Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteratur

Omtalade Amanda Romare: ”Det gör ont att sitta hemma efter att ha blivit stendissad”

03 maj, 2022 
AvKenneth Gysing
FotografLina Arvidsson
Amanda Romare ny bok.
I hyllade debutromanen Halva Malmö består av killar som dumpat mig skriver Amanda Romare med humor och självdistans om jakten på kärlek. – Jag vill nyansera bilden av kvinnan som dejtar och visa att hon kan vara stark, men också väldigt svag.
Annons
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin SjödénBrand logo
Nya podden Filtrerat – med Sofia Ståhl och Elin Sjödén

Lite funderar man förstås över hur många människor det bor i Malmö när man läser titeln, Halva Malmö består av killar som dumpat mig, Amanda Romares debutroman om ett singelliv som aldrig tycks ha någon ände. Titeln ska dock inte tas absolut bokstavligt även om huvudpersonen i romanen, som också heter Amanda, har kämpat på länge i dejtingdjungeln.

”För mig är det en eller två dejter som gäller och sen blir jag i princip alltid dumpad. Denna gång var det en konsult, inom management. Snygg som fan, bra kuk, dålig lyssnare”, suckar bokens Amanda efter ännu ett misslyckat försök att få till en långvarig relation.

Amanda Romare

Gör: Producent, grundare av stiftelsen Den Andra Sidan och författare.

Ålder: 32 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Pojkvän.

Aktuell: Med romanen Halva Malmö består av killar som dumpat mig (Natur & Kultur).

Romanen är skriven som en dagbok (med ursprung i Amanda Romares egen dagbok) och är hejdlöst rolig att läsa trots att ämnet i grunden är alldeles hjärte­knipande. Här är en ung kvinna som längtar efter kärlek och närhet och en fungerande relation, men det tycks stört omöjligt att få till det.

Annons

Amanda Romare skriver med en humor och ett driv i språket som får dejtingkarusellen att snurra vilt i Malmö med omnejd. En mängd olika manliga karaktärer fladdrar förbi (hon har dejtat bartendrar, jurister, snickare, forskare, ingenjörer och annat) gestaltade med förkrossande klarsyn. Hon har svajpat på Tinder, hon har raggat ute på stadens barer och klubbar men det har aldrig kommit längre än till en andra dejt.

– När man är inne i dejtandet är det väldigt jobbigt, men det har varit härligt att få skriva, skönt att försöka få formulera sina egna känslor över processen att hitta någon, säger Amanda i telefon från Malmö.

Amanda Romare med ett glas.
Även om Amanda Romares bok inte är helt självbiografisk har skrivandet varit ett sätt att bearbeta hela dejtingprocessen.

– Boken är ju skriven som en dagbok, och visst har jag plockat mycket ur mitt eget liv, men det har varit viktigt för mig att anonymisera alla förlagor, jag vill inte att någon ska tro att jag har skrivit den här boken av hämndbegär. Känslorna när man om och om igen blir dissad och avspisad, det byggs upp som inför ett vulkanutbrott inom en, då har det varit naturligt att sätta sig ner och försöka få ur sig det. När man sedan skriver om den här typen av känslor så kommer det ofta in lite självdistans och humor, åtminstone för mig. Det gör det lättare att bära, även om det varit extremt tungt.

Annons

Amanda Romare har fyllt trettiotvå, bor i Malmö (förstås) och är till vardags producent på produktionsbolaget Bloody Brilliant Productions. Hon är också en av grundarna till stiftelsen Den Andra Sidan som stöttar ungdomar med psykiska problem.

– Jag har arbetat hårt i många år och inte funderat så mycket över att ha en relation, det var när jag närmade mig trettio som jag tänkte det var dags att hitta en pojkvän. Amanda i boken önskar sig närhet, något annat än den vardag hon lever i. Men mer en förälskelse som en bonus i livet, inte nödvändigtvis tvåsamhet, familj och äktenskap. När hon sedan kastar sig in i djungeln med Tinder och andra appar och blir avvisad, tas kärlekssökandet vidare till att bli ett problem som ska lösas.

”Take your broken heart and make it into art. Ett citat av Carrie Fischer, Leia i Star Wars. // Tyvärr funkar det inte ett skit. Har suttit och stirrat genom mitt oputsade fönster i fyra timmar, och titta på två duvor som knullar. Jag känner mig så jävla ensam.”

Annons

Alldeles ensam i livet är Amanda dock inte, där finns tjejgänget, Dr Pepper, med systern Adina och bästa vännerna Jabba och Lilleman. ”Jag brukar säga att jag är de tre D:na (dösingel, döensam, dödumpad) medan Lilleman är de tre P:na (perfekt ansikte, perfekta bröst, perfekt röv).” Systern Adina har dock en pojkvän, som älskar systern på ett sätt som är ”svårt, eller snarare obegripligt, för ett torrt singelhjärta att förstå”.

Amanda Romare sittandes i ett bås.
Det gör jävligt ont att sitta hemma efter att ha blivit dissad stenhårt.

Så finns där också staden Malmö, innerligt beskriven med ett levande och bultande hjärta, med krogar, barer och restauranger, ett Malmö som är så mycket mer än det Malmö som länge mest förknippats med skjutningar och bombsprängningar. Amanda skriver målande om stadsdelar som Sorgenfri, Gamla Väster, Möllan och ruffiga industriområden – och överallt kan man hitta delar av ett hjärta som fått ta emot mycket stryk i jakten på kärlek.

Annons

”När vi var klara så gosade han inte med mig. Fan vad jag ogillar de som inte gör det efter sex. Jag vände mig på rygg och tittade upp i taket. Där såg jag världens största silverfisk.”

I Kärlekens konst av socialpsykologen Erich Fromm, som skrev om dejtingmarknaden redan på femtiotalet, kan man läsa: ”För folk i allmänhet kommer det i första hand an på att bli älskad, inte att älska, att äga kärlekens gåva.” Amanda i romanen tycks också vara inne på det spåret, hon vill att killarna ska fortsätta vilja träffa henne fast hon i de flesta fall egentligen inte verkar gilla dem.

– Det kan bli som en besatthet, säger Amanda, jag kan ha en massa idéer om hur jag tycker man ska vara som stark kvinna. Men det gör jävligt ont att sitta hemma efter att ha blivit dissad stenhårt, när man återigen får ett sms i stil med ”trevligt att träffa dig men tyvärr så klickade det inte så bra”.

– Man vill vara stark och kul och självständig, men jag har vuxit upp i ett patriarkat och det finns fortfarande en förväntan om att man ska vara två och två. Det blir väldigt svårt att placera in en person som är som jag, var passar jag in? Med min bok vill jag nyansera bilden av kvinnan som dejtar och visa att hon kan vara stark, men också väldigt svag. Det finns en bild av att den dejtande kvinnan ska vara cool, tycka om att ha sex och vara självständig, aldrig ligga utan att komma och bry sig rätt lite om vad killen i fråga tycker. Men så har det inte varit för mig.

Amanda Romare med kavaj.
För alla singlar som läser den här intervjun kanske det kan vara hoppfullt att till och med en som jag kan hitta någon.

Stundtals har skrivprocessen varit svår.

– Jag har frågat mig själv många gånger om jag verkligen vill och kan gestalta det jag känner och tänker, när det går emot vad jag tycker, inte minst som feminist. Men jag har alltid landat i att jag vill vara lojal mot det tafatta, mot osäkerheten, utanförskapet.

Annons

Mot slutet av romanen dyker så Emil upp.

”Han: Men jag vill att det ska vara jag och du. Inga andra.

Jag tittade upp på Emils ansikte. Jag har aldrig sett någon som har så gulligt ansikte. När han är allvarlig, när han sover, när han ligger. Hans restingface är perfekt.”

Emil har också dykt upp utanför romanen, i författaren Amandas liv (där heter han dock något annat).

– För alla singlar som läser den här intervjun kanske det kan vara hoppfullt att till och med en som jag kan hitta någon. Det känns overkligt med tanke på att jag har levt som singel i så många år. Det är fortfarande väldigt nytt, men det är häftigt att kunna möta någon som har kunnat ge tillbaka det jag har velat ge.

– Det har också kommit lite som en chock för mig hur stor skillnaden är mellan att vara singel och i ett parförhållande. Både det att man kan förlita sig på en annan människa i sitt vardagsliv, allt från vardagliga sysslor som att tvätta och handla, och är man ledsen finns en stöttepelare bredvid, sådant som man får hantera själv när man är singel.

Annons

– Det gäller även det sexuella, när man är singel är det svårt att vara hundra bekväm, man måste låtsas prestera på topp, man får inte eller vågar inte undersöka och utforska mannens kön på det sätt man vill. Men när man inleder ett förhållande kommer alla de delarna naturligt, tycker jag.

Tjejkompisarna finns dock kvar.

– Det är en ständig kamp att få kärlek i allas liv, den kärleken och vänskapen består.

Hur framtiden kommer att se ut, det vet hon inte. Inte heller Amanda i romanen.

”Jag är den som ser en romantisk kärlekskomedi och med singelns längtan och avundsjuka ser tjejen få killen i slutet och känner att det är det som är fiktionen, inte själva filmen. Jag gillar det inte. Att vara på denna andra sida. Att vända ryggen mot alla singlar. Den grupp som varit min identitet och haft min lojalitet under alla år.”

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare.
Amanda Romares debutroman Halva Malmö består av killar som dumpat mig är en skildring av dejtinglivet.

– Jag är sugen på att skriva två uppföljare, en efter fem år, den andra efter tio år, skrattar Amanda. Vad hände sedan? Lyckas folk som blir tillsammans hålla ihop?

Annons

Möjligen är Halva Malmö består av killar som dumpat mig också på väg att bli film.

– Det har kommit flera förfrågningar, säger Amanda. Vi får se hur det går – med allt!

Amanda Romares 3 boktips

1. Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf

Rapport från en skurhink av Maja Ekelöfs.
Rapport från en skurhink av Maja Ekelöfs.

En av de stora anledningarna till att Halva Malmö blev en dagboksroman. Jag älskar Maja Ekelöfs raka och ärliga beskrivningar från vardagslivet och de vedermödor som kommer med att vara människa.

2. Tre bröder av Yan Lianke

Tre bröder av Yan Lianke.
Tre bröder av Yan Lianke.

Den bok jag läser just nu. En otroligt välskriven och lättläst historia om familje­relationer som är svår att lägga ifrån sig.

3. Sharp objects av Gillian Flynn

Sharp objects av Gillian Flynn.
Sharp objects av Gillian Flynn.

Det finns ingen författare vars böcker jag går och längtar efter så mycket som Gillian Flynns. Hennes tre hittills skrivna romaner är alla beroendeframkallande även om jag håller Sharp Objects som favoriten.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons