Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Profilens trendspaning – detta gäller 2024

19 jan, 2024 
AvEmma Gray Munthe
FotografTT
Trender 2024.
Stora statements, heta färgskalor, politiskt kaos och en ny typ av dejtande. Femina spanar in i framtiden och hittar årets största trender.
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Asiatiskt

Japchae.
Japchae.

Premiumhamburger­kedjorna lägger ner fler och fler av sina restauranger, och om matexperten Richard Tellström får rätt blir det asiatisk – främst kinesisk och koreansk – streetfood som tar över som nästa snabbmatstrend. Också när det gäller drinkar, sprit och öl är det asiatiskt som gäller 2024: sake, baiju, Mekhong, shōchū, soju.

Annons
Sake Sling.
Sake Sling.

Smaker av umami, yuzu, ingefära och limeblad. Burk-cocktailen Sake Sling vann pris för världens bästa Ready to Drink 2023, och det finns goda skäl att tro att den dyker upp i Sverige under året.

Politiskt kaos

Marionetterna av Ingrid Carlberg (Nordstedts).
Journalisten och författaren Ingrid Carlberg granskar de politiska påverkanskampanjerna i Marionetterna (Nordstedts).

Under förra året fick falska nyheter och propaganda fritt spelrum på Elon Musks X och andra plattformar. Utländska intressen har dragit i trådar, troll­arméer satts i kampanjarbete, att för­virra och splittra har varit målet. Att så många nu blivit skeptiska till ­viktiga myndigheter, ­politiker och mainstreammedier är ett hot mot vår demokrati – och det finns ingen anledning att tro att det blir bättre 2024. Tvärtom: i år hålls mer än 70 val över hela världen, och tillsammans påverkar de mer än hälften av ­jordens befolkning.

Annons

Dejt 2.0(24)

Gregory Peck och Audrey Hepburn i filmen Roman Holiday.
Dejting à la Gregory Peck och Audrey Hepburn i filmen Roman Holiday från 1953.

Yngre generationer har inte bara en annan inställning till sina jobb, i den mån de överhuvudtaget går på någon form av mer traditionella dejter verkar fler och fler tänka annorlunda också om dem. I stället för att anstränga sig, piffa och göra det till någon större grej har de en mer avslappnad angreppsvinkel: de dyker mest bara upp och ser vad som händer. Det låter inte bara som ett behagligt sätt att dejta, utan också som ett bra sätt att tackla ett nytt år.

Annons

Metall på medaljplats

Paco Rabannes vår-/sommarvisning för 2024.
Silverblänkande var ett av ledorden under Paco Rabannes vår-/sommarvisning för 2024.

Man behöver inte vänta till OS i Paris, 26 juli–11 augusti, för att bada i guld och silver – metalltrenden fortsätter in i hela 2024. Till vardags och till fest, nu med brons som nytillkommet skimmer. Vår strävan efter hållbara lösningar (och möjligen att vi sett The Bear och/eller köket i Netflix-doku­men­tären om familjen Beck­ham) gör också att återvunnet aluminium och rostfritt stål tar över fler och fler ytor i både kök och andra rum: luckor, bänkar, bord, hyllor, ­lampor, handtag och mindre detaljer.

Annons

Jordnära

Marimekko Unikko-blomma.
Marimekkos klassiska Unikko-blomma fyller 60 år!

Vi fortsätter lappa, laga, återbruka och köpa vintage för att ta hand om vår jord, och odling och självförsörjande växer sig också större som folksport – sprunget ur både ekonomiska och själsliga behov. Fler och fler pallkragar dyker upp runt flerfamiljshus och i urbana miljöer, jordnära, bruna toner syns också på kläder, väggar, 90-talsinspirerade läppar och i alla nya kaffedrinkar. Och, som man sår får man skörda: blommor dyker också upp i mängder! På kläder, håraccessoarer och smycken. 2024 firar också Marimekkos klassiska Unikko-mönster 60 år.

Annons

Hej då, #girlboss

#Girlboss.
Trenden #Girlboss följer inte med in i det nya året.

Yngre generationer på arbetsmarknaden fortsätter att pusha för förändringar – och effekterna kommer förhoppningsvis att spilla över också på oss andra. När de letar jobb söker de efter möjligheter till flexibilitet, vidare­utbildning och större självstyre, men de är inte några klassiska girlbossar: snarare är de ute efter en arbetsplats som månar om rättvisa, tar hand om de anställdas psykiska och fysiska välmående, och de vill bli sedda och hörda. (I alla fall under arbetstid. Utanför den syns och hörs de fortfarande helst inte alls om det har med jobb att göra.)

Annons

Stor, större, störst!

Statementsmycken.
Ett gigantiskt örhänge hos Prabal Gurung.

Statementringar, statementbälten, statementörhängen, statementsandaler, statementaxlar, statementmöbler. Till och med statementgolv har det pratats om inför 2024. Om det inte är för stort eller för mycket, inte sticker ut eller duger antingen bokstavligt eller bildligt som isbrytare på mingel – då får det vara, vad det än är.

Till havs

Schiaparellis fiskben-klänning.
Schiaparellis jättefiskben ­väckte uppmärk­samhet under modeveckan i Paris.

”The wetter the better” har sagts om 2024 års version av wetlookfrisyren, och varianter av glansigt, vågigt hår fanns överallt på mode­visningarna. Det marina temat går igen i flera nyanser av blått, och mermaidcoretrenden fortsätter med glimmer från topp till tå till ­nagel. Dessutom syns stora pärlor runt armar och halsar, snäckor och dykardräktsmaterial här och där.

Annons
Konserverad fisk.
Stora trenden med konserverad fisk.

Schiaparelli gick all in med halsband i form av en jättehummer och -fiskben. Trenden med konserverad fisk på våra tallrikar ser inte ut att stanna av, varken som budgetalternativ till vardags eller i lyxigare form på restaurang.

Damidrott

Semifinal mellan Spanien och Sverige i damernas fotbolls-VM 2023.
Semifinal mellan Spanien och Sverige i damernas fotbolls-VM på arenan Eden Park i Auckland den 15 augusti 2023.

I somras blev VM-semifinalen mot Spanien ny Sverigeetta som det mest strömmade eventet någonsin på Viaplay, tätt följd av kvartsfinalen mot Japan, bronsmatchen mot Australien och åttondelen mot USA. I England sågs finalen av 14,4 miljoner tittare, och i somras sattes också ett annat publikrekord inom damidrott: över 92 000 kom till Memorial Stadium när Nebraska Cornhuskers mötte University of Nebraska at Omaha i volleyboll.

Annons
Volley­boll-match kvinnor på Memorial Stadium.
Över 92 000 ­personer såg volley­boll-matchen på Memorial Stadium.

Hittills har kommersiella aktörers investeringar i damsport inte matchat de siffrorna, men 2024 steppar de upp. Professional Women’s Hockey League startar till exempel redan nu i januari.

Hetta

Stefan Nilssons röda trendkök för Puustelli.
Stefan Nilssons röda trendkök för Puustelli.

Kanariegult, olika sorters orange, illrött – 2024 års färgskala liknar på många sätt den på meteorologernas väderkartor: från det milt soliga till det alarmerande varma. Kanske är det också för svalkans skull som många av årets material är så nätartade, tunt flygiga och har så många skurna hål. Intensivt rött syns hur som helst inom såväl inredning och mode som på läppar och naglar. I hemmen går rött från att vara en accentfärg till att ta mer plats, något som syntes bland annat när kökstillverkaren Puustelli lät trendexperten Stefan Nilsson utveckla ett trendkök inför 2024.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons