Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Så bra är Karl Ove Knausgårds nya roman Morgonstjärnan

29 jan, 2021 
AvKenneth Gysing
FotografMagnus Liam Karlsson
Feminas litteraturskribent Kenneth Gysing om Knausgårds nya tegelsten.
Annons
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarnaBrand logo
Fem fördelar med att läsa - enligt forskarna

Då Karl Ove Knausgårds avslutat sitt mäktiga romanprojekt ”Min kamp” förklarade han att han skulle sluta som författare. Men en författare kan man förstås aldrig lita på, Knausgård var snart igång med nya böcker, dock ingen roman. Inte förrän nu, nio år senare, med ”Morgonstjärnan” en rejäl tegelsten på 666 sidor.

Det är ett olycksbådande nummer, kopplat till Djävulen i många skräckfilmer. Märkliga saker händer också Knausgårds roman, där vi får möta nio olika berättarjag; bland andra litteraturprofessorn Arne, som kämpar med både en fetmande mage, tonårsbarn och en konstnär till fru med psykotiska drag.

Vi möter också Katrine, bibelöversättaren som tröttnat på sin man, och helst bara vill fly sin väg, och Jostein, kriminalreportern som tvingats börja skriva om kultur (!). Över alla dyker en dag en jättelik stjärna upp över horisonten, som får krabbor i havet att kravla upp på land och hjärndöda att komma till liv på operationsbord när läkarna står beredda att skära bort kroppsdelar för donationer.

Karl Ove Knausgård
Karl Ove Knausgård.

Knausgård själv kan nog kännas igen både här och där i de olika berättarjagen, och han verkar ha fantastiskt kul under skrivandet. Det här är litteratur som underhållning på högsta nivå!
Läs mer:
Lars Norén kommer höra till de levandes skara länge än
Bokredaktören: 6 böcker du inte får missa i januari
Bäst 2020 – Feminas profiler listar

Annons