Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Presenttips till alla hjärtans dag: 7 böcker om kärlek

12 feb, 2021 
AvKenneth Gysing
Kära hjärtanes, Alla hjärtans dag söndag fjortonde februari, och vad ska man hitta på att ge i present till sin hjärtans kär? Ja om man nu har någon förstås, och har man inte det kan man ju ge sig själv en present, på en dag som Alla hjärtans dag fungerar det förstås också fint med lite egenkärlek. Alla ska med på kärlekståget, och faktiskt borde man väl fira kärleken alla dagar i veckan hela året om.
Annons

Då kan en bok som ”Av kärlek” passa fint in, både till den du älskar eller till dig själv, där några av Sveriges främsta konstnärer, författare och skribenter ger mycket olika och alldeles fantastiska definitioner av kärlek; bland dessa, Marie–Louise Ekman, Marianne Lindberg De Geer, Lena Cronqvist, Cecilia Edefalk och Elin Unnes, för att nämna några.

Vad är då kärlek, kan man fråga sig? I Nationalencyklopedin förklaras den såhär: ”Kärlek beskrivs av de flesta människor som en varm och intensiv känsla av ömhet, omtänksamhet och känslomässig närhet som kan, men inte behöver, vara förknippad med sexuell åtrå. // Kärleken kan vara ”tålig och mild” men också förenad med sin motsats i ”hatkärlek”. Man kan älska sitt barn, sin partner, fäderneslandet eller naturen. Kärleken bär också på sin egen smärta genom att den medvetandegör vad förlust av kärlek innebär, att överges och bli ensam.” Du kan köpa boken här. (reklamlänk)

Annons

Och vill du veta ännu mer om kärlek (och visst vill du det) så dyk gärna ner i någon av de här sex klassiska kärleksromanerna:

Leo Tolstoj – Anna Karenina

Mycket hjärta och smärta om den gifta Anna Karenina och hennes älskare greve Vronskij. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Hjalmar Söderberg – Den allvarsamma leken

Berättelsen om Arvid Stjärnblom och Lydias knepiga förälskelse hör till svensk litteraturs främsta kärleksromaner. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Märta Tikkanen – Århundradets kärlekssaga

Öppenhjärtigt, flammande och smärtfyllt om en kärlek bortom allt förnuft. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Milan Kundera – Varats olidliga lätthet

Kärlek och erotik som underhållning på högsta nivå. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Agneta Pleijel – En vinter i Stockholm

Möjlig och omöjlig kärlek skildras reflekterande och känsloladdat ur en ung kvinnas perspektiv. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Marguerite Duras – Älskaren

Passionerad berättelse om en ung kvinna som lär sig kärlekens konst av en erfaren, äldre man. Den kan du köpa här. (reklamlänk)

Med detta önskas en kärleksfull Alla hjärtans dag, med hopp om att kärleken fortsätter blomma hela året om!

Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna
Annons