Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Bokredaktören: Därför borde du läsa En förlovad tid av Alba Mogensen!

17 apr, 2023 
AvKenneth Gysing
FotografAlexander Mahmoud
recension av alba mogensns nya roman en förlovad tid.
Alba Mogensen skriver känsligt och vackert om syskonkärlek, om små och stora sorger i en familjs vardag, i den nya romanen En förlovad tid.
Annons
Vad är grejen med Det mest förbjudna?Brand logo
Vad är grejen med Det mest förbjudna?

En mamma är på väg att dö, ligger med ögonen slutna i en sjuksäng, händerna knäppta över magen. Två systrar vakar, Hannah och Louise. Louise är fyra år äldre än Hannah, väntar barn. De har vakat vid mamman i nio dagar, nickat till i stolar, sovit på golvet.

Så bra är En förlovad tid av Alba Mogensen (W&W)

Alba mogensens nya roman en förlovad tid.

Det är upptakten till Alba Mogensens roman En förlovad tid (W&W) där berättelsen växlar mellan Hannahs och Louise barndom och ungdom. Barndomen tilldrar sig i en liten landsortshåla i Skåne, där är Hannah elva år, på väg att fylla tolv, det är sista sommaren då familjen är hel, föräldrarna har det inte bra ihop, en är tyst, den andra gråter, snart kommer familjen att spricka i två delar. Men barndomen vill Hannah se som en förlovad tid, när hon och systern och grannpojken Peter cyklade till stenbrottet och badade, och blev kära om vartannat. Innan tonåren kom och livet blev så mycket mer komplicerat, där insikten vaknar om livets och tidens obeständighet.

Annons

Simbassängen fem minuter från huset i hålan som låg blank och blå där en skock med gäss en gång landade och skapade kalabalik, den bilden kommer att försvinna.

Allt som en gång berörde så starkt, är minnen som snart kommer blekna bort.

Han som sladdade in med cykeln på garageuppfarten, hand­ duken redan slängd över axeln och en stor luftmadrass på pakethållaren och skrek: Mot stenbrottet! Den bilden kommer att försvinna.

Mogensen skriver känsligt och vackert om syskonkärlek, om små och stora sorger i en familjs vardag. Alla minnen kommer kanske försvinna, men åtminstone i bokform kan de leva länge kvar!

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons