Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Orealistiska saker som kvinnor gör på film – men inte i verkligheten

23 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
De vaknar med perfekt stylat hår, har klackar oavsett situation och duschar på ett sexigt sätt trots att de är helt ensamma.
Kvinnor i film har många orealistiska vanor för sig, som kan vara svåra att identifiera sig med.
Buzzfeed frågade sina läsare vad de stör sig på hos kvinnliga karaktärer i film – här är de klockrena svaren!
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Alltid ha klackar – oavsett situation

Det spelar ingen roll om man är ute i skogen eller springer från galna dinosaurier – kvinnor i film vägrar släppa sina klackar. Möjligen att klackarna tas av och pennkjolen rivs upp för att kunna springa snabbare (det krävs tempo för att fly en Tyrannosaus Rex exempelvis), men en annan idé hade ju varit att ha lämpligare kläder från början – som de flesta kvinnor i verkligheten hade haft.

Bryce Dallas Howard i Jurassic World.

Vakna med perfekt fönat hår

I Hollywood-filmer är de kvinnliga huvudkaraktärerna mästare på att vakna snygga i håret – gärna med perfekt fönade lockar. Det är svårt att känna igen sig i när man själv vaknar med ett tovigt råttbo på huvudet varje morgon.

Annons

”Jag måste sova med mitt hår uppsatt för att sova bekvämt och ser ut som Edward Scissorhands när jag vaknar”, skriver en av Buzzfeeds läsare.

Snyggt smink i apokalypsen

Det spelar ingen roll att världen går under – sminket ska vara snyggt ändå! Smink kan absolut fungera som ångestlindrande terapi (och det kan man ju verkligen behöva i en apokalyps), men det läggs sällan fram på det sättet. Ett exempel Buzzfeed lägger fram är Sandra Bullocks karaktär i uppmärksammade Netflix-filmen Bird box, där samhället har kollapsat totalt för fyra år sedan – och Bullocks karaktär Malorie fortfarande har perfekta ögonfransförlängningar och formade bryn. Vilka salonger håller öppet i undergången?

Sandra Bullock i Bird Box.

För unga för jobben de har

Det här är ytterligare ett tecken på tidigare nämnda ålderism! Eftersom kvinnor inte ska vara gamla, eller ens medelålders, så får unga skådespelare ta roller där karaktärerna borde vara äldre för att ha kommit så lång i karriären. Hur många framstående professorer, hjärnkirurger eller astrofysiker känner du till som är 28 år gamla, oavsett kön?

Annons

Sexiga duschar på egen hand

”Varje gång de visar en kvinna som tar en dusch på egen hand, så tvättar hon alltid håret och kroppen på ett sätt som ingen normal person skulle göra när de bara tar en dusch. Hon har också vanligtvis eyeliner och lösfransar åtminstone... i duschen”, skriver en person.

Angelina Jolie i Tomb Raider.
Annons