Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Här är 3 nya böcker du inte får missa i maj

08 maj, 2023 
AvKenneth Gysing
Spänning, nostalgi, svek – och höga klackar. Feminas Kenneth Gysing tipsar om tre bra böcker inför helgen!
Annons
Vad är grejen med Det mest förbjudna?Brand logo
Vad är grejen med Det mest förbjudna?

Sköna maj välkommen, nu har det väl blivit vår på riktigt! Vitsipporna har slagit ut i full prakt i Stora Skuggans skogsbackar på Djurgården i Stockholm, där finns det också gott om parksoffor väl lämpade för bokläsning. Med några böcker till hands och tillbakalutat läge i vårsol där yra fåglar av alla de slag söker överträffa varandra i kvillrande romantiska arior i trädkronorna omkring – nog finns det ändå hopp för livet!

Här tre boktips som förhoppningsvis ytterligare kan förhöja vårstämningen.

Lösningen är kaos, Anna Fock (Natur&Kultur)

Bokomslag Lösningen är kaos av Anna Fock

I Anna Focks förra romanen Kustobservationer arbetade huvudpersonen som hyttstädare på färjan mellan Stockholm och Tallinn. Mycket av handlingen utspelade sig i Tallinn, och det gör den också i nya Lösningen är kaos.

Annons

Här möter vi journalisten Merike som i ett grävande reportage om skumma fastighetsaffärer stöter på en gammal bekant från det förflutna, från då hon var ung på nittotalet, en kärlek som hon har försökt glömma. Mannen, Siim Ots, var punkare, vild och farlig och Merike brände sig svårt. Nu tycks han verka under ett annat namn, som en skuggestalt bakom olika kriminella aktiviteter. Merike blickar tillbaka på sitt liv i Tallinn på nittiotalet, vilt och fullt av drömmar, där Sovjetstaten just dragit sig tillbaka, samtidigt som hon söker sig vidare i nuet på jakt efter sanningen om Siim Ots.

Anna Fock bjuder in till spännande läsning och en hisnande historieskrivning av livet i Tallinn från nittiotal och framåt, gestaltad av udda, starka karaktärer. Därtill rykande aktuellt då skuggan från Ryssland återigen faller mörk över världen.

Författaren Anna Fock
Författaren Anna Fock.

Andra kvinnors liv, Jojo Moyes (Printz)

Bokomslag Andra kvinnors liv av Jojo Moyes
Andra kvinnors liv av Jojo Moyes.

Visst kan ett par skor av Christian Louboutin skor med ”slingback” förändra världen, i det här fallet ett par illröda i krokodilskinn. I alla fall i Jojo Moyes nya roman Andra kvinnor, där fyrtiosjuåriga Sam Kemp vid ett tillfälligt besök på ett lyxigt gym råkar få med sig en gymbag som är identiskt lik den egna (förutom ett litet märke med ”Marc Jacobs”. I Sams egen bag låg ett par svarta lågklackade pumps fjärran de skor hon upptäcker när hon ska byta från de flipflop hon sprungit ut från gymet med för att hinna till ett kundmöte som tidigarelagts. De skor hon upptäcker har sylvassa, skyhöga klackar. Bagen hon har fått med sig hör till fyrtiofemåriga Nisha Cantor, som lever ett ytterligt glamouröst liv jämfört med Sam. Sam kämpar med ett trist kontorsjobb, ständig rädd för att få sparken, med en långtidsarbetslös man hemma som inte är alltför angelägen att börja jobba igen. Nisha lever ett liv i lyx med sin man Carl, men i samband med förväxlingen av gymbagar förändras allt. Nishas man Carl visar sig ha en affär med sin assistent, och slänger med fula tricks ut Nisha (utan egen ekonomi) på gatan. Sam tar sig vinglande fram i de nya skorna, och lyckas med dessa göra lysande karriär på jobbet (männen blir som förhäxade av de nya skorna). Nisha får till slut jobb som städerska på ett hotell, där hon smider planer på revansch.

Annons

Jojo Moyes levererar (som alltid) en historia med både stor humor och värme, där det emellanåt också smärtar till ordentligt.

Med sådana vänner, Meg Rosoff (Gilla böcker)

Bokomslag Med sådana vänner av Meg Rosoff
Med sådana vänner av Meg Rosoff.

Meg Rosoff vann ALMA–priset (Astrid Lindgren Memorial Award) 2016, nu kommer nya romanen Med sådana vänner ut på svenska.

Tiden är juni 1983, och Beth flyttar från en liten småstad till ett New York som dallrar av sommarhetta. Hon ska göra praktik på en ansedd tidning, en stor dröm går i uppfyllelse samtidigt som hon känner sig alldeles bortkommen i den nya miljön. Hon har fel kläder, fel frisyr och konkurrensen med de andra praktikanterna är stenhård. Men så blir hon vän med Edie, också hon praktikant, en helt annan typ än Beth. Edie är cool och världsvan, och Beth tackar sin stora lycka att Edie vill bli hennes vän. Men allt visar sig inte vara vad det verkar vara, svek och lögner vänder upp ner på allt. Rosoff levererar en i alla avseenden het historia (starka känslor, dallrande sommarvärme) för unga vuxna och gamla vuxna (med unga hjärtan)!

Vad är grejen med Breakfast at Tiffany´s?Brand logo
Vad är grejen med Breakfast at Tiffany´s?
Annons