillsammans från år 2000 är Lukas Moodyssons andra långfilm. Den blev en stor succé, bara i Sverige sågs den på bio hela 849 000 gånger.

Nya Tillsammans 99 utspelar sig 24 år efter originalet. Den har svensk premiär den 13 oktober.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons