Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Py Bäckman hittade sin okända pappa – efter 72 år

26 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografLINDAHL BJÖRN/Aftonbladet
Ikoniska låtskrivaren och artisten Py Bäckman har under hela sitt liv undrat vem hennes pappa är.
Efter 72 år har hon nu lyckats hitta honom – och fått nya familjemedlemmar på köpet.
– Det är helt otroligt, säger hon i Nyhetsmorgon.
Annons
Relationsexperten: Så hanterar du bonusfamiljenBrand logo
Relationsexperten: Så hanterar du bonusfamiljen

Artisten och låtskrivaren Py Bäckman, 73, är kvinnan bakom några av Sveriges mest ikoniska låtar – Stad i ljus som Tommy Körberg vann Melodifestivalen med 1988, och Gabriellas sång som Helen Sjöholm sjunger i filmen Så som i himmelen.

I höst är Bäckman aktuell med ny musik, och när hon på söndagen gästade Nyhetsmorgon på TV4 avslöjade artisten att hon gjort en oväntad familjeupptäckt – efter 72 år har hon fått veta vem som är hennes pappa.

– Det är helt otroligt, säger Py Bäckman.

Py Bäckman tävlade i Melodifestivalen 1979.

Under hela sitt liv har hon undrat vem som är hennes pappa, men aldrig fått något bra svar från sin mamma. Men efter mammans bortgång hörde Py av sig till släktforskare och lämna in DNA till olika släktforskningssidor, och det var på en sådan som hon fick en oväntad träff.

Annons

– Lång story kort så fick jag en jätteträff på en person jag inte visste vem det var. Då var det min systerdotter. Då testade sig mamman, Maria-Lena heter hon, sig också, och en bror jag har nedåt landet, och det var träff på alla. Det var klar sak, det var min pappa såväl som det var deras pappa. Men olika mamma till alla tre, förklarar Py Bäckman.

Py Bäckmans nya familjemedlemmar

Sedan upptäckten förra året har hon mötts upp med sin nyfunna syster, och hörts på telefon med sin bror, för att fortsätta lägga pusslet kring sin familj.

– Det har varit en hemlighet hela mitt liv. Det var sjunde augusti förra året som jag fick det bekräftat. Der var fantastiskt, då kunde jag börja fråga ut min syster och delvis min bror. Det har kommit fram mer och mer, säger hon i Nyhetsmorgon.

När Py träffade sin syster så insåg de en till sak – de hade träffats tidigare, när systern gått på en av Pys konserter. Efter konserten hade de råkat på varandra i toalettkön, och systerns sambo hade skämtat om att hon var Py Bäckmans största fan.

– Det var min syster, tänk om jag hade vetat det då.

Annons