Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Poeten Rolf Aggestam död – blev 79 år gammal

06 jan, 2021 
AvKenneth Gysing
FotografJohanna Aggestam
Rolf Aggestam
En poet har gått ur tiden. Rolf Aggestam tackade för sig, 79 år gammal, några dagar innan nyårsafton. Nyligen damp hans senaste, och därmed sista, diktsamling ned i brevlådan, ”Mitt i det veka livet”.
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna


I dikten ”Man kan ju undra hur det hela hänger ihop” står poeten och rakar sin spegelbild när en vindpust krånglar sig ned genom skorstenspipan och ur badrumsventilen ”sveper en ljummen bredstark vind över ryggen” och för poeten sextio år tillbaka i tiden då han står femton meter upp i luften på en H–balk på ett varv i Helsingborg (den varma vinden kommer från Helsingör) och dirigerar en kranskötare att släppa ner några acetylen–gasbehållare på rätt ställe. Poeten känner återigen svindeln därunder fötterna, femton meter är långt ner till marken, om än med ett badrumsgolvet emellan.

Aggestam skriver om tidens och livets gång som ingen annan, men nu kommer han alltså inte att skriva någonting mer. Han drömde en gång att han var en hink vatten som hämtats ur havet, och att han sedan blev hälld tillbaka. Det är en vacker tanke att tänka så, att efter livet på land bli ett med det stora blå.

Nu finns han alltså inte längre bland de levande. Men läsa honom kan man göra. Gör det, det kommer ni inte ångra!

Annons