Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Därför ska du läsa Peter Kadhammars nya bok

21 jun, 2023 
AvKenneth Gysing
Peter Kadhammar är aktuell med nya boken Maos Hibiskus.
Feminas bokredaktör Kenneth Gysing tipsar om Peter Kadhammars nya bok Maos Hibiskus, samt andra läsvärda böcker i sommarvärmen.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

MAOS HIBISKUS, Peter Kadhammar (Natur & Kultur)

Peter Kadhammar har skrivit boken Maos Hibiskus.

Jan Bergman arbetar som fri rådgivare på den stora Banken. Han gick ut Handelshögskolan som bästa elev någonsin, karriären har gått lysande, men han bär också på en hemlighet.

Uppvuxen i Djursholm med föräldrar som var mest upptagna av sig själva, drabbades den unge Jan av ett politiskt uppvaknande och gick med i en maoistisk gruppering som ville förändra världen enligt Maos lilla röda. Jan fick en kontakt på den kinesiska ambassaden, som gav gruppen ekonomiskt stöd – och Jan en hemlighet att bevara. Några år senare var dock gruppen (bestående av åtta personer) upplöst, någon blev förläggare, en annan ambassadör, en hotellmagnat. De ses dock en gång varje år för att äta middag, och skåla för de år då de verkligen brann för något. Så en dag dör en av kamraterna i vad som verkar vara en olycka. Men så dör ytterligare en, brutalt mördad, och Jan anar kopplingar till den hemlighet han (och de andra i gruppen) så länge bevarat.

Annons

Peter Kadhammars politiska thriller är lika underhållande som den är skarp (och brutal), med full koll på sextiotalets alla politiska grupperingar på vänsterkanten. Här anas också en smula nostalgi över den tid som inte längre är – det var kanske inte bättre förr, men så mycket roligare!

DJUPHAMN, Tove Alsterdal (Lind&Co)

Tove Alsterdal har skrivit boken Djuphamn.

Eira Sjödin, kriminalkommissarien i Kramfors, är höggravid och förpassad till inre tjänst. det vore högst olämpligt om vattnet skulle gå i jakt på bovar, tycker Eiras chef, Silje Andersson. Men när några dykare hittar kvarlevorna av en kropp i ett gammalt vrak på Ångermanälvens botten får Eira hand om fallet.

Annons

Att utreda ett så kallat ”kallt fall” borde vara riskfritt, inte leda till några hastiga rörelser. Med avancerad dna-teknik får Eira upp ett spår som leder tillbaka till amerikanska desertörer i ett sextiotal då Olof ­Palme gick i demonstrationståg mot Vietnamkriget, samtidigt som säkerhetstjänsten IB kartlade kommunister runt om i landet. Det var en tid med stora politiska spänningar och Eiras kalla fall hettar till betydligt när det visar sig att mannen de hittat i älven blivit mördad, och tycks ha koppling till Eiras (numera) dementa mamma Kerstin.

Eira har också att kämpa med faderskapet till det kommande barnet, där det finns två möjliga fäder, och Eira vet inte riktigt vilken hon tycker skulle passa bäst.

Tove Alsterdal skriver fram ett skogfullt, ångande Ångermanland, surrande av knott, fullt av komplexa karaktärer, starka i både kärlek och hat – och Ångermanälven, som strömmar tungt genom alla tider.

Annons

DEN FÖRSTE, Marit Furn (Albert Bonniers förlag)

Boken Den Förste av Marit Furn.

Kulturjournalisten Erik Gustavs­son i Stockholm ­tröttnar på jobbet, säljer ­bostadsrätten och köper en gammal gård i Dalarna. Han går med i Kyrkbyns amatörsällskap och hamnar i lokala konflikter när en pjäs om Gustav Vasa ska sättas upp. Furstlig underhållning i magisk miljö – om kultur, makt och arv!

I SÖDRA NORRLAND VÄNTAS REGN, Cecilia Klang (Polaris)

Cecilia Klang är författare till boken I södra Norrland väntas regn.

Livet ter sig en smula tomt för 53-åriga Susanne Åkesson när mamman plötsligt dör och maken Lars förtidspensioneras, och sönerna sedan länge är utflugna. Ingen behöver hennes omsorger längre, vad då göra av livet? Varmt och sorglustigt om att försöka hitta sig själv i vuxen ålder.

Annons

DÄR ASKAN BLOMMAR, Nguyên Phan Quê Mai (Historiska media)

Där askan blommar, en bok skriven av Nguyen Phan Que Mai.

Under kriget i Vietnam (1969) lämnar två systrar sin fattiga hemby för att söka jobb i Saigon. De möter amerikanska soldater, blir kära. 2016 bestämmer sig Phong, son till en okänd vietnamesisk kvinna och en svart amerikansk soldat, att söka sina rötter i USA. Varmt, berörande släktdrama.

Annons