Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Den här boken får du bara inte missa

04 maj, 2022 
Avkenneth gysing
FotografSerena Bolton
bonnie garmus
Behöver du något nytt att läsa i helgen? Vår bokredaktör har recenserat Lektioner i kemi av Bonnie Garmus – en roman utöver det vanliga.
Annons
MET-galan 2022Brand logo
MET-galan 2022

Briljant kvinnokamp på 50– och 60–talet, förunderliga grubblerier om en uppstoppad sjöelefant i Bukarest och livsavgörande hemligheter på ett bibliotek i Paris under de tyska nazisternas ockupation under andra världskriget – litteraturen känner inga gränser! Här tre boktips som ger hopp om livet.

Lektioner i kemi, Bonnie Garmus (W&W)

lektioner i kemi
”Med sprakande humor och en knivskarp blick för mansgrisande beteende på alla nivåer, skriver Bonnie Garmus fram berättelsen om Elisabeth Zoot”, skriver vår bokredaktör.

Bonnie Garmus har kallats en feministisk ikon för vår tid, och det redan efter sin debutroman, Det är ingen dålig debut (minst sagt) men så är också Lektioner i kemi (W&W) en roman utöver det vanliga. Med handlingen förlagd till femtiotalet och några år in på sextiotalet, skriver Garmus med sprakande humor och en knivskarp blick för mansgrisande beteende på alla nivåer fram berättelsen om Elisabeth Zoot, en lysande kemist och forskare som genom en slump blir TV–stjärna som kock i programmet Middag klockan sex. Då har hon stångat pannan blodig under flera år i en (förfärande) patriarkal värld där en kvinnlig forskare inte tas på allvar hur skicklig hon än är, och Metoo fortfarande ligger drygt ett halvt sekel framåt i tiden. Där finns dock undantag, den briljante kemisten, nobelpriskandidaten och roddaren (!) Carter Evans som blir Elisabeths stora kärlek, den osedvanligt begåvade hunden Halv Sju (döpt efter klockslaget då Elisabeth mötte den herrelös på gatan) och egensinniga dottern Madeline. Läsaren får också lära sig mycket om den ädla konsten att ro, samt hur man lagar mat som en kemist, ”för att matlagning faktiskt är kemi”. Missa inte den här boken – den ger hopp om livet i den svåra tid som är!

Annons

Du kan läsa mer och köpa Lektioner i kemi här (reklamlänk) samt här (reklamlänk).

Sjöelefanten i Bukarest, Fredrik Sjöberg (AB)

sjoelefanten i bukarest
Fredrik Sjöbergs Sjöelefanten i Bukarest.

Fredrik Sjöbergs blick på livet är fjärran det som bullrar i nyhetskanalerna. En essä börjar med ”Redan dag två, när jag satt och läste Guppysällskapets obemärkta tidskrift Svenska Guppybrev …”, en annan far i spåren på äventyrerskan Lesley Blanch. Läs och häpna över människans mångfald!

Du kan läsa mer och köpa Sjöelefanten i Bukarest här (reklamlänk) samt här (reklamlänk).

Hemligheternas bibliotek, Janet Skeslien Charles (Printz)

hemligheternas bibliotek

Paris 1939, unga bibliotekarien Odile smugglar ut böcker till judar runtom i staden. Montana, 1983, tonåringen Lily, som förlorat sin mamma, lär känna en äldre fransk dam i grannhuset med ett mystiskt förflutet. Fin spänning om vänskap, böckers makt och mänskligt mod!

Du kan läsa mer och lägga in en bevakning så att du blir meddelad när Hemligheternas bibliotek kommer in i lager igen här (reklamlänk) samt här (reklamlänk).

Annons