Feminas bokredaktör Kenneth Gysing tipsar om tre spännande romaner till hösten 2021.

0:57

Efter reklamen: Matilda Gustavsson om sin bok "Klubben"

(0:57)

Det lackar mot höst, augusti har rullat in, skuggorna allt längre, mörkret allt mörkare. Jag är septemberbarn, favoritordet är ”bitterljuvt”, att slå sig ner i läsfåtöljen med en trave böcker och känna höstens melankoli nypa i hjärtat (löv som faller, första frosten, alltings förgänglighet) – är så bitterljuvt det kan bli!

Här tre fina böcker för bitterljuva (och även andra) stunder:

Två pistoler, Klas Östergren (Polaris)

Klas Östergren nya roman, ”Två pistoler” (Polaris) ligger rykande aktuell i samtiden, trots att den tar sin början 1831. ”Nar Toscana naddes av ryktet om en epidemi bestamde sig Adolf Fredrik Munck for att stanna inomhus resten av livet.” I fokus är är Gustav III:s hovstallmästare Adolf Fredrik Munch, den man som en gång hjälpte den erotiskt tafatte kungen att få till en avkomma med sin drottning. Elaka rykten gjorde senare gällande att det i själva verket var Munch själv som var far till barnet.

När vi möter Munch är han åttio år fyllda, ekonomiskt utblottad, och bor på nåder i en lägenhet vid kusten i Toscana, som han fått låna av gammal kärlek från trakten, grevinnan av Medico. Enda sällskapet är kalfaktorn Ytterbom, som sköter om honom så gott det går. En epidemi har tagit sin början, de håller sig avskilda från världen, fördriver tiden med att spela kort samtidigt som Munch drar häpnadsväckande historier ur sitt händelserika liv. Östergren skriver vackert, mycket underhållande och med stort vemod om tidens flykt, om hur allt som varit betydelsefullt en dag förvandlas till minnen blott. Han blev nominerad till Augustpriset för förra romanen Renegater, med den här romanen kan han nog få en nominering till! Läs mer och köp boken här. (reklamlänk från Tradedoubler.com)

Författaren bröt upp – inspirerad av 1800-talets starka kvinnor

Trion, Johanna Hedman (Norstedts)

Fin, välskriven, bitterljuv debut om tre vänner i tjugoårsåldern, Thora, Hugo och August, som rör sig i Stockholm, Paris, New York. Flammande kärlek, tankar om identitet och klass mellan dem, där berättarperspektivet växlar mellan de tre. En kandidat till Augustpriset här med! Läs mer och köp boken här. (reklamlänk från Tradedoubler.com)

Här är framtidens deckardrottningar du inte vill missa!

Funnen död, Gretelise Holm (Harper Collins)

Danska Gretelise Holms Funnen död utsågs till Årets kriminalroman i grannlandet (förra året). Antropologen Ellinor Green, 62, hittas död i sin villa utanför Köpenhamn. Mord eller självmord? Maken, dottern, sonen, alla hade de en komplicerad relation till Ellinor. Spännande, livsklok kriminalroman. Läs mer och köp boken här. (reklamlänk från Tradedoubler.com)

Mer läsning

Femina